Ann Collenberg (SE)

Produktionsledare, produktionsassistent. Född 1953 i Stockholm. Verksam sedan 1977.

Ann Collenberg jobbade som mellanstadielärare när hon sommaren 1976 sökte jobb som ridinstruktör till Skorpan (Lars Söderdahl) i SF:s inspelning av Bröderna Lejonhjärta. Eftersom Lars redan var filmvan efter att ha spelat i Karlsson på taket, blev det en del tid över under inspelningen, och Ann fick då hjälpa den legendariske SF-producenten Walle Bergendahl med praktiska göromål.

Sommaren med Bröderna Lejonhjärta gav mersmak och snart var Ann inspelnings- eller produktionsledare på filmer som Den enfaldige mördaren, Raskenstam, P & B, Mitt liv som hund och Ormens väg på hälleberget. I mitten av 80-talet inledde hon ett tio år långt samarbete med Colin Nutley med Nionde kompaniet, som följdes av Black Jack, Änglagård och Sista dansen – filmer som producerades av SF, Sandrews och Nutleys eget bolag.

Ann Collenberg är med ett 70-tal film- och tv-produktioner och lika många år i jobbet en av de mest erfarna produktionsledarna i  svensk filmbransch. Hon har arbetat med regissörer som Hasse Alfredson, Lasse Hallström och Bo Widerberg.

Vad gör en produktionsledare, eller line producer –  som är en vanligare benämning i dag?

­-Sätter ihop teamet, gör upp inspelningsplan och dagsbesked – som är det dagliga inspelningsschemat – kallar skådespelare, bedömer om det behövs extra personal, gör arbetsriskbedömningar, gör upp avtal med skådespelare och team och sköter alla förhandlingar och ekonomiska transaktioner som inte är på producentnivå.

Vilka egenskaper är viktiga för en bra line producer?

-Tålamod, noggrannhet, gott humör – och ännu mer tålamod!

Jobbet och hela branschen i stort har naturligtvis förändrats på flera sätt sedan Ann började i mitten av 70-talet.

-På SF som hade eget produktionskapital var det normala att spela in en långfilm på 55 dagar. Idag – till exempel nu när jag jobbar med nya Beck-filmer för TV4, varvar vi två filminspelningar på 45 dagar. Jag har varit med om att göra tre varvade Beck-inspelningar på samma tid. Till slut visste inte Peter Haber och Micke Persbrandt i vilken film de befann sig!

En annan skillnad mot förr var att man filmade mest på sommaren – och att branschen var mycket mindre.

-Med tv-dramaproduktionen har ju branschen svällt enormt.

Ann Collenberg har en gedigen erfarenhet av svenska filmsnutar – hon räknar efter och kommer fram till att hon varit inblandad i 36 Beck-produktioner, 6 Falk-filmer, 1 Wallander och 10 Bron-avsnitt.

-Jag har ju sett en och annan pistol i mina dar, konstaterar hon. Och druckit såar av snutkaffe!

(2017)

Basic info

Main profession: Other profession
Born: 1953
Active: 1977-

Filmography

Produktionsledare:
Simon och ekarna (2011)
Miraklet i Småland (2005)
Mongolpiparen (2004)
Strandvaskaren (2004)
Sprickorna i muren (2003)
Beck – pojken i glaskulan (2002)
Beck – sista vittnet (2002)
Beck – hämndens pris (2001)
Beck – mannen utan ansikte (2001)
Födelsedagen (2000)
Tomten är far till alla barnen (1999)
Tsatsiki, morsan och polisen (1999)
Beck – moneyman (1998)
Beck – Öga för öga (1998)
Beck 2 – Spår i mörker (1997)
Juloratoriet (1996)
Sånt är livet (1996)
Änglagård andra sommaren (1994)
Sista dansen (1993)
Änglagård (1992)
Jönssonligan & den svarta diamanten (1992)
Agnes Cecilia – en sällsam historia (1991)
BlackJack (1990)
Husbonden (1989)
Besökarna (1988)
Nionde kompaniet (1987)
Ormens väg på hälleberget (1986)
Mitt liv som hund (1985)
Sköna juveler (1984)
Line Producer:
Beck – Gunvald (2016)
Beck – sista dagen (2016)
Beck – Steinar (2016)
Beck – vägs ände (2016)
Johan Falk – kodnamn: Lisa (2013)
Beck – levande begravd (2010)
Bröderna Karlsson (2010)
Beck – i stormens öga (2009)
Flickan (2009)
Patrik 1,5 (2008)
Beck – den japanska shungamålningen (2007)
Beck – gamen (2007)
Beck – i Guds namn (2007)
Beck – advokaten (2006)
Beck – flickan i jordkällaren (2006)
Beck – skarpt läge (2006)
Innan frosten (2005)
Roll:
Underbar och älskad av alla (2007)
Inspelningsledare:
Den demokratiske terroristen (1992)
Jim och piraterna Blom (1987)
Leif (1987)
Limpan (1983)
P & B (1983)
Raskenstam (1983)
Den enfaldige mördaren (1982)
Blomstrande tider (1980)
Jag är Maria (1979)
Produktionsassistent:
Ingenjör Andrées luftfärd (1982)
Produktionsekonom:
Simon och ekarna (2011)
Detaljer (2003)
Rekvisita:
Repmånad eller Hur man gör pojkar av män (1979)
Kläder:
Repmånad eller Hur man gör pojkar av män (1979)
Övrig medarbetare:
Farsan (2010)
Bröderna Lejonhjärta (1977)

Read more about the films at Svensk Filmdatabas (SE)

I would like to . . .

ContactChange or add informationGet in touch with us

Note:

Nordic Women in Film treats any personal data submitted in the form according to GDPR regulations. Should these not be your own data, you are responsible for informing the person in question about processing of their data. Read more about our Privacy Policy here.

Search in:
Professional Directory or Articles