Julia Thelin (SE)

Regissör och manusförfattare. Född 1991. Studerat manusförfattande vid Brobygrafiska 2014-2015, gått Fridhemsfolkhögskolas filmlinje på 2011-2013, samt en termin intervjuteknik på Lunds universitet.

Julia Thelin är dansare och hennes fascination för rörelse gäller inte bara den rent fysiska, men även andra former som kommer till uttryck genom bildspråk och i manus. Sedan 2011 har Thelin varit verksam inom film. Hennes film Cindy (2013) har belönats med flera festivalpriser; Bästa film 2014 på Pixel Skånes filmfestival (klass 3), Bästa foto (Stina Rolf) och Bästa kvinnliga skådespelare (Caroline Kristersson) på Novemberfestivalen 2014.

Idrott som sammanhang för att studera rörelse återkommer i Thelins filmer. Tidiga filmer handlar exempelvis om en grupp tjejer som spelar innebandy, eller i dokumentära dansfilmen Pingis (2012), ett par tjejer som leker med dans, medan de spelar pingis tillsammans med en tydligt närvarande kameras blick. I Helljus (2015) möts två unga män, oplanerat mitt i försommarnatten längs en landsväg. Mötet utvecklas genom filmen för att sluta i en intim dans i ljuset från bilarnas strålkastare. Gemensamt för filmerna är att kameran utgör ett verktyg för rörelse i sig. Thelin kopplar i sina filmer rörelse till olika idéer om genus, könsroller och sexualitet.

Julia Thelins engagemang för att ifrågasätta normer kring genus och sexualitet återfinns även utanför hennes eget filmskapande. Hon är en av initiativtagarna bakom 6film, en klubb som tillgängliggör scener för visningar och diskussioner av normbrytande porr, queer sexfilm och porrkultur som nyanserar den heteronormativa, kommersiella porrfilmen. Ambitionen är att ge queerporr utrymme för att göra den mer synlig.

Idrott eller gympa som arena för könsroller, identitet och normer återkommer i Thelins film Push It som fick premiär på Göteborgs Filmfestival 2017. Filmen utspelar sig under en gympalektion där den självsäkra Hedda kullkastar klassens hierarki när hon utmanar gruppens kung, Adam, och visar sig starkare än han. Konflikten mynnar ut i att dansen ger frihet. Push It blev som enda svenska kortfilm utvald att tävla om kortfilmernas Guldpalm vid Cannes-festivalen 2017.

Julia Thelins senaste kortfilm Brottas tävlade i Startsladden, Göteborg film festivals kortfilmstävling 2018, och vann Region Skånes kortfilmspris vid filmfestivalen BUFF, samt pris för Bästa kortfilm vid Uppsala kortfilmfestival.

Hösten 2018 var Julia Thelin en av finalisterna till Stockholms filmfestivals pris “1 km film” till ny talang inom svensk film.

Vid filmfestivalen i Göteborg 2019 vann hennes kortfilm Sorry not sorry kortfilmstävlingen Startsladdens publikpris.

Freya Kilander (2018, uppdaterad 2019)

Basic info

Main profession: Director
Born: 1991
Active: 2011-

Filmography

Regi:
Sorry not sorry (2019)
Brottas (2018)
Push It (2017)
Helljus (2015)
Cindy (2013)
Manus:
Sorry not sorry (2019)
Brottas (2018)
Push It (2017)
Producent:
Cindy (2013)

Read more about the films at Svensk Filmdatabas (SE)

Awards

Startsladdens publikpris vid filmfestivalen i Göteborg, för Sorry not sorry (2019)
Region Skånes pris för bästa kortfilm för barn och unga vid BUFF – för Brottas (2018)
Bästa kortfilm vid Uppsala kortfilmfestival för Brottas (2018)
Push It uttagen till tävlan i Cannes-festivalens kortfilmstävling (2017)
Bästa film, Pixel Skånes filmfestival (klass 3) för Cindy (2014)

 

 

 

 

 

 

I would like to . . .

ContactChange or add informationGet in touch with us

Note:

Nordic Women in Film treats any personal data submitted in the form according to GDPR regulations. Should these not be your own data, you are responsible for informing the person in question about processing of their data. Read more about our Privacy Policy here.

Search in:
Professional Directory or Articles