Ahang Bashi (SE)

Regissör, född 1984 i Shiraz, Iran och uppvuxen i Göteborg. Studerat socialantropologi 2 år vid Högskolan Dalarna, Dokumentärfilm vid Biskops Arnö, tog examen i dokumentärfilmsregi 2011 vid Dramatiska Institutet.

Filmskaparen och klipparen Ahang Bashi kom till Sverige två år gammal,  från Iran. Uppvuxen i Göteborg, numera hemmahörande i Stockholm. Hon har klippt flera av sina egna produktioner, men också ett flertal tv-produktioner.

I sina dokumentärfilmer har Bashi flera gånger vänt kameran mot sig själv och sin egen familj. Under den ettåriga kursen i dokumentärfilm vid Biskops Arnö skapade hon självporträttet Mitt namn är Ahang (2007). Två år senare, under sina studier vid Dramatiska Institutet i Stockholm, utforskar hon också sin närmaste omgivning i dokumentären Paradiset (2009) där hon berättar om sin mormors tillvaro på Hedegårdens äldreboende, vars namn ”Paradiset” också gav namn till filmen. Ingen på äldreboendet förstår mormodern som inte kan svenska, vilket ger en vardag av tillika tragiska som komiska problem.

Ahang Bashi vill göra film som kommer från hjärtat – med intima ämnen som identitet, utanförskap och kärlek blir personliga perspektiv allmängiltiga, politiska frågor. Med sin dokumentärfilm Skörheten (2016) gick hon ännu närmare än förr i ett självporträtt med kameran som terapeutiskt verktyg. När Ahang Bashi till synes utan orsak drabbas av depression och panikattacker skapar hon filmen Skörheten om vad som händer med henne och varför. Kan det ha med familjens flykt från Iran att göra? En självutlämnande och hjärtskärande film, men en berättelse som också rymmer värme och humor.

I Lerums Tidning, föräldrahemmets lokalpress, berättar Ahang Bashi om premiären av filmen som sin mest minnesvärda upplevelse; ”när jag fick stående ovationer i en fullsatt stor biosalong, då trodde jag att jag skulle svimma av glädje.” Skörheten gav Ahang Bashi titeln Årets nykomling på Guldbaggegalan 2017, Göteborgs Stora Filmpris 2017 samt Konstnärsnämndens Mai Zetterling-stipendium. För tidningen ETC. berättar Bashi att filmens framgångar i sig också ifrågasätter ”den vita blicken” inom filmproduktion, då hon under sin process fick avslag av flera finansiärer mot bakgrund av att de inte fann frågor om flykt vara tillräckligt allmängiltiga att tilltala en större filmpublik. ”Hur vågar de påstå att en film om flykt saknar allmängiltighet, när 50 miljoner människor är på flykt runt om i världen? Det är fler än det finns invånare i Sverige.”

Efter Skörheten arbetar Ahang Bashi på sin första fiktionsfilm, filmatiseringen av Elin Cullheds debutroman Gudarna. Boken är en feministisk och rå berättelse om tre tonåringar, som efter att ha svikits en gång för mycket av samhället förklarar krig mot patriarkatet och alla som stöttar dess strukturer.

Freya Kilander (2017)

Basic info

Main profession: Director
Born: 1984
Active: 2009-

Filmography

Regi:
Skörheten (2016)
Randy evaluates Sweden (2010)
Paradiset (2009)
Medan vi väntar (2008)
Mitt namn är Ahang (2007)
Manus:
Skörheten (2016)
Paradiset (2009)
Foto:
Skörheten (2016)
Klippning:
9 scener om våld (2011)
Handläggaren (2011)
Paradiset (2009)
Regiassistent:
Handläggaren (2011)

Read more about the films at Svensk Filmdatabas (SE)

Awards

2017 Guldbaggegalan, nominerad Bästa film, Skörheten (2016)
2017 Guldbagge, Årets nykomling
2017 Konstnärsnämndens Mai Zetterling-stipendium

I would like to . . .

ContactChange or add informationGet in touch with us

Note:

Nordic Women in Film treats any personal data submitted in the form according to GDPR regulations. Should these not be your own data, you are responsible for informing the person in question about processing of their data. Read more about our Privacy Policy here.

Search in:
Professional Directory or Articles