Ellen Fiske (SE)

Regissör, manusförfattare m.m. Född 1987. Studerat Dokumentärfilm, Stockholms Dramatiska Högskola, 2015. Dokumentärfilm, Birkagårdens Folkhögskola, 2012, Stockholm. Dokumentärfilm, Nordens Dokumentärfilmskola Biskops-Arnö, 2010.

Ellen Fiske, född 1987, har en bakgrund från Biskops-Arnö Folkhögskola och Stockholms Dramatiska Högskolas dokumentärfilmsutbildning. Hon har regisserat och producerat en handfull kortfilmer. Filmen Keep Me Safe visades 2014 på Tempo dokumentärfestival och även under internationella kortfilmsdagen på SVT. I den 30 min långa Lone Dads får vi följa tre ensamstående skotska pappor som kämpar mot sitt förflutna och för sin rätt att ta hand om sina egna barn – och för att bevisa att dom faktiskt duger som pappor.

Ellen Fiske berättar i en intervju om varför alla hennes filmer utspelar sig i Skottland:

När jag var liten brukade jag följa med min pappa när han spelade på en teaterfestival i Edinburgh och den staden blev den första som jag som tolvåring kunde gå runt i själv. Jag kände mig hemma där och när jag började göra film kändes det naturligt att återvända dit. Just nu jobbar jag på min tredje dokumentär som utspelar sig i Skottland.

Ellen Fiske berättar också i intervjun att den ursprungliga tanken med dokumentären var att den skulle handla om oönskade tonårsgraviditeter. Men researchen ledde henne till en ungdomsanstalt, där pappornas frånvaro var typisk för tonårsgravida.

-Det finns en stark machokultur i västra Skottland där det inte förväntas att pappor ska ta ansvar för barn, visa känslor eller erkänna svagheter inför varandra. Jag kom i kontakt med en stödgrupp för ensamstående pappor utanför Glasgow. Där träffade jag Gary, Stephen och Steve som vi följer i filmen.

Ellen Fiskes och Elinor Hallins kommande  dokumentär som också utspelar sig i Skottland, långfilmen Scheme Birds får sin världspremiär på Tribeca Film Festival 2019, där den tagits ut till tävlan. Filmen handlar om tonårstjejen Gemma och hennes farfar Joseph som bor i ett ruffigt område, någonstans i Skottland. Gemma älskar att slåss, medan Joseph hatar våld men är besatt av duvor. Filmen handlar om deras parallella liv i en värld av gängvåld och fåglar.

En annan dokumentär i det längre formatet, som Ellen utvecklar tillsammans med fotografen Joanna Karlberg, är den sanna historien om Josefin & Florin, en svensk sexbarnsmamma från Halmstad som gifter sig med en rumänsk tiggare från Tamasoia. De kämpar för att finns tillhörighet i korselden av fördomar och främlingsfientlighet. Filmen får premiär 2018.

I augusti 2017 tilldelades Ellen Fiske stiftelsen Filmstadens Kulturs stipendium, som går till en filmare bosatt i Stockholm. I motiveringen framhålls Ellen Fiskes förmåga att i Lone Dads ”gestalta ett socialt dilemma med varm empati och humor”.

Text: Johan Fogde Dias/Tempo dokumentärfestival

Basic info

Main profession: Director
Born: 1987
Active: 2009-

Filmography

Regi:
Scheme Birds (2019)
Josefin & Florin (2019)
Lone Dads (2016)
Det röda (2015)
Min mamma – moja mama (2015)
Keep Me Safe (2014)
Leather Pleasure (2013)
Föreställning pågår (2012)
Fel håll (2011)
Vi är fjorton år (2010)
Handgymnastik (2009)
Manus:
Scheme Birds (2019)
Josefin & Florin (2019)
Lone Dads (2016)
Det röda (2015)
Producent:
Lone Dads (2016)
Det röda (2015)
Min mamma – moja mama (2015)
Klippning:
Det röda (2015)
Regiassistent:
Dear Director (2015)

Read more about the films at Svensk Filmdatabas (SE)

I would like to . . .

ContactChange or add informationGet in touch with us

Note:

Nordic Women in Film treats any personal data submitted in the form according to GDPR regulations. Should these not be your own data, you are responsible for informing the person in question about processing of their data. Read more about our Privacy Policy here.

Search in:
Professional Directory or Articles