Anna Klara Åhrén (SE)

Dokumentärfilmare. Född 1983 i Halmstad. Medlem i Råfilm Produktionskollektiv. Studerat på Biskops-Arnös filmfolkhögskola; “Film för förändring” och “Norden i Chile” i Valparaiso, Escuela Nordica, Chile.

Anna Klara Åhrén föddes i Halmstad 1983, hennes slutproduktion ”Ostanvind” på Sturegymnasiet vann andra priset för bästa film på Novemberfestivalen 2002.

Under studierna på Nordens folkhögskola Biskops-Arnö dokumentär kurs i Chile (2003) gjorde hon ”Vi där bortifrån” tillsammans med Lotta Copcutt och Anna Weitz. Examensfilmen har visats på flera internationella filmfestivaler bla DOK Leipzig, Cinéma du Réel  och Forthnight Expand på MoMA. 2005 gick hon med i RåFILM och började göra filmen Hitmusik – konsten att sätta rytm till revolt.

Anna Klara är utbildad filmpedagog på kursen ”Film för förändring” (2007) på Nordens folkhögskola Biskops-Arnö och arbetade i Uruguay med metoden ”Deltagande Video”.

Genom åren i RåFILM har Anna Klara gjort flera olika filmproduktioner, dokumentärer, kampanjfilmer, animationer. Hon har utvecklat filmpedagiska verksamheter som folkhögskolekurser och videoworkshops i olika länder och utvecklat alternativa visningssätt och projekt i kollektivet.

Anna Klara är också mosaikkonstnär och är del av gruppen ”Mosaika” som gör offentliga utsmyckningar genom deltagande kultur.

Basic info

Main profession: Director
Born: 1983
Active: 2005-

Filmography

Regi:
3 Stolen Cameras (2017)
Lek (2013)
Vet ni!! Gentrifiering (2012)
G – som i gratis kollektivtrafik (2011)
Det var en gång på riktigt (2010)
Repainting Cuba (2009)
Hitmusik – konsten att sätta rytm till revolt (2007)
Vi där bortifrån (2005)
Ostanvind (2002)
Manus:
3 Stolen Cameras (2017)
Lek (2013)
G – som i gratis kollektivtrafik  (2011)
Ostanvind (2002)
Producent:
3 Stolen Cameras (2017)
Lek (2013)
Vet ni!! Gentrifiering (2012)
G – som i gratis kollektivtrafik (2011)
Repainting Cuba (2009)
Hitmusik – konsten att sätta rytm till revolt (2007)
Vi där bortifrån (2005)
Foto:
Lek (2013)
G – som i gratis kollektivtrafik (2011)
Det var en gång på riktigt (2010)
Repainting Cuba (2009)
Hitmusik – konsten att sätta rytm till revolt (2007)
Vi där bortifrån (2005)
Klippning:
3 Stolen Cameras (2017)
Vet ni!! Gentrifiering (2012)
G – som i gratis kollektivtrafik (2011)
Det var en gång på riktigt (2010)
Repainting Cuba (2009)
Hitmusik – konsten att sätta rytm till revolt (2007)
Vi där bortifrån (2005)
Ostanvind (2002)
Ansvarig utgivare:
Lek (2013)

Read more about the films at Svensk Filmdatabas (SE)

Awards

– Bästa dokumentär på TICFF (Taiwan International Childen’s Film Festival) för filmen Det var en gång på riktigt.
– Hedersomnämnande på Barnfilmfestivalen i Tlalpan, Mexico av barnjuryn för filmen Det var en gång på riktigt.
– Hedersomnämnande på Tempo Dokumentärfestival 2008 för filmen Hitmusik.

I would like to . . .

ContactChange or add informationGet in touch with us

Note:

Nordic Women in Film treats any personal data submitted in the form according to GDPR regulations. Should these not be your own data, you are responsible for informing the person in question about processing of their data. Read more about our Privacy Policy here.

Search in:
Professional Directory or Articles