Christina Björk (SE)

Regissör, barnboksförfattare, journalist. Född i Stockholm, 1938. Utbildad vid Grafiska Institutet i Stockholm.

Född 1938 i Stockholm där hon fortfarande bor. Var redaktör för barnsidan Barnens Nyheter i Dagens Nyheter 1975-1980. Har arbetat med barnprogram på TV och gjort flera filmer för barn och vuxna. Ända sedan debuten 1974 har Christina Björk skildrat verkligheten genom nyfikna barns ögon. Hennes böcker, i samarbete med illustratörer som Lena Anderson, Inga-Karin Eriksson och Eva Eriksson, förenar fakta med fantasi på ett helt eget, lekfullt sätt. I Linnea i målarens trädgård (1985) berättade hon om konstnären Claude Monet. Boken om Linnea är översatt till 22 språk och har blivit både teater och film. Christina Björk har också skrivit böcker om nallar, om Venedig och om Lewis Carroll som skapade Alice i Underlandet.

(Text hämtad från Svenska barnboksakademin)

Basic info

Main profession: Director
Born: 1938
Active: 1969-

Filmography

Regi:
Nallars väntan (1999)
Örnar, björnar och en hund (1999)
Linnea i målarens trädgård Matinépaket (1992)
Linnea i målarens trädgård (1992)
Nallar och människor (1989)
Manus:
Nallars väntan (1999)
Linnea i målarens trädgård (1992)
Nallar och människor (1989)
Foto:
Nallars väntan (1999)
Scenograf:
Nallar och människor (1989)
Gråtvalsen (1983)
Stadsresan (1976)
Klippning:
Nallar och människor (1989)
Animation:
Nallars väntan (1999)
Nallar och människor (1989)
Roll:
Nallar och människor (1989)
Sångtextförfattare:
Nallar och människor (1989)
Klädassistent:
Bokhandlaren som slutade bada (1969)

Read more about the films at Svensk Filmdatabas (SE)

Published works

Författare till Linnea i målarens trädgård

Awards

Christina Björk är hedersledarmot i Svenska barnboksakademin.

Do you know more about Christina Björk?

Please write to us if you think that we have missed something and if you have more information to provide.

Search in: database or articles