Hanna Heilborn (SE)

Filmare, manusförfattare, dramaturg. Född i Guldsmedshyttan, Örebro län, 1968, uppvuxen i Stockholm. Utbildning på RMI-Berghs (copywriting) 1989-90, New York Film School 1994, Dramatiska institutet (filmmanus) 1994-98.

Hanna Heilborn är delägare i produktionsbolaget Story, där en mängd svenska filmskapare återfinns, som fokuserar på dokumentärfilmsproduktion och har internationella ambitioner. Heilborn är även aktiv som föreläsare vid olika konst-lärosäten runt jorden, och har även skapat och producerat installationer på konstmuseer, agerat handledare inom European Documentary Network, samt arbetar som lektor vid Konstfack i Stockholm. Heilborns eget filmskapande rör sig inom dokumentärfilm i olika former, men hon är framförallt känd för vad som kom att bli en dokumentärfilmstrilogi som hon skapat tillsammans med David Aronowitsch.

Trilogin består av de animerade dokumentärfilmerna Gömd (2002), Slavar (2009) samt Sharaf (2012) som genom sitt format kombinerat med tunga och allvarliga ämnesval setts som banbrytande och har flera gånger om prisbelönats världen över (trots att de båda upphovspersonerna inte är helt förtjusta i priser). Filmernas gemensamma tematik med starkt patos kretsar kring barns existens under ohyggliga omständigheter, och filmernas personliga stil har influerat filmmakare internationellt.

Precis innan den tredje filmen Sharaf kommit tilldelades de båda filmskaparna BUFF-priset år 2011, som ämnar till att lyfta fram insatser som stärkt barn- och ungdomsfilmens roll. Samma år tilldelades Hanna Heilborn och David Aronowitsch även Mai Zetterling-stipendiet på Göteborgs Filmfestival, vilket ges till ”en filmregissör med hög konstnärlig kvalitet som vidgar gränserna för kort- eller dokumentärfilm”.

Kortdokumentären Vågen från 2015, utgör något av ett undantag från Heilborns återkommande fokus på barns plats i världen, i filmen vänder Hanna Heilborn blicken och kameran mot sig själv när hon söker efter ett sätt att gå vidare, förändra, att vända blad: hon ska lära sig surfa.

För den efterföljande dokumentären Ruth (2016) tilldelades Heilborn priset Children’s Choice Award på filmfestivalen Nordisk Panorama 2016, filmen berättar om tjejen Ruth som är 11 år gammal och älskar sin favoritsport cheerleading, men som på grund av denna kärlek möter motstånd och fördomar vilka ger tillfälle att visa på sportens kollektivitet och teamwork, men också tillfälle att hitta tillhörighet och stå upp för sig själv.

2018 är Hanna Heilborn tillsammans med David Aronowitsch tillbaka på Göteborg Filmfestival, denna gång tävlar de i Startsladden, ett av världens största kortfilmspriser. Med filmen Unkilled, Chapter 1 återkommer de till och förnyar deras tematik från deras filmtrilogi Gömd (2002), Slavar (2009) samt Sharaf (2012). De utmanar gränserna för dokumentär animation som uttrycksmedel i deras abstrakta kortfilm som undersöker system av förtryck genom berättelsen om en frihetsberövad migrant, som återberättas utan att faktiskt avbilda några människor eller karaktärer.

Freya Kilander (2018)

Basic info

Main profession: Director
Born: 1968
Active: 2002-

Filmography

Regi:
Unkilled, Chapter 1 (2018)
Ruth (2015)
Vågen (2015)
Sharaf – en animerad dokumentär (2012)
Slavar (2008)
Big Mike (2004)
Gömd (2002)
Manus:
Unkilled, Chapter 1 (2018)
Ruth (2015)
Vågen (2015)
Sharaf – en animerad dokumentär (2012)
Big Mike (2004)
Gömd (2002)
Producent:
Unkilled, Chapter 1 (2018)
Vågen (2015)
Sharaf – en animerad dokumentär (2012)
Gömd (2002)
Dramaturg:
Jag är Dublin (2015)
Dublin (2012)
Stockholm 75 – en film om en f.d. RAF-terrorist (2003)
Kompletterande foto:
Vågen (2015)

Read more about the films at Svensk Filmdatabas (SE)

Awards

Pris (Göteborg) 2011 Mai Zetterling-priset

I would like to . . .

ContactChange or add informationGet in touch with us

Note:

Nordic Women in Film treats any personal data submitted in the form according to GDPR regulations. Should these not be your own data, you are responsible for informing the person in question about processing of their data. Read more about our Privacy Policy here.

Search in:
Professional Directory or Articles