Anna Hylander (SE)

Regissör. Född i Malmö 1973. Högskolan för Fotografi & Film (nuvarande Akademin Valand), examen 2001. TV-video vid Skurups Folkhögskola. European Film College i Danmark.

Anna Hylander började sin filmbana som en av flera assistenter till inspelningsledaren Stig-Åke Nilsson på Bo Widerbergs prisbelönta och Oscars-nominerade film Lust och fägring stor (1995). Därefter regisserade hon flera egna kortfilmer. Sedan dess har det blivit både korta och långa format, dokumentär och fiktion, film och tv. Ofta har Hylander ifrågasatt medialiserade stereotyper i många av sina film- och tv-produktioner.

2007 regisserade Anna Hylander tv-serien Leende guldbruna ögon för SVT, tillsammans med Emiliano Goessens, som även skrev manus till Hylanders föregående kortfilm. Serien togs mycket väl emot av tv-publiken, och ansågs vara en succé i media. Dramakomedin kretsar kring unge Lennart som vill in i den svenska dansbandsvärlden, men enda vägen förbi de fördomar som står i vägen är att bilda ett eget ”blattedansband” som de kallar det. Serien blandar underhållning med ifrågasättande samhällskritik och har ett antirasistiskt, inkluderande patos. Efter tv-serien var det Hylanders ambition att fortsätta regissera större tv-produktioner, och gärna byta genre till kriminalserier, men hon stötte på motstånd, som hon upplevde hade grund i branschens fördomsfulla, repressiva genusstrukturer.

Hylanders jämställdhetsengagemang för den svenska filmbranschen syns bland annat i hennes film Skjut mig (2006) som skapades inom ramarna för projektet Dorisfilm och ingår i den större filmen Doris (2010). Projektet syftar till att lyfta fram kvinnor inom filmbranschen, filmen har endast kvinnor bakom kameran – och huvudsakligen kvinnor framför kameran. Skjut mig inkluderar även perspektivet ålder, när en ung bankrånare möter den äldre kvinnan Gerda som visar på riktig ”tantpower”.

Tio år senare riktade Hylander blicken mot den egna släktingen och journalistiska pionjären Ester Blenda Nordström med dokumentären Ester Blenda (2016). Ester var den första svenska journalisten att ”wallraffa”, långt innan fenomenet fått sitt namn. Hylander ville lyfta fram den förebild Ester Blenda Nordström har potential att vara: ”Vilken häftig kvinna, vilken otrolig föregångare och feministisk ikon som man inte känner till.”
I filmen laborerar Hylander framgångsrikt med alternativa berättarmodeller, då materialet främst består av stillbilder och brev, vilket hon levandegör med bland annat röstskådespelarinsatser från exempelvis Rakel Wärmländer, Tova Magnusson-Norling, och Sara Sommerfeld.

Anna Hylander har själv skrivit manus till ungefär hälften av de produktioner hon regisserat. Men hon finner också drivkraft i sitt möte med en manusförfattares texter och idéer, där hon får arbeta sig in till materialets kärna. Efter att under sina studier ofta stått själv för manus, gick hon sedan över till att arbeta med olika manusförfattare: ” Jag valde att primärt inte vara en skrivande regissör, utan en tolkande och gestaltande.”
Men i senare produktioner har hon åter själv tagit sig an manusskrivandet, i The Building (2008) och självklart i dokumentären Ester Blenda, som ju till stor del bygger på material funnet inom släkten.

Freya Kilander (2017)
Källor: Svt.se, FoF.se, Filmblickar.se, SvD.se

—————————————

I samband med mentor- och ledarskapsprogrammet Moviement, som Filminstitutet initierade 2013, intervjuade Tove Torbiörnsson sju av de deltagande regissörerna.

Här pratar Helena Bergström, Susanna Edwards, Görel Crona, Lisa Ohlin, Anna Hylander, Karin Fahlén och Ella Lemhagen bland annat om att ta sin filmidé till färdig film, om att vara ”kvinnlig regissör”, om att få tillgång till de stora budgetarna, kvotering och om att se världen ur kvinnliga perspektiv.

Nordic Women in Film’s Vimeo

Basic info

Main profession: Director
Born: 1973
Active: 1994-

Filmography

Regi:
Ester Blenda (2016)
The Building (2008)
Leende guldbruna ögon (2007)
Skjut mig (2006)
Ryppar (2005)
Sista hoppet (2003)
M+P=Osant (2002)
Tidigare Gudrun (1999)
Låt höra av dig minne (1996)
Manus:
Ester Blenda (2016)
The Building (2008)
M+P=Osant (2002)
Tidigare Gudrun (1999)
Låt höra av dig minne (1996)
Producent:
Ester Blenda (2016)
Låt höra av dig minne (1996)
Foto:
Ester Blenda (2016)
The Building (2008)
Klippning:
M+P=Osant (2002)
Roll:
The Building (2008)
Scripta:
Hotel Rienne (2002)
Barnsäng (2001)
Assistent till inspelningsledare:
Lust och fägring stor (1995)
Rollsättare:
Capricciosa (2003)

Read more about the films at Svensk Filmdatabas (SE)

I would like to . . .

ContactChange or add informationGet in touch with us

Note:

Nordic Women in Film treats any personal data submitted in the form according to GDPR regulations. Should these not be your own data, you are responsible for informing the person in question about processing of their data. Read more about our Privacy Policy here.

Search in:
Professional Directory or Articles