FAQ

Vilka filmkvinnor har namnpost på webbplatsen?

Skådespelare är inte med, vi har fokuserat på de kreativa insatserna bakom kameran – i första hand regissörer, producenter, manusförfattare, klippare och fotografer. Vi har också valt personer med kontinuitet och visst omfång i sin verksamhet och som arbetat på minst tre filmer, korta eller långa, med huvudsaklig produktion i Sverige, inom någon av de fem kategorierna ovan. På sikt vill vi inkludera alla yrkeskategorier, men har börjat med dessa ca 700 för att göra uppbyggnaden hanterlig. Vi vill också i framtiden inkludera alla tv-produktioner, som nu bara finns med undantagsvis.

Varför ”Nordic”?

Hittills har materialet på sajten nordicwomeninfilm.com handlat om svenska kvinnors kreativa insatser. Men under hösten 2017 börjar vi publicera texter om danska och norska filmkvinnors bidrag till sina länders filmbransch och filmhistoria. Den 30 november sjösätts en sant nordisk version av nordicwomeninfilm.com – som nu äntligen lever upp till sitt namn! Dessa texter kommer huvudsakligen att publiceras på danska och norska – men vissa namnposter, artiklar och viktiga texter kommer även att publiceras på engelska.

Hur söker jag information om en person?

De för närvarande 800 kvinnorna presenteras med namnposter. Du kan söka på namn eller i sökfunktionen efter yrke eller verksamhetsår.

”Verksam” anger årtal för första filmen. I vissa fall kan detta bli missvisande, om yrkesverksamheten kanske påbörjats tidigare inom televisionen, som ännu inte finns med.

Hur kan jag få tag på filmerna?

Tillgängligheten för filmer skapade av svenska filmregissörer på denna sajt är tyvärr förhållandevis bristfällig. Vår rekommendation är att du använder dig av någon av följande sökvägar.

  • Vodeville är en växande filmtjänst som söker av alla lagliga, i Sverige tillgängliga, VideoOnDemand-tjänster efter den film du vill se. Du kan även söka på skådespelare eller regissörer.
  • Cinemateket tar emot önskningar på film. Läs mer och önska film här
  • Det digitala filmarvet listar alla de filmer som digitaliserats av Filminstitutet, och som finns tillgängliga för att bokas för biografvisning
  • Sök i ditt lokala bibliotek, eller via Libris, de svenska bibliotekens söktjänst
  • Bor du i Stockholm kan du också låna dvd-film på Filmhusets bibliotek

Kan jag bidra?

Självklart och gärna! Både med tips om kvinnor som du tycker bör ha en namnpost eller om du vill bidra med mer info om de som redan finns där. Vi är också glada för tips om annat material du skulle vilja se på nordicwomeninfilm.com. Använd formuläret nedan eller maila!


Bidra med information!

Har vi missat någon person? Kan du bidra med mer information om kvinnorna som presenteras? Hör av dig!

Sök personer eller artiklar