Helene Granqvist (SE)

Producent, regissör, manusförfattare. Född i Svärta, Södermanland 1961. Ordförande i WIFT sedan 2013.

Idag är Helene Granqvist en på flera områden produktiv och aktiv producent. Hon började som scenograf under 1990-talet efter att ha tagit examen vid Statens Teaterskole i Köpenhamn 1988. Hon arbetade på produktioner inom  teater, film, och tv, bland annat på SVT:s julkalender Mysteriet på Greveholm 1996. Efter avskräckande upplevelser på en alltför stormig tv-produktion, sadlade Helene Granqvist om och startade 1999 tillsammans med  maken Anders Granqvist, den alternativa webb-tv-kanalen Good. Den kom sedan att bli språngbrädan till det första egna produktionsbolaget Good World.

Som filmproducent har Helen Granqvist producerat film och tv i många former, både dokumentärer och fiktion i olika format. 2011 startade hon filmproduktionsbolaget Nordic Factory Film, där hon bland annat producerat filmer som den guldbaggenominerade Granny’s Dancing On the Table (2016) och kommande dokumentären Gudrun, som följt partiledaren för Feministiskt Initiativ, Gudrun Schyman, sedan 2014. Sedan 2015 arbetar Granqvist också på att utveckla tv-serien som går under namnet Öved. Namnet kommer från den by i Skåne där Helene Granqvist själv bor, och för manus till tv-serien står Maria Sveland och Mian Lodalen.

Helene Granqvist är starkt engagerad i samhällsfrågor kring social utveckling, jämställdhet, makt, etisk ekonomi och ett hållbart samhälle. Hon är en återkommande skribent i frågor med fokus på representation, jämställdhet, och makt inom den svenska filmbranschen. Sedan 2010 sitter hon i styrelsen för Wift Sverige (Women in Film and Television), och sedan 2013 är hon även dess ordförande, sedan 2016 delas ordförandeskapet med Valentina Chamorro Westergårdh. Genom sitt engagemang i Wift var hon också delaktig i initiativet A-märkt, ett betygsystem som sätter ljus på jämställd representation på filmduken och som genererat stort internationellt intresse. Samhällsengagemanget och mångsidigheten syns i de uppdrag Granqvist tar på sig, 2008 stod hon som evenemangsproducent för Musikhjälpen (SR/SVT), en insats för vilken hon belönades med priset “Gyllene Hjulet” för bästa offentliga evenemang.

Freya Kilander (2017)

Basic info

Main profession: Producer
Born: 1961
Active: 1998-

Filmography

Regi:
Konsten att vara människa (2010)
Manus:
Konsten att vara människa (2010)
Producent:
Väg 13 (2017)
White On, White Off (2016)
Granny’s Dancing on the Table (2015)
Push Me (2014)
Hip Hop 4 Gaza (2011)
Sent på jorden (2011)
Tantlängtan (2011)
Vi kallar dom diamanter (2011)
Konsten att vara människa (2010)
The Divine Transition (2009)
Nasty Old People (2009)
Troell bakom kameran (2009)
Scenograf:
Dolly & Dolly (1998)
Exekutiv producent:
Födelsedag (2010)

Read more about the films at Svensk Filmdatabas (SE)

Do you know more about Helene Granqvist?

Please write to us if you think that we have missed something and if you have more information to provide.

Search in: database or articles