Gunilla Jensen (SE)

Dramaturg på TV, manusförfattare. Född 1945. I rollen som fast anställd dramaturg på Sveriges Television har Gunilla Jensen varit delaktig i den svenska tv-dramatikens gyllene år. Under närmare fyra decennier har hon jobbat med regissörer som Bo Widerberg, Bille August, Inger Åby och Lars Molin och följt deras tv-produktioner från ax till limpa. För det egna manuset till tv-filmen Behöriga äga ej tillträde, som regisserades av Britt Olofsson 1988, erhöll Jensen SVT:s jämställdhetspris Prix Egalia.

När Gunilla Jensen började på Sveriges Television på 1970-talet fanns det tre dramaturger som jobbade med tv-dramatik. Dramaturgen var en yrkeskategori som kom från teatern direkt till tv och uppgifterna var omfattande: En dramaturg gjorde research och beställde manus, ansvarade för ändringar i manus under produktionens gång samt skrev pressmaterialet när produktionen var klar.

Med sina rötter i teatern och sin livslånga passion för balett – hon skrev under många år balettkritik i Svenska Dagbladet – kom Jensen att intressera sig främst för tv-teatern och konsten att överföra ett dramatiskt verk från scen till tv. Redan 1979 skrev hon en inspirerad och faktaspäckad bok om sitt år med Bo Widerberg och hans tv-version av Arthur Millers En handelsresandes död. Boken TV-regi: Bo Widerberg är både en spännande kartläggning av en konstnärlig process och ett viktigt stycke tv-historia.

Jensen kom tidigt i kontakt med Lars Molin och var dramaturg på alla hans tv-produktioner, från Saxofonhallicken (1986) till i.k.- Ivar Kreuger (1998). Hon arbetade också på hans långfilm Sommarmord (1994). Hon var, med journalisten Cecilia Nelsons ord, ”Molins dramaturg, hans korp på axeln, med ansvar för att tonen hölls, trådar knöts ihop och vändpunkter hamnade rätt.”

Jensen blev snabbt SVT:s främsta manusdoktor, eller manusredaktör. Själv insisterade hon i hela sitt yrkesliv på att kalla sig för dramaturg. Hennes särskilda kompetens gjorde henne också lämplig att lära etablerade författare att skriva filmmanus. På så vis kom hon att samarbeta upprepade gånger med författare som Inger Edelfeldt och Jonas Gardell, på tv-serier som Nattens barn (1995) och Torka aldrig tårar utan handskar (2012).

Så här har hon själv beskrivit yrket som dramaturg: ”Dramaturgens arbetsområde är texten. Man jobbar med författare och regissörer, anpassar och bearbetar manus, i mitt fall för tv-mediet. Man ägnar sig åt strukturen, händelseförloppet, karaktärerna och miljön, dialogen. Man är ett bollplank, det kan handla om allt ifrån inspirationskällor till hur berättelsen ifråga kan visualiseras. Det kan gälla att följa ett projekt från idé till inspelningsmanuskript, som jag under årens lopp flera gånger har haft glädjen och förmånen att få göra, inte bara med Lars Molin utan också med Jonas Gardell och många andra. Det kan också gälla att bearbeta en klassisk teaterpjäs, som Ibsens Hedda Gabler, tillsammans med regissören Margareta Garpe eller att tillsammans med regissören Inger Åby skriva ett filmmanus till operafilmen Rucklarens väg.”

De egna manusen blev få, i jämförelse med de närmare trettio tv-produktioner som Jensen kom att följa som dramaturg. Men hon skrev manus till tv-filmen Behöriga äga ej tillträde (1988) – som handlade om Sveriges första kvinnliga jurist Elsa Eschelsson – och erhöll Prix Egalia för bästa manus. Och hon skrev manus till Inger Åbys operafilmer Kronbruden (1990) och Rucklarens väg (1995) – som i dag framstår som något av det främsta och mest unika som SVT har producerat.

Jensen var anställd på SVT som dramaturg ända tills pensionen. Ett av hennes sista uppdrag var på den uppmärksammade tv-serien Fröken Frimans krig (2013). 2015 kom hon ut med en efterlängtad biografi om Lars Molin; Lars Molin – mitt i berättelsen, där hon med noggrannhet och värme förmedlar intrycken av många års samarbete med tv-regissören Lars Molin.

Text av Mikaela Kindblom

Basic info

Main profession: Screenwriter
Born: 1945
Active: 1979-2014

Filmography

Manus:
Judith (2000)
Rucklarens väg (1995)
Kronbruden (1990)
Gengångare (1989)
Behöriga äga ej tillträde (1988)
Don Juan (1987)
I frid och värdighet (1979)
Manusbearbetning:
Tartuffe – hycklaren (1997)
Den täta elden (1995)
Jeppe på berget (1995)
Nattens barn (1995)
Hedda Gabler (1993)
Dramaturg:
Fröken Frimans krig (2013)
Torka aldrig tårar utan handskar (2012)
Bibliotekstjuven (2011)
De halvt dolda (2009)
Kungamordet (2008)
Bror & syster (2007)
Kronprinsessan (2006)
Kvalster (2005)
Herr von Hancken (2000)
Livet är en schlager (2000)
Den tatuerade änkan (1998)
Från regnormarnas liv (1998)
i.k. – Ivar Kreuger (1998)
Pip-Larssons (1998)
Cheek to Cheek (1997)
Alla dagar, alla nätter (1996)
Jerusalem (1996)
Potatishandlaren (1996)
En nämndemans död (1995)
Pensionat Oskar (1995)
Frihetsligan (1994)
Sommarmord (1994)
Dockpojken (1993)
Tre kärlekar (1989)
Martyrer (1988)
Saxofonhallicken (1986)
Olsson per sekund eller Det finns ingen anledning till oro (1981)
Övrig medarbetare:
Den goda viljan (1992)

Read more about the films at Svensk Filmdatabas (SE)

Published works

Bibliografi:
1979 – TV-regi: Bo Widerberg – en tv-föreställning blir till

1984 – Mitt liv är ditt (en bok om en njurtransplantation)

2015 – Lars Molin – mitt i berättelsen (biografi)

I would like to . . .

ContactChange or add informationGet in touch with us

Note:

Nordic Women in Film treats any personal data submitted in the form according to GDPR regulations. Should these not be your own data, you are responsible for informing the person in question about processing of their data. Read more about our Privacy Policy here.

Search in:
Professional Directory or Articles