Denise Östholm (SE)

Kostymör, kostymdesigner, stylist och sångerska. Född i Bromma, Stockholm 1978.

Denise Östholm kom att arbeta med filmkostym lite av en slump. När hon sökte jobb i designern Moa Li Lemhagen Schalins butik i slutet av 1990-talet fick hon istället jobb som hennes assistent. Lemhagen Schelin skapade bland annat kläderna till sin syster Ella Lemhagens filmer Tsatsiki, morsan och polisen (1999) och Om inte (2001) och som hennes högra hand fick Östholm sin ingång till filmen.

Hon har sedan dess arbetat både med reklamfilm och video men också styling i återkommande samarbeten med bland andra Johan Renck och Max Vitali. Nyligen gjorde hon de teaterromantiska kostymerna till artisten och systerduon Say Lou Lous kortfilm Immortelle Manifesto (2018).

Östholm har återkommit till några regissörer genom karriären. Hon arbetade med både mask och kläder till Josef Fares Jalla Jalla! (2002). I Fares Kopps där folk företrädesvis gick runt i polisuniform “pimpade” Östholm snutarna med stickade pannband och Torkel Petersson fick specialdesignade coola solglasögon som fälldes upp och ned med en huvudnickning. Miljön och kläderna i Fares självbiografiska Zozo (2005) utspelade sig både i 80-talets inbördeskrig i Beirut och i Sverige och den 10-åriga huvudpersonen i lite för stora ärvda byxor och sin stora röda väska berättade något om att vara på flykt.

I Lukas Moodyssons Lilja 4-ever (2002) gjorde hon inte bara kläder, utan sjöng även på soundtracket med bandet Blanka. I Moodyssons Mammut (2009) skildras paret, sobert klätt i svart och rött och som lever i överflöd med en liten dotter, i kontrast med det livet deras filippinska hembiträde lämnat för att få ihop pengar att skicka hem. Hon är också aktuell som kostymör när Moodysson gör HBO:s första skandinaviska originalserie. Gösta, som har premiär 2019 utspelar sig i en småländsk småstad och kretsar kring en idealistisk, nybakad barnpsykolog som vill alla väl.

Östholm är kostymör till Johan Klings hyllade melankoliska komedi Darling (2007) där kläderna spänner från Östermalms societet till frityrkorgarna på McDonalds, illustrerande både livsstil och status. Därpå gör hon kostym till Johan Rencks första långfilm. Det mörka dramat Downloading Nancy från 2008 handlar om en hemmafru som lejer en person att mörda henne.

I Daniél Espinosas Snabba Cash (2010) får Östholm klä upp stekare efter förebild från Jens Lapidus succébok. Men också dressa de kriminella i Stockholms under värld. Hon återvänder till gangstervärlden i tv-miniserien Ettor & Nollor (2014) av Johan Renck, där träningsoveraller, stormönstrade tröjor och illasittande kavajer anslår tonen.

Östholm berättar i radioprogrammet Stil om hur hon arbetar med moodboard, om hon inte genom manus fått en utförlig karaktärsbeskrivning. Kläderna ska hjälpa skådespelaren – men kläder kan också betyda olika för olika personer. Hon menar att man bäst förklarar en stil genom att referera till en särskild persons hela sätt och attityd. Bloggar och bilder på någon känd person eller epok kan inspirera.

Ingen är perfekt, säger Marie Göransson som mamman till tre döttrar i Jesper Ganslandts Blondie från 2012, där Östholm står för kostymerna som skulle associera till värme och hemkänsla i både vardag och fest i en borgerlig familj. Och hon fortsätter att arbeta med olika somriga uttryck i Axel Peterséns Avalon från samma år.

När hon åter samarbetar med Ganslandt med kläddesignen till Jimmie (2018) låter hon den lille flyende pojkens märkeskläder och en liten fjällrävenkånk signalera att även en trygg hipstervärld kan slås i spillror.

I Euphoria, regissören Lisa Langseths första internationella produktion, arbetar Östholm med dova, jordnära färger och enkla vida kläder som låter relationen mellan två systrar utgöra dramatiken. För sina kostymer, som också innefattar människorna på en trolskt belägen självmordsklinik är Östholm guldbaggenominerad 2019.

 

Källor: Stil P1 2008, DN mars 2018

 

 

 

Basic info

Main profession: Other profession
Born: 1978
Active: 1998-

Filmography

Produktionsdesign
Oskar (1999)
Kläder
Morfars Big Bang (2002)
Lilja 4-ever (2002)
Jalla! Jalla! (2000)
Maskör
Gösta (tv-serie, 2019)
Morfars Big Bang (2002)
Jalla! Jalla! (2000)
Klädassistent
Om inte (2001)
Tsatsiki, morsan och polisen (1999)
Övrig medarbetare
Container (2006)
Klassfesten (2002)
Kostymör
Euphoria (2018)
The Last Panthers (tv-serie, 2015-2016)
Ettor & nollor (2014)
Avalon (2012)
Blondie (2012)
Snabba cash (2010)
Mammut (2009)
Downloading Nancy (2008)
Darling (2007)
Krama mig (2005)
Zozo (2005)
Kopps (2003)
Lilja 4-ever (2002)
Jalla! Jalla! (2000)
Kostymdesigner
Jimmie (2018)

Read more about the films at Svensk Filmdatabas (SE)

I would like to . . .

ContactChange or add informationGet in touch with us

Note:

Nordic Women in Film treats any personal data submitted in the form according to GDPR regulations. Should these not be your own data, you are responsible for informing the person in question about processing of their data. Read more about our Privacy Policy here.

Search in:
Professional Directory or Articles