Frida Kempff (SE)

Kortfilmare, dokumentärfilmare m.m. Född 1977 i Sala. Utbildad vid Dramatiska Institutet i Stockholm.

Frida Kempff föddes 1977 i Sala, Sverige. Hon började arbeta med TV och film under 90-talet och har sedan dess jobbat som producent, journalist och regissör för flera tv-produktioner och dokumentärfilmer. 2006 tog hon examen från Dramatiska institutet i Stockholm, där hon regisserat fyra korta dokumentärer som alla har blivit visade i svensk TV och på filmfestivaler. År 2009 regisserade Kempff den korta dokumentärfilmen Micky badar som belönades med olika festivalpriser världen över, bland annat vann den juryns pris vid filmfestivalen i Cannes 2010. Micky badar handlar om snart 100-åriga Micky som älskar att bada oavsett tid på året och slänga sig i vattnet från den höga bryggan.

2015 kom hennes långfilmsdebut, dokumentären Vinterboj, som hade världspremiär under Göteborgs Internationella filmfestival, där den nominerades till Nordic Dragon Award för bästa nordiska dokumentär. Senare vann filmen pris för bästa dokumentär på Nordic International Film Festival i USA.

2016 återvände Frida Kempff till dokumentärfilm i det kortare formatet med filmen Cirklar, som följdes av Älskade unge (2017). Filmen handlar om en mamma som misstänker en simlärare för att uppträda otillbörligt mot barn. Dilemmat är att mamman inte har några som helst konkreta bevis, men inte heller kan avstå från att agera. Under Stockholms Internationella filmfestival hösten 2016 belönades Frida Kempff med kortfilmsstipendiet 1 km film för Älskade unge.

Ofta står Frida Kempff för såväl regi som manus till sina filmer. I sitt arbete samarbetar hon ofta med fotografen Camilla Skagerström, som vunnit festivalpriser för sitt foto i bland annat Micky badar, och filmklipparen och producenten Erik Andersson som även är med och regisserar Kempffs kommande film Varg (2017). Kempff jobbar även på filmen Doris, hennes spelfilmsdebut, som spelas in under 2017.

På Göteborgs filmfestival 2018 visas hennes kortfilm I väntan.

Freya Kilander (2018)

Basic info

Main profession: Director
Born: 1977
Active: 2002-

Filmography

Regi:
I väntan (2018)
Varg (2017)
Älskade unge (2017)
Cirklar (2016)
Vinterboj (2015)
Sound of Silence (2013)
Medan du var borta (2011)
Micky badar (2010)
Psykobalett (2006)
Sharaf Hjältar (2006)
Hjärtat i Arsenal (2003)
Samma visa varje år (2002)
Manus:
Varg (2017)
Älskade unge (2017)
Vinterboj (2015)
Sound of Silence (2013)
Medan du var borta (2011)
Micky badar (2010)
Producent:
Psykobalett (2006)
Sharaf Hjältar (2006)
Samma visa varje år (2002)
Ljudtekniker:
Cirklar (2016)
Vinterboj (2015)

Read more about the films at Svensk Filmdatabas (SE)

Awards

Stockholm International Film Festival 2016 – “1 km film” för Älskade unge (2017)

Montreal World Film Festival, special mention för Varg (2017)

Do you know more about Frida Kempff?

Please write to us if you think that we have missed something and if you have more information to provide.

Search in: database or articles