Katinka Faragó

Scripta, producent, produktionsledare m.m. Född i Wien, Österrike, 1936. Verksam sedan 1950.

Katinka Faragó blev först känd som Ingmar Bergmans scripta och hans trognaste medarbetare från Sommarnattens leende och framåt. Senare blev hon produktionsledare och producent och bidrog till både storfilmer och mindre kända, ofta djärva filmsatsningar av regissörer som Gunnel Lindblom och Kjell Grede. Hon blev, av egen kraft, en legend i svensk film, och är fortfarande verksam. 2017 förärades Katinka Faragó en guldbagge för sina samlade insatser.

Katinka Faragó föddes i Wien 1936 av ungersk-judiska föräldrar som flydde till Sverige, i sista minuten. Hennes far Alexander Faragó var en erkänd författare som skrivit manus till bland annat Fred Astaire och Ginger Rogers-filmen Top Hat (1935). Han hade tänkt fortsätta till Hollywood, efter en mellanlandning i Sverige. Nu blev Sverige familjens slutstation och Alexander Faragó fortsatte en blygsam karriär som manusförfattare i svensk film, främst på några komedier med Elof Ahrle. Det blev dottern Katinka som fick förverkliga faderns filmdrömmar. Hon började arbeta som scripta redan som 14-åring, på Loffe blir polis (1950). När hon hamnade på inspelningen av Ingmar Bergmans Sommarnattens leende (1956) var hon redan en erfaren scripta med ett halvt dussin filmer i bagaget. Bland annat hade hon arbetat på Mimi Pollaks enda långfilm, Rätten att älska (1956). Hon var 18 år.

Katinka Faragó arbetade som scripta på alla Bergmans 1950-talsklassiker i Filmstaden. Hon var fast anställd hos SF i Filmstaden i tio år och under denna tid arbetade hon även med andra regissörer som Hasse Ekman, Lars-Eric Kjellgren, Alf Kjellin, Vilgot Sjöman och senare även med Jan Troell under inspelningen av hans Utvandrar-epos. Hon var också scripta på Mai Zetterlings regidebut Älskande par (1964), men det samarbetet gav inte mersmak. Det var hos Ingmar Bergman som hon trivdes bäst och som hon utvecklades mot uppdragen som produktionsledare och producent. Totalt blev det 19 filmer tillsammans med Bergman där kronan på verket var mastodontverket Fanny och Alexander (1982), där hon arbetade som produktionsledare. Sista uppdraget med Bergman blev på tv-filmen Efter repetitionen (1984).

Katinka Faragó gjorde sitt sista uppdrag som scripta på kortfilmen Fem dagar i Falköping (1975) i regi av Marianne Ahrne. Vid det laget hade hon redan börjat få erfarenheter som produktionsledare via ett stålbad som hette Papegojan (1971), en svensk-amerikansk lågbudgetfilm producerad av Hollywoodstjärnan Mel Ferrer. Som produktionsledare var hon ansvarig för att schemalägga och hålla i inspelningstiderna under en filmproduktion. Hon arbetade bland annat med Gunnel Lindbloms regidebut Paradistorg (1977) och deras samarbete ledde till Sally och friheten (1981) och Sommarkvällar på jorden (1987). På den sistnämnda var Katinka Faragó filmens produktionschef.  Hon var också produktionsledare på Andrej Tarkovskijs sista film Offret, som spelades in i Sverige under 1985.

Det var med Stig Björkmans Bakom jalusin (1984) som Katinka Faragó tog klivet över till producentrollen och inledde därmed sin mest ansvarsfyllda och kreativa period i svensk film. Hon lämnade ”serviceyrket” som scripta (som hon själv beskriver det i sin memoarbok) till förmån för producentskapet. Vissa av hennes beslut resulterade i konstnärliga risktaganden som kritiserades i pressen under 1990-talet. Som producent kombinerade hon öppenhet för konstnärlig talang med sträng koll på budgeten. Under denna tid producerade hon många framgångsrika filmer, som Kjell Gredes Hip Hip Hurra (1987) och God afton herr Wallenberg (1990), Agneta Fagerström-Olssons Hjälten (1990), Daniel Bergmans Söndagsbarn (1992), Kjell-Åke Anderssons Juloratoriet (1996) och Daniel Alfredsons Tic Tac (1997).

På senare år har Faragó tagit sig an yngre talanger och bland annat agerat mentor åt regissörer som Helen Ahlsson och Pernilla August.

Text av Mikaela Kindblom

Källa:

Katinka och regissörerna – 125 filmer och 55 år bakom kameran (2008) av Birgitta Kristoffersson och Katinka Faragó.

Grundfakta

Yrke: Producent
Född: 1936
Verksamhetsår: 1950-

Filmografi

Producent:
Populärmusik från Vittula (2004)
Kommer du med mig då (2003)
Shortcuts från Sandrews (1999)
Tic Tac (1997)
Den vita lejoninnan (1996)
Juloratoriet (1996)
Alfred (1995)
Jönssonligans största kupp (1995)
Ingen som Du (1994)
Sista dansen (1993)
Jönssonligan & den svarta diamanten (1992)
Söndagsbarn (1992)
Önskas (1991)
Blankt vapen (1990)
Bulan (1990)
God afton, herr Wallenberg (1990)
Hjälten (1990)
Gekko (1989)
Kvinnorna på taket (1989)
Leningrad Cowboys Go America (1989)
Venus 90 (1988)
Approaching Zero, 000 – De lyckliga ingenjörerna (1987)
Hip Hip Hurra! (1987)
Bakom jalusin (1984)
Produktionschef:
Sommarkvällar på jorden (1987)
Produktionsledare:
Offret (1986)
Da Capo (1985)
Pelle Svanslös i Amerikatt (1985)
Efter repetitionen (1984)
Fanny och Alexander (1983)
Avskedet (1982)
Fanny och Alexander (1982)
Sally och friheten (1981)
Kärleken (1980)
Marmeladupproret (1980)
Min älskade (1979)
En och en (1978)
Höstsonaten (1978)
Paradistorg (1977)
Ansikte mot ansikte (1976)
En dåres försvarstal (1976)
Stora skälvan (1972)
Papegojan (1971)
Projektledare:
Sound of Noise (2010)
Roll:
Citizen Schein (2017)
Regiassistent:
Hans Brinker or The Silver Skates (1962)
Scripta:
Fem dagar i Falköping (1975)
Trollflöjten (1975)
Viskningar och rop (1973)
Nybyggarna (1972)
Swedish Wildcats (1972)
Beröringen (1971)
Utvandrarna (1971)
En passion (1969)
Skammen (1968)
Tvärbalk (1967)
För vänskaps skull (1965)
491 (1964)
Älskande par (1964)
Att älska (1964)
För att inte tala om alla dessa kvinnor (1964)
Lyckodrömmen (1963)
Nattvardsgästerna (1963)
Tystnaden (1963)
Älskarinnan (1962)
Karneval (1961)
Lita på mej, älskling! (1961)
Lustgården (1961)
Svenska Floyd (1961)
Kärlekens decimaler (1960)
På en bänk i en park (1960)
Bara en kypare (1959)
Lejon på stan (1959)
Ansiktet (1958)
Du är mitt äventyr (1958)
Flottans överman (1958)
Jazzgossen (1958)
Det sjunde inseglet (1957)
Far till sol och vår (1957)
Med glorian på sned (1957)
Möten i skymningen (1957)
Nattens ljus (1957)
Smultronstället (1957)
Den hårda leken (1956)
Nattbarn (1956)
Rätten att älska (1956)
Skorpan (1956)
Kvinnodröm (1955)
Sommarnattens leende (1955)
Gud Fader och tattaren (1954)
En skärgårdsnatt (1953)
I dur och skur (1953)
Vägen till Klockrike (1953)
Anderssonskans Kalle (1950)
Loffe blir polis (1950)
Medproducent:
Vänner, kamrater (1990)
Coproducent:
Folk och rövare i Kamomilla stad (1988)
Verkställande producent:
Jönssonligan spelar högt (2000)
Jag skall bli Sveriges Rembrandt eller dö! (1990)
Flickan från tändsticksfabriken (1990)
Cha cha cha (1989)
Paper Star (1989)
Resan till Melonia (1989)
Det är långt till New York (1988)
Friends (1988)
Korpens skugga (1988)
Aida (1987)
Pelle Erövraren (1987)
Inspelningsledare:
Korridoren (1968)
Produktionsekonom:
Simon och ekarna (2011)
Filmkonsulent:
Vid vägen (1988)
Övrig medarbetare:
Svinalängorna (2010)
Astérix & Obélix – uppdrag Kleopatra (2002)
Babar – elefanternas konung (1999)
Ett paradis utan biljard (1991)
Tack till:
Dyningar (1991)

Läs mer om filmerna i Svensk Filmdatabas

Filmarkivet.se

Ingen som du (1994)

Utmärkelser

2017 Guldbagge Hedersguldbagge
1998 Guldbagge Bästa film, Tic Tac (1997)
1991 Guldbagge Bästa film, God afton, herr Wallenberg (1990)
1986 Filmbranschens pris

Vet du mer om Katinka Faragó?

Skriv gärna till oss om du tycker vi har missat något och om du har mer information att ge.

Sök personer eller artiklar