Åsa Mossberg (SE)

Filmklippare. Född 1968 i Göteborg, arbetar från Köpenhamn. Examen vid Den Danske Filmskole 1997.

Filmklipparen Åsa Mossberg kommer från Göteborg men har sin bas i Köpenhamn, där hon sedan 2003 driver det egna företaget TotalFilm. Mossberg har en gedigen erfarenhet och en lång karriär som klippare av ett 60-tal filmer; kort- och långfilm, fiktion- och dokumentärfilm. Hon har också arbetat på flera projekt för tv, exempelvis danska Arvingarne (2014-). Hennes arbete är idag jämnt fördelat mellan svenska och danska produktioner, flera av dem samproduktioner.

1997 tog Mossberg examen vid Den Danske Filmskole, men hade arbetat som klippare sedan 1991. 1994 var hon med och klippte Gunnel Lindbloms kortfilm Betraktelse. Samma år klippte Mossberg filmen I natt går jorden under (1994), vilket var inledningen på ett flera år långt samarbete med filmens regissör Anders Gustafsson, som också han studerade vid Den Danske Filmskole. Åsa Mossberg kom att klippa även hans efterföljande fyra filmer, för att sedan också klippa Gustafssons långfilmsdebut Det är mitt liv! (Bagland, 2003). Ungdomsfilmen om 16-åriga Mille som hamnat i ett triangeldrama gav Mossberg en nominering till det danska filmpriset Robert för bästa klippning. (Filmpriset Robert delas ut av Danmarks Filmakademi.)

Ytterligare ett återkommande och framgångsrikt samarbete som etablerades under 1990-talet var mellan Åsa Mossberg och den danska regissören Pernille Fischer Christensen. Under studietiden klippte Mossberg flera av Christensens kortfilmer. Med den mångfaldigt prisbelönade långfilmen En såpa (2006), i regi av Christensen, var Mossberg återigen nominerad till en Robert för bästa klippning, och vid 2007 års prisutdelning stod hon som vinnare.

När Pernilla August långfilmsdebuterade som regissör med Svinalängorna (2010) arbetade hon tätt ihop med filmens klippare, Åsa Mossberg. August berättar hur de under klippningsarbetet tvingades kapa och omstrukturera hela filmen, ordna dramaturgin och klippa om scener så att de fick en nästintill helt ny mening. Hon beskriver processen som både häftig och lärorik, för att avsluta med att proklamera: ”Jag älskar att arbeta med Åsa Mossberg!”
Känslan var förmodligen besvarad, då ansvaret för klippningen av Pernilla Augusts nästa långfilm, Den allvarsamma leken (2016) baserad på Hjalmar Söderbergs klassiska roman, åter föll på Åsa Mossberg.

Vid 2011 års Guldbaggegala tilldelades Mossberg Guldbaggen för särskilda insatser för klippningen av just Svinalängorna. Ur motiveringen: “För sin känslighet och analytiska skärpa i klippningen av Svinalängorna“. Trots att filmklipparens insatser sällan uppmärksammas har ändå Mossbergs arbete omnämnts i flera filmrecensioner, bland annat i Hynek Pallas’ recension av Svinalängorna i Svenska Dagbladet. När Danmarks Radios Per Juul Carlsen recenserar filmen Svenskjävel (2015) är titeln ”När fotografen och klipparen har huvudrollerna”, och de som i hans mening bär filmen är fotografen Ita Zbroniec-Zajt och klipparen Åsa Mossberg som tillsammans gör filmen levande genom sitt rytmiska bildspråk och klipp.

Åsa Mossberg står också för klippet av Pernilla Augusts bidrag till kortfilmsprogrammet “Bergman Revisited” – Scener ur natten, som hade premiär på Göteborgs filmfestival. Hennes senaste uppdrag är som klippare av Unga Astrid, Pernille Fischer Christensens långfilm om Astrid Lindgren liv, som hade premiär hösten 2018.

Freya Kilander (2018)

Källor: DN.se, DR.dk

Basic info

Main profession: Editor
Born: 1968
Active: 1991-

Filmography

Klippning:
Scener ur natten (2018)
Unga Astrid (2018)
Korparna (2017)
Qeda (2017)
Den allvarsamma leken (2016)
MonaLisa Story (2016)
Det vita folket (2015)
Svenskjävel (2015)
Jeg hader ADHD-Børn i en diagnosetid (2013)
Ingen riktig finne (2013)
Monica Z (2013)
Alla är äldre än jag (2012)
Jag är min egen Dolly Parton (2011)
Killing the Chickens to Scare the Monkeys (2011)
The Island (2011)
Ola Svensson superstar
Gzim Rewind (2010)
Svinalängorna (2010)
Antichrist (2009)
Profetia (2009)
Pojkar och flickor som dansar (2008)
Den man älskar (2007)
Ekelöfs blik (2007)
En såpa (2006)
Percy, Buffalo Bill och jag (2005)
Dag och natt (2004)
Det är mitt liv! (2003)
Skoda (2001)
Djävulens polska (2000)
Fodbolddrengen (2000)
Respect! (2000)
Manden med tubaen (1999)
Veranda för en tenor (1998)
Svensk roulette (1997)
Chewing Gum (1996)
Betraktelse (1994)
I natt går jorden under (1994)
Familjemiddan (1992)
Schh! (1991)
Rådgivare: 
Golden Girl (2016)
Scripta: 
Konsulten (1993)
Schh! (1991)
Dramaturg: 
Who the F-k Is Stefan Berg (2015)
Thin Ice (2006)
Efterarbetsansvarig:
Barnen från Jordbro (1996)
Leva i Jordbro (1996)
Klippassistent:
Tala! Det är så mörkt (1993)
Oxen (1991)
Ljudläggning:
Himmel över Malmö (1994)
Gädda! (1993)
Övrig medarbetare:
Min lilla syster (2015)
Who the F-k Is Stefan Berg (2015)
Nånting måste gå sönder (2014)
Future My Love (2013)
En värld av kalk (2012)
Äta sova dö (2012)
Det var en gång … en liten flicka (1992)

Åsa Mossbergs filmografi hos Det Danske Filminstitut

Read more about the films at Svensk Filmdatabas (SE)

Awards

2011 Guldbagge Särskilda insatser Svinalängorna (“För sin känslighet och analytiska skärpa i klippningen av Svinalängorna“)

I would like to . . .

ContactChange or add informationGet in touch with us

Note:

Nordic Women in Film treats any personal data submitted in the form according to GDPR regulations. Should these not be your own data, you are responsible for informing the person in question about processing of their data. Read more about our Privacy Policy here.

Search in:
Professional Directory or Articles