Emma Åkesdotter Ronge (SE)

Producent, produktionsledare mm. Har en Master i film-och medieproduktion från Lunds universitet.Verksam sedan 2010.

När Emma Åkesdotter Ronge 2016 fick producentutmärkelsen Lorenspriset under Göteborgs filmfestival för invigningsfilmen Yarden i regi av Måns Månsson, löd motiveringen: “Utmärkelsen går till en producent som uppvisat mod, kurage och en stark intuition utöver det vanliga. I en jämn och väl utförd film med ett starkt driv skildras den hårda verkligheten med en unikt uttryckssätt som stundtals blommar ut till poesi.”

Priset, som varje år delas ut av filmfestivalen, är uppkallat efter den legendariske producenten Lorens Malmstedt, som tog Ingmar Bergman under sina vingar på 40-talet. Tanken är  att inspirera och uppmuntra producenter med stort intresse för konstformen.

Emma Åkesdotter Ronge är född och uppvuxen i Malmö. Som liten, har hon berättat i en intervju, ville hon bli både regissör, skådespelare, författare, illustratör, men insåg så småningom “att jag kanske inte hade talang till allt det där.”

-Men som producent är jag ju delaktig i allas processer, och det är väldigt roligt.

Hon började som praktikant och arbetade sig långsamt upp i branschen.

– Det är ett bra sätt att lära sig branschen från grunden, och funkade i alla fall för mig.

Som producent – på produktionsbolaget Anagram i Lund – ser hon som sin viktigaste uppgift att skapa de bästa förutsättningarna för teamet och alla som är inblandade i det omfattande grupparbete som en filminspelning är.

Yarden var hennes andra långfilm som producent, den första, Stranded in Canton (2015), var också den ett samarbete med Måns Månsson, Yardens regissör.

Hösten 2018 producerade Emma Åkesdotter Ronge Jenifer Malmqvists Min värld i din samt tv-serien Systrar – 1968 i regi av Kristina Humle.

 

(2018, intervjucitat från Sydsvenska Dagbladet)

 

Basic info

Main profession: Producer
Born: 1984
Active: 2010-

Filmography

Producent:
Snipp, Snapp, Snut och tråkmånsarna (2019)
Systrar 1968 (tv-serie, 2018)
Min värld i din (2018)
Delhis vackraste händer (tv-serie, 2017, utvecklingsproducent)
Yarden (2016)
Snipp, Snapp, Snut (2016)
Stranded in Canton (2015)
Sköterskan (2014)
Julias mamma (2012)
Om fem år (2010)

Produktionsledare:
Jordgubbslandet (2017)
Sköterskan (2014)
kk (2013)
The Sarnos – A Life in Dirty Movies (2013)

Line Producer:
Jordgubbslandet (2017)
Kiruna-Kigali (2012)

Produktionskoordinator:
Förtroligheten (2013)

Produktionsassistent:
Svinalängorna (2010)

Övrig medarbetare: 
Delhis vackraste händer (tv-serie, 2017)
Äta sova dö (2012)

 

Read more about the films at Svensk Filmdatabas (SE)

I would like to . . .

ContactChange or add informationGet in touch with us

Note:

Nordic Women in Film treats any personal data submitted in the form according to GDPR regulations. Should these not be your own data, you are responsible for informing the person in question about processing of their data. Read more about our Privacy Policy here.

Search in:
Professional Directory or Articles