Hanna Sköld (SE)

Regissör, manusförfattare, mm. Född 1977, verksam sedan 2009.

Hanna Sköld arbetar sedan 2009 med film och transmedia, både som regissör och manusförfattare, men också som producent, klippare och projektledare.

Hanna Sköld, internationellt hyllad för Granny’s Dancing on the Table (2016), väver ihop spelfilm och animation. I Nasty Old People (2009) – där en nynazist tar sig an tokarna ingen annan på hemtjänst vill ha – använder hon papper och sax, och i kortfilmen Tantlängtan (2011) modellera. Hilma (2015), en icke-animerad kortfilm om en dövstum skateboard-tjej, är hittills den enda film hon inte skrivit själv.

Det tog två år att animera Granny’s Dancing on the Table, där en instängd och misshandlad tonåring fantiserar om sin farmor, amerikafararen som låter henne skjuta med gevär från rollatorn. Miljöerna är detaljerade och ljussättningen realistisk, men dockorna har en annan karaktär. Ståltråd sticker ut ur lerhänder, kläderna är ihoptråcklade lappar, frisyrerna ser ut som tuperat Barbie-hår och familjen vinglar genom enbildstagningarna. Med dockor som ser ut “som om barn gjort dem” vill Sköld ge åskådaren projektionsytor och göra hen medskapande. Hon berättar om sin egen uppväxt och använder animation för att ge publiken och sig själv möjlighet att närma sig sådant som är “så tungt att det inte kan bäras av en skådespelare”.

Hanna Sköld, utbildad på Skurups Folkhögskola och Broby Grafiska, är adjunkt på Akademin Valand. Hon har skapat, finansierat och spritt sina filmer på alternativa sätt: pengar och manusmaterial har samlats in via sociala medier, Nasty Old People hade premiär på sajten Pirate Bay och Granny’s Dancing on the Table fanns tillgänglig online samma dag som den gick upp på biograf.

Nina Widerberg (2016)

Basic info

Main profession: Director
Born: 1977
Active: 2009-

Filmography

Regi:
Granny’s Dancing on the Table (2016)
Hilma (2015)
Tantlängtan (2011)
Nasty Old People (2009)
Manus:
Granny’s Dancing on the Table (2016)
Tantlängtan (2011)
Nasty Old People (2009)
Producent:
Deltagaren (2009)
Klippning:
Tantlängtan (2011)
Hemmafrun och kontrollanten (2006)
Ljudtekniker:
Sent på jorden (2011)
Födelsedag (2010)
Animation:
Nasty Old People (2009)
SAD (Second Assistant Director):
Födelsedag (2010)
Scripta:
Min storebror Charlie (2013)
Övrig medarbetare:
Elementum (2010)

Read more about the films at Svensk Filmdatabas (SE)

Awards

Pris () 2011 European Talent Prize
Pris () 2010 Doris-priset
2017 Guldbaggenominering, Bästa regi, Granny’s Dancing on the Table (2016)

Do you know more about Hanna Sköld?

Please write to us if you think that we have missed something and if you have more information to provide.

Search in: database or articles