Klara Björk (SE)

Producent, regissör, mm. Född 1973 i Skön, Medelpad. Stockholms Filmskola 1993-95, Kulturama, samt mastersexamen från Göteborgs Filmhögskola.

Sedan 1996 driver Klara Björk produktionsbolaget Filmkreatörerna tillsammans med Daniella Elmqvist Prah. Björk är enhetschef för filmutbildningen vid Akademin Valand, Göteborgs Universitet, där hon själv studerat – då den hette Filmhögskolan. Björk läste ett konstnärligt masterprogram i filmisk gestaltning, regi och produktion. Inom Göteborgs universitet drivs Barnfilmsskolan som fokuserar på barn och film, om film som redskap för lärande mm. Vid Guldbaggegalan 2015 fick Klara Björk, som en av personerna bakom Barnfilmsskolan, ta emot utmärkelsen Gullspiran för insatser inom barnfilm. Inom Barnfilmsskolans verksamhet står Björk bland annat för föreläsningar och kursverksamhet.

Björks huvudsakliga arbete i filmbranschen är som producent på företrädesvis svenska produktioner, men även vissa utländska filmer. Utöver sin producentroll har Björk även gjort flera egna filmer, som regissör och manusförfattare, och då främst kortfilmer, men även långfilmsdokumentären Anette/Anette – krimjouren, som hon gjorde tillsammans med Christina Olofson.

-Freya Kilander

Basic info

Main profession: Director
Born: 1973
Active: 1996-

Filmography

Regi:
Anette/Anette – krimjouren (2005)
35° (2002)
Rum 703 (2002)
Östra lyckan (2001)
Räls (1998)
Grattis, det är måndag (1996)
Manus:
Anette/Anette – krimjouren (2005)
35° (2002)
Östra lyckan (2001)
Räls (1998)
Producent:
Efter Inez (2017)
Granny’s Dancing on the Table (2015)
Reglerna (2014)
Erika & Sally (2012)
Japan pics (2012)
Tysta leken (2011)
Det brukar gå bra (2010)
White as Blood (2010)
M de Mafra (2008)
Biblioteket (2007)
Oberättat (2006)
Anette/Anette – krimjouren (2005)
Hemresan (2005)
Made in Yugoslavia (2005)
En bulle i ugnen (2004)
35° (2002)
Cirkus Åke Skog (2002)
Räls (1998)
Foto:
Anette/Anette – krimjouren (2005)
Scenograf:
35° (2002)
Regiassistent:
Lortsverige 2000 (1999)
Scripta:
Barnatro (1996)
Manusbearbetning:
Made in Yugoslavia (2005)
Dramaturg:
Komplett galen (2005)
Coproducent:
Där mitt hjärta slår (2012)
Samproducent:
Lucia de B (2014)
Pushwagner (2012)
Exekutiv producent:
Gud är inget lyckopiller (2011)
Administration:
Mörkt vatten (2012)
Produktionsassistent:
Beck – mannen utan ansikte (2001)
Efterarbetsansvarig:
Hannah med H (2003)
Tack till:
Brevbärarens hemlighet (2006)
Keillers Park (2006)

Read more about the films at Svensk Filmdatabas (SE)

Do you know more about Klara Björk?

Please write to us if you think that we have missed something and if you have more information to provide.

Search in: database or articles