Beate Grimsrud (NO)

Regissör, författare, manusförfattare. Född 1963 i Oslo. Till Sverige 1984. Avliden 2020.

1963 - 2020

Share

Beate Grimsrud var författare, manusförfattare och regissör. Hon växte upp i Norge, och flyttade till Sverige 1984. 1989 debuterade hon med novellsamlingen Det finns gränser för vad jag inte förstår. Grimsruds böcker blev stora framgångar i såväl Norge och Danmark som i Sverige. För barndomsskildringen Jag smyger förbi en yxa nominerades hon till Nordiska Rådets Litteraturpris, och vann Sveriges Radios Romanpris. I nästa roman, Vad är det som finns i skogen barn?, återkommer några av personerna från Jag smyger förbi en yxa. För denna fick hon Aftonbladets litteraturpris och Per Wästbergs personliga pris. Romanen Har du sett mig någon annanstans? från 2007 nominerades till såväl svenska Augustpriset som till norska Bragepriset. En dåre fri, från 2010, nominerades även den till Nordiska Rådets Litteraturpris och till Bragepriset. Tillsammans med författaren Inger Alfvén har hon även gett ut barnböcker.

Hennes första kortfilm Konungen (1993) handlar om en ung kvinna som själv bestämt att hon är konung. Hon bor med sina vänner i ett slott, men plötsligt gör sig världen påmind: socialdistrikt 100 undrar vad konungen har i bostadsbidrag. Det brukar gå bra, från 2010 är en dokumentär där Beate Grimsrud själv står för regi och manus, såväl som agerande. Beate blir här curlingmatte åt katten Kiril, som plötsligt försvinner fyra dagar innan hon ska föda ungar. Snart får Beate med sig hela bygden i letandet efter katten.

(2020)

Basic info

Main profession: Director
Born: 1963
Died: 2020
Active: 1993-

Filmography

Regi:
Det brukar gå bra (2010)
Några frågor om boxning (1999)
En film om fotboll (1995)
Konungen (1993)

Manus:
Det brukar gå bra (2010)
Bollen i ögat (2000)
Några frågor om boxning (1999)
En film om fotboll (1995)
Konungen (1993)

Roll:
Det brukar gå bra (2010)

Read more about the films at Svensk Filmdatabas (SE)

I would like to . . .

ContactChange or add informationGet in touch with us

Note:

Nordic Women in Film treats any personal data submitted in the form according to GDPR regulations. Should these not be your own data, you are responsible for informing the person in question about processing of their data. Read more about our Privacy Policy here.

Search in:
Professional Directory or Articles