Cilla Börjlind (SE)

Manusförfattare. Född 1961 i Sollentuna, verksam sedan 1999.

Cilla Börjlind (då Gemwall) började som scripta, bl.a. på Peter Dalles film Drömkåken (1993), och hans populära tv-serie Lorry (1989-1995) men också på megasuccén Rederiet, där hon avancerade till manusredaktör och fick stor erfarenhet av manusarbete.

Bägge uppgifterna kom att ha sin betydelse. Genom Dalle träffade hon hans manuskompis Rolf Börjlind (f. 1943) och de två blev ett par. Om Cecilia Börjlind kan man inte skriva utan att samtidigt nämna Rolf – och man kan heller inte skriva om Cecilia och Rolf Börjlind utan att nämna Sjöwall/Wahlöö, det vill säga författarparet Maj Sjöwall och Per Wahlöö. Åren 1965-1975 lade de, genom sina tio detektivromaner, grunden till vad man idag kallar ”nordic noir”.

Vid 2000-talets början – efter en rad nya publika filmatiseringar av parets romaner – fick de Maj Sjöwalls välsignelse att använda sig av hennes huvudkaraktärer för nya historier med Beck i centrum. I rask takt kom nu 18 nya Beck-filmer, de flesta gjorda för tv men några fick också biopremiär. Först ut var Beck – Hämndens pris, på bio sommaren 2001 och tv-filmen Beck – Mannen utan ansikte på hösten samma år. Biofilmen Beck – Levande begravd (2010) är den (hittills) sista av paret Börjlind.

Sjöwall/Wahlöös romaner prisades allmänt för sin verklighetsförankring och det har också Cilla och Rolf Börjlind eftersträvat, men ett förändrat och hårdare samhälle har också satt sin prägel på filmerna. En viss slentrian är också svår att undvika i längden. Medvetna om detta har det produktiva paret därför också skrivit tv-manus på Henning Mankells bok, Danslärarens återkomst (2004) och originalmanuset till den lyckosamma tv-serien Graven, samma år.  2016 följde de upp denna med manuset till tv-serien Springfloden, baserad på deras egen roman från 2012. Även den blev väl mottagen och prisbelönt.

Under senare år har de parallellt också skrivit manus på tre av Arne Dahls detektivromaner.

Bengt Forslund (2018)

Basic info

Main profession: Screenwriter
Born: 1961
Active: 1999-

Filmography

Manus:
Arne Dahl: Upp till toppen av berget (2012)
Arne Dahl: Ont blod (2012)
Arne Dahl: Misterioso (2011)
Beck – levande begravd (2010)
Beck – i stormens öga (2009)
Beck – den japanska shungamålningen (2007)
Beck – Den svaga länken (2007)
Beck – det tysta skriket (2007)
Beck – gamen (2007)
Beck – i Guds namn (2007)
Beck – advokaten (2006)
Beck – flickan i jordkällaren (2006)
Beck – skarpt läge (2006)
Wallander: täckmanteln (2006)
Danslärarens återkomst (2004)
Graven (2004)
Beck – annonsmannen (2002)
Beck – enslingen (2002)
Beck – kartellen (2002)
Beck – okänd avsändare (2002)
Beck – pojken i glaskulan (2002)
Beck – sista vittnet (2002)
Beck – hämndens pris (2001)
Beck – mannen utan ansikte (2001)
Producent: Fatimas tredje hemlighet (1999)
Synopsis:
Beck – enslingen (2002)
Beck – sista vittnet (2002)
Beck – hämndens pris (2001)

Read more about the films at Svensk Filmdatabas (SE)

I would like to . . .

ContactChange or add informationGet in touch with us

Note:

Nordic Women in Film treats any personal data submitted in the form according to GDPR regulations. Should these not be your own data, you are responsible for informing the person in question about processing of their data. Read more about our Privacy Policy here.

Search in:
Professional Directory or Articles