China Åhlander (SE)

Producent, platschef, regissör, mm. Född 1963 i Lund.

China Åhlander var bland annat platschef, inspelningsledare och manusförfattare innan hon producerade sin första långfilm, Gabriela Pichlers Äta sova dö, som vann Guldbagge som Bästa film. Hon har det egna bolaget Chinema Film Sweden.

Sitt tacktal på guldbaggegalan 2013 öppnade hon med frågan: ”Vad gör en producent, fixar pengar – eller är det nåt mer?” I China Åhlanders fall är det verkligen mer. Hon vill värna och dela regissörens vision, vara regissörens kreativa bollplank – allt för att förverkliga visionen till en berörande film som berättar något viktigt om samhället vi lever i. Som producent och i valet av projekt låter hon lusten styra och väljer människor som hon tycker om och som vill något med sina filmer, projekt hon själv vill se som färdiga filmer på bioduken. Äta, sova, dö var en sådan film – en film som China sa i sitt tacktal på samma guldbaggegala ”var en film om människor vi sällan ser på bio, människor som vi vill känna igen oss i.”

”Film är som att drömma, du får tillgång till människors själar. Den omedelbara upplevelsen skapar en påverkan på ett helt annat sätt än en bild, en text…” har hon sagt i en intervju apropå sitt livsval. China driver sitt bolag från skånska Södra Sandby, där hon också ägnar sig åt sin andra passion, hästar.

Hon framhåller film som en genuint kollektiv insats och lyfter gärna fram alla de filmarbetare som inte syns. Hon anser att den svenska filmbranschen är eftersatt vad gäller arbetsmiljön – ”man ska ha ett privatliv och åtta timmars arbetsdag även om man jobbar med en filminspelning.”

China Åhlander växte upp i Lund, som dotter till filmintresserade föräldrar var hon marinerad i film från barndomen. Pappa Lars Åhlander var redaktör för filmtidskriften Chaplin, senare informations- och förlagschef på Svenska Filminstitutet, mamma Renata Centenari Åhlander var kultursekreterare och startade BUFF, Barn- och ungdomsfilmfestivalen i Malmö 1983.

Nästa film China producerade (efter Äta, sova,dö), Jenifer Malmqvists kortfilm On Suffocation, vann Guldbagge också den, som Bästa kortfilm, 2014. En film under produktion är dokumentären Dear John… Bill, regissören, läser ett Facebook-inlägg där en 35 år gammal hemlighet avslöjas. Informationen tvingar honom att söka upp sina kompisar från tonåren för att tillsammans med dem göra en resa bakåt i tiden för att kunna möta framtiden tillsammans med dem utan att de längre känner skuld.

Samarbetet med regissören Goran Kapetanovich inleddes med kortfilmen Flykting 532 och fortsatte med Moving Sweden-filmen Min faster i Sarajevo, 2017 belönades med en Guldbagge för Bästa regi och en Guldbagge för bästa kvinnliga biroll (Sadžida Setić). Filmen var också nominerad för Bästa manus (som China Åhlander var medförfattare till), Bästa film och Bästa manliga huvudroll (Milan Dragišić).

Basic info

Main profession: Producer
Born: 1963
Active: 1986-

Filmography

Regi:
Thure Andersson i Rävetofta (2000)

Manus:
Min faster i Sarajevo (2016)
Refugee 532 (2014)
Thure Andersson i Rävetofta (2000)

Idé:
Storstad (2009)

Producent:
Lindy the Return of Little Light (2019)
Min faster i Sarajevo (2016)
Flykting 532 (2014)
On Suffocation (2013)
Äta sova dö (2012)
Födelsedag (2010)
Storstad (2009)
Thure Andersson i Rävetofta (2000)

Produktionsledare:
Födelsedag (2010)

Foto:
Thure Andersson i Rävetofta (2000)

Klippning:
Thure Andersson i Rävetofta (2000)

Roll:
Thure Andersson i Rävetofta (2000)
Revolutionens språk. Ett samtal med Catina (1968)

FAD (First Assistant Director):
Min faster i Sarajevo (2016)
On Suffocation (2013)
Äta sova dö (2012)
Födelsedag (2010)

SAD (Second Assistant Director):
Sound of Noise (2010)
Den bästa av mödrar (2005)

Samproducent:
The Key (2016)

Produktionskoordinator:
Blindgångare (2005)

Platschef:
Födelsedag (2010)
Svinalängorna (2010)
Maria Larssons eviga ögonblick (2008)
Små mirakel och stora (2006)
Snapphanar (2006)
Den bästa av mödrar (2005)
Blindgångare (2005)
Doxa (2005)

Platsletare:
Jordgubbslandet (2017)
Yarden (2016)
Sköterskan (2014)
Sound of Noise (2010)
Min morbror tyckte mycket om gult (2008)
Doxa (2005)
Hotel Rienne (2002)

C-foto:
Födelsedagen (2000)
Där regnbågen slutar (1999)

Attributör:
Den bästa av mödrar (2005)

Övrig medarbetare:
Becker – Kungen av Tingsryd (2017)
Morgan Pålsson – världsreporter (2008)
Offret (1986)

Tack till:
Blue Karma Tiger (2006)
Sommarlek (2004)

Read more about the films at Svensk Filmdatabas (SE)

Awards

2017 Guldbaggenominering Bästa film, Min faster i Sarajevo (2016)
2017 Guldbaggenominering Bästa manuskript (ihop med Dragan Mitić och Goran Kapetanovic), Min faster i Sarajevo (2016)
2013 Guldbagge Bästa film, Äta sova dö (2012)

I would like to . . .

ContactChange or add informationGet in touch with us

Note:

Nordic Women in Film treats any personal data submitted in the form according to GDPR regulations. Should these not be your own data, you are responsible for informing the person in question about processing of their data. Read more about our Privacy Policy here.

Search in:
Professional Directory or Articles