Annika Hellström (SE)

Producent, scripta, scripta-assistent. Född i Göteborg 1957. Verksam sedan 1995. Studerat film vid New York University, The New School, samt Film & Video Arts i New York, 1987-1991. Utbildad vid EAVE 2008.

Annika Hellström är producent och VD för det egna företaget Cinenic Film AB, men började i restaurangbranschen. Vid ett vägskäl i karriären valde hon istället att helt lägga om sitt liv och flytta till New York för att studera film vid bland annat New York University, mellan 1987 och 1991. Sedan dess har Annika Hellström ägnat sitt liv åt film.

Under åren som följde studierna arbetade Hellström huvudsakligen som scripta, men även som frilansande manusredaktör och regiassistent på både filmer och svenska tv-produktioner. Utifrån sina erfarenheter som scripta kom Hellström att få en omfattande förståelse för filmproduktionens praktiska förutsättningar, och efter femton år gick hon över till att bli producent.

Men det var mer än erfarenheten som scripta som fick henne att börja producera. Annika Hellström är en eldsjäl när det gäller jämställdhet inom filmbranschen. ”Jag är feminist och är övertygad om att jämställdhet är vägen till att förbättra världen.” 1999 var Hellström en av grundarna till Doris, ett feministiskt filmnätverk. Annika Hellström är idag vice ordförande i Doris Films styrelse, och var initiativtagare till Dorismanifestet som skrevs 2003. Manifestet går ut på att få in kvinnor på nyckelpositioner i filmproduktioner och lyder: Manus ska vara skrivna av kvinnor. Filmerna ska ha minst en kvinnlig huvudroll. Konstnärliga A-funktioner ska besättas av kvinnor. Originalmusiken ska komponeras av kvinnor. Ambitionen är att ge utrymme för och undersöka kvinnors filmiska berättande.

När manifestet skulle implementeras i konkret filmskapande intog Annika Hellström yrkesrollen som producent. I publikationen Feministiskt Perspektiv, säger hon apropå den bristande jämställdheten i filmbranschen att kvinnor aktivt måste ta plats: ”Alla är en del av systemet. Kvinnor måste börja ta mer plats, vi kan inte klandra männen för allt. Alla måste ta sitt utrymme på samma villkor, men kvinnor är inte tränade på samma sätt som männen är. Därför är kvotering eller att titta utifrån kön ett oerhört effektivt sätt att uppnå jämställdhet.”

Sedan starten för Doris Film har mycket hänt på jämställdhetsfronten inom den svenska filmbranschen, så pass mycket att Hellström menar att det förmodligen ses som exotiskt i internationella ögon. För Göteborg Stads Filmkontor berättar Hellström, våren 2017, om några av de utmaningar hon menar återstår: ”Det finns en hel del kvar att göra, inte minst när det gäller etnicitet. Det är så lätt att trampa på i redan upptrampade stigar, utan att tänka efter. Men det är varje berättares ansvar, inte bara filmares, att tänka på att placera in människor med olika etniciteter i alla roller, både hög- och lågstatus.”

2006 startade Hellström det egna produktionsbolaget Cinenic i Göteborg som arbetar med TV, drama och dokumentär med samhälleligt engagemang i både nationella projekt och internationella samproduktioner. Hellström utexaminerades från EAVE 2008. Tillsammans med Agneta Fagerström Olsson driver hon även produktionsbolaget 2afilm AB, och tillsammans har de två producerat filmer i linje med sina uttalade feministiska ideal för den svenska filmbranschen; Beata Gårdelers framgångsrika Flocken (2014), och Rojda Sekersöz’ hyllade långfilmsdebut Dröm vidare (2017).

I sitt arbete som producent har Annika Hellström arbetat på många prisbelönta filmer. Om yrket som filmproducent säger hon: ”Producenten måste kunna vara chef för personer med olika arbetsuppgifter och klara av att leda. Samtidigt får man inte vara rädd för att hugga i och ta skitgörat. På det sättet jobbar producenten både i toppen och i botten av filmteamet.”

Efter 30 år i filmbranschen konstaterar Annika Hellström att det inte bara är hårt arbete: “Jag kan fortfarande bli helt hänförd över filmens kommunikationsförmåga.”

Freya Kilander (2017)

Källa: Intervjuer voodoofilm.se, Göteborg.se

Basic info

Main profession: Producer
Born: 1957
Active: 1995-

Filmography

Producent:
Dröm vidare (2017)
Märta proppmätt (2017)
Champ des Possibles (2016)
Flocken (2015)
Svenskjävel (2015)
The Yearning Room (2013)
Mirakel utmed riksväg 43 (2012)
Att köpa en bil (2011)
Den bästa utsikten (2011)
Lyckliga jävel (2010)
Doris (2009)
Fish (2009)
Karaokekungen (2009)
Får jag lov – till den sista dansen? (2008)
Grodan (2008)
Fara i natten (2006)
Mon 3 (2006)
Susanne blir singel (2006)
Samproducent:
Sump (2018)
And Breathe Normally (2017)
Salvation (2017)
The Tower (2016)
Produktionsledare:
Mon 3 (2006)
Line Producer:
Gynekologen i Askim (2011)
Sten för sten (2008)
Regiassistent:
Häktet (2005)
Scripta:
Sten för sten (2008)
Kommer du med mig då (2003)
Om jag vänder mig om (2003)
Familjen (2002)
Hus i helvete (2002)
Möte med ondskan (2002)
Välkommen till Tomas & Jill (2002)
Motsols (2001)
Före stormen (2000)
Färden (1999)
Offerlamm (1999)
Tsatsiki, morsan och polisen (1999)
Hela härligheten (1998)
Möte i kosmos (1998)
Bara prata lite (1997)
Rika barn leka bäst (1997)
Sven (1997)
En på miljonen (1995)
Biträdande producent:
Fyra år till (2010)
Ansvarig utgivare:
Mon 3 (2006)

Read more about the films at Svensk Filmdatabas (SE)

Do you know more about Annika Hellström?

Please write to us if you think that we have missed something and if you have more information to provide.

Search in: database or articles