Malin Idevall (SE)

Producent. Född 1986. Uppvuxen i Slite på Gotland. Utbildad vid Dramatiska Institutet (2009–2012).

Efter att Malin Idevall tog studenten flyttade hon utomlands för att studera språk och uppleva andra kulturer, på Kuba, i Kina och i Skottland. Efter två och ett halvt år återvände hon hem till Sverige för att studera medie- och kommunikationsvetenskap vid JMK, institutionen för mediestudier, vid Stockholms universitet. Snabbt insåg hon att det var specifikt bild hon intresserade sig för, och sökte därför till Dramatiska Institutets (numera Stockholms konstnärliga högskolas) utbildning för filmproduktion – och kom in. Idevall tog examen 2012.

Viljan att arbeta som just producent bygger för Idevall delvis på hennes uppväxt, då hon tidigt uppmuntrades att omsätta idéer i praktik. Hon berättar för Gotlands Allehanda att hon ser sig själv som en ledare som tycker om att samarbeta, och finner glädje i att skapa något tillsammans med andra. Samtidigt handlar det för henne om att få uttrycka sig konstnärligt. Lusten att arbeta just konstnärligt syns också i ett konstprojekt hon producerade under 2010. Projektet undersökte kommunikation och tystnad, då en grupp människor befann sig på en öde ö under tio dagar och inte fick prata med varandra med ord – men med hjälp av kroppen och olika läten. Till Gotlands Tidningar berättade hon att konsten ger henne syre att ta med in i kommande filmprojekt.

För Idevall tog karriären fart tidigt, redan innan hon blev klar med studierna, då hon producerade regissören Erik Green Petersons kortfilm Holger & Ida (2010). En film som rönte framgångar bland annat då den visades vid Göteborg filmfestival och filmfestivalen i Cannes. Filmen handlar om en tjej och en kille vars vänskap förändras i och med att deras resa in i vuxenvärlden tar fart. Temat är liknande i kortfilmen Vågor av längtan (2014), även den ett samarbete mellan Idevall och Green Peterson. Vågor av längtan spelades in i Östergarn på Gotland och hade världspremiär vid Stockholm internationella filmfestival, där den tävlade i kategorin ”1 km film”.

Efter att Idevall tagit examen vid Dramatiska Institutet blev hon erbjuden att arbeta med en kortfilm tillsammans med regissören Beata Gårdeler. Resultatet blev Vännerna (2014), som handlar om en medelålders kvinna som under lång tid legat död i sin lägenhet utan att någon har saknat henne. Filmen tilldelades Stora novellfilmspriset vid Göteborg filmfestival. Därefter fick Idevall jobb vid produktionsbolaget Nordisk Film. Under 2018 anställdes hon som Head of film och producent vid produktionsbolaget Indio. Förutom att producera film, tv-serier och dokumentärer driver Indio även en restaurang och en biograf.

Den första serie Idevall producerade, Boys (2015), fick till en början möta hård kritik. Innan den ens hade haft premiär skrev Aftonbladet att ”’Boys’ är precis så dålig som det påstås”. Idevall menade i Gotlands Allehanda att kritiken kom som en chock, men att det handlade om att rida ut stormen. Serien kom senare att bli varmt mottagen.

Idevall har även arbetat med långfilmer som Hjärter dam (2019), där hon fungerade som samproducent, och Svart krabba (2022) där hon var producent. Den förstnämnda är en dansk-svensk produktion och utspelar sig i Köpenhamn. Den skildrar ett framgångsrikt advokatpar, en man och en kvinna, vars perfekta fasad krackelerar när kvinnan inleder en relation med mannens minderåriga son. Filmen vann Dragon Award priset för bästa nordiska film vid Göteborg filmfestival. Svart krabba, med Noomi Rapace i huvudrollen, är en action-thriller som skildrar en fiktiv krigstid där ett antal soldater ska transportera ett paket – med okänt innehåll – över en is, som kan få kriget att nå sitt slut. Produktionen stötte på en del svårigheter, dels för att Corona-pandemin rådde, dels för att vintern var så varm. En av tre, geografiskt sett, inspelningsplatser blev därför Kiruna. Till Norrbottens Kuriren berättade Idevall att teamet, med hela huvudcasten, befann sig i staden under drygt en veckas tid för att spela in vinterbilder, och att hon såg mycket fram emot att Kirunaborna skulle få se resultatet. Filmen belönades med tre Guldbaggar: bästa foto, bästa visuella effekter och bästa produktionsdesign.

Rebecka Uhlin (2023)

Källor: Aftonbladet (12 oktober 2015), Gotlands Allehanda (28 augusti 2009, 11 november 2011, 20 november 2015), Gotlands Tidningar (24 juli 2010), Norrbottens Kuriren (14 januari 2022), Nöjesguiden (14 mars 2022), Stockholms konstnärliga högskola, Svensk Filmdatabas.

Basic info

Main profession: Producer
Born: 1986
Active: 2010-

Filmography

Producent:
Love by a Mountain (TBA)
Svart krabba (2022)
Boys (tv-serie, 2015)
Vännerna (2014)
Annalyn (2012)
Jag vill ha allt (2012)
Fuxing Park (2012)
Player (2012)
Vågor av längtan (2011)
Holger & Vilde (2010)

Samproducent:
Hjärter dam (2019)

Biträdande producent: 
Unga Astrid (2018)
Sameblod (2017)

Produktionsassistent:
In (2011)

Read more about the films at Svensk Filmdatabas (SE)

I would like to . . .

    ContactChange or add informationGet in touch with us

    Note:

    Nordic Women in Film treats any personal data submitted in the form according to GDPR regulations. Should these not be your own data, you are responsible for informing the person in question about processing of their data. Read more about our Privacy Policy here.

    Search in:
    Professional Directory or Articles