Maktspel

I den hyllade och säregna debutfilmen Apflickorna undersökte regissören Lisa Aschan maktkampen mellan två tonårstjejer, med stallet som fond. I Det vita folket fortsatte hon att utforska hierarkier, denna gång bakom lyckta dörrar.

Lisa Aschan beskriver ”Det vita folket” som ett rymdepos inspirerat av ”The Shining”. Filmen utspelar sig på en låst enhet, under jord. Här finns inga fönster, ingen horisont att fästa blicken vid – annat än vid stenväggarna där två färger möts i en linje – en sorts ”fiktiv horisont” som ska hjälpa människor att behålla förståndet.

Hit förs Alex (Vera Vitali) i väntan på deportering, då hon olovligen befinner sig i landet. Enheten övervakas av säkerhetschefen Viktoria (Pernilla August) som likt karaktären Omar i tv-serien ”The Wire” trotsar övermakten och stiftar sina egna lagar.

– I ”Det vita folket” har jag velat undersöka människor som känner sig obekväma med att ha makt. Vilka situationer uppstår när en person med makt ber om ursäkt för att hon utövar den? Vilka metoder använder människan för att kamouflera sin maktposition? Detta har resulterat i många enormt absurda scener i filmen, säger Lisa Aschan, som både skrivit manus och regisserat.

Idén till ”Det vita folket” föddes när Aschan gjorde research vid Migrationsverkets förvar i Märsta. Dit förs människor och låses in i väntan på avvisning.

– Jag var där på natten. Klockan halv fyra på morgon ringer polisen och säger att de ska komma med en ny “förvarstagen”. Dörren till ankomstrummet öppnas och två civilklädda poliser kommer in med en man i 30-årsåldern. Han är smal och skakar i hela kroppen. Poliserna ber honom att sätta sig ner på stolen mittemot mig. Sedan går de. Mannen ser mig rakt i ögonen och säger på flytande svenska: ”Varför låser ni in mig? Vad har jag gjort?” Jag sitter tyst. Han fortsätter att stirra på mig. ”Men svara då! Vad har jag gjort? Varför är jag här?”.

– I det ögonblicket insåg jag att jag inte är neutral. Att jag är en del av det här systemet. Jag kände att jag måste ta ställning. Vem vill jag vara? Vad vill jag göra med min maktposition? Då bestämde jag mig för att göra den här filmen.

Efter konfrontationen fortsatte Lisa Aschan sin research på förvaret i Märsta. En process som pågick under ett och ett halvt år.

– Upplevelserna därifrån utgör fundamentet för manuset. Nästan alla repliker och situationer är ordagrant från händelser jag upplevde därinne. Man kan säga att jag ägnat mig åt ”method directing”, säger Lisa Aschan.

– När jag sedan började skriva så skalade jag bort alla de ”faktuella” detaljerna. Jag ville frigöra mig från det dokumentära och skapa min egen värld.

Se Det vita folket och Apflickorna via Vodeville

Tidigare publicerad i Swedish Film #2 2015

  • Author Alexandra Sundqvist

Search in:
Professional Directory or Articles