Kristina Humle (SE)

Regissör, manusförfattare, mm. Född 1965. Dramatiska Institutets filmregilinje 1997.

Inte förrän i 25-årsåldern fick Kristina Humle idén att bli filmregissör.

”Jag hade alltid gillat film, men jag var uppväxt i en liten bruksort där det mest sensationella var att inte vilja börja på fabriken som de andra. Att bli regissör fanns inte i min sinnevärld, särskilt som kvinna. Jag kommer ihåg en artikel med Lena Endre, där hon sade att de bästa regissörerna var kvinnor. Att hon, som hade så mycket erfarenhet, sa det gjorde stort intryck på mig. Då visste jag inte ens att det fanns utbildningar för att bli filmregissör.”

”Jag var intresserad av litteratur och filosofi, men efter en utbildning på Berghs började jag arbeta med reklam och copy. Det var svårt att stå ut med förenklingen i reklam, samtidigt som jag var lycklig över kreativiteten.”

I mitten av 1990-talet kom Humle in på dåvarande Dramatiska Institutets regilinje. Då hade hon under ett par år samlat erfarenhet genom att arbeta med informationsfilm på produktionsbolaget Meter och skriva ett eget långfilmsmanus. Hennes examensfilm Kärlek och hela alltihopa fick mycket bra mottagande och vann första pris på Filmschoolfest i München, där bland andra Lukas Moodysson och Lars von Trier varit pristagare.

Sedan dröjde det sju år innan långfilmsdebuten Krama mig gick upp på biograferna 2005. Under de åren fick hon barn (”jag skrev manus medan jag ammade.”) och regisserade tv-serien Sjätte dagen och kortfilmen Cuba libre.

Året därpå gjorde hon, i samarbete med Antonia Pyk, Staffan Göthes älskade pjäs “En uppstoppad hund”, till en tv-serie.

“I adaptionen till tv-serie gjorde vi val som inte var så konventionella och som passade den historien. Matti Bye skrev musiken, det var en av hans första projekt, och det var också ett roligt samarbete.”

En uppstoppad hund fick fin kritik. Ändå var det svårt att få igenom egna projekt. I stället gick Kristina Humle in som regissör av andras manus. Hon försökte hitta projekt där det fanns möjlighet till fördjupning. Genom åren har det blivit historiskt drama med Anno 1790, science fiction med Äkta människor och kriminaldrama med Innan vi dör.

”För mig har det varit en andra skola. Man tvingas in i ett tempo och numera klarar jag av avancerade scener. Parallellt har jag hittat ett språk för hur jag arbetar med scenerier. Förenklat kan man säga att jag gör starka val innan jag spelar in.”

”Så jag har inte lagt mig platt, utan samtidigt som jag anpassar mig till de andra regissörerna i projektet så har jag också utforskat min egen ton.”

För några år sedan gjorde hon kortfilmen Surprise, som en del i Moving Sweden. Den bygger på hennes eget manus, och handlar i korta drag om en gift kvinna som ordnar ett överraskningskalas för sin man som fyller år. När han kommer hem, till vad han tror är en tom lägenhet, så har han med sig en flicka som är god vän till parets tonåriga dotter.

”Jag har skrivit så mycket under åren. När jag jobbade med filmutbildning på Teaterhögskolan brukade jag använda den som en övning.”

Hon har fått många starka reaktioner på filmen, som både är dråplig och djupt allvarlig.

”Jag brukar säga att filmen är gjord i Woody Allens anda, men att det är en film han aldrig skulle kunna göra!”

Det har nu gått tjugo år sedan hon lämnade regiutbildningen. Blev det som hon tänkte sig?

”Jag trodde nog att jag skulle göra mer egna grejer. Det får jag göra nu istället. Att få barn och skilja sig gör det inte lättare. Problemet är att det är svårt att ha fokus på det som inte ger någon försörjning. Det var ett stipendium som gjorde det möjligt för mig att skriva manuset till Surprise.”

Hur ser hon på diskussionen kring kvotering och vikten av upphovskvinnor i svensk film?

”Jag är fortfarande ofta den enda kvinnliga regissören på tv-serier. Det kommer säkert att ändras på sikt, men fram tills nu har det varit bedrövligt på SVT och deras dramaproduktion, som  inte hängt med i utvecklingen. Jag kan ibland känna mig mystiskt omsprungen. Efter hyllningarna av En uppstoppad hund var det ingen som ringde med förfrågningar. Det var en ändå en ganska komplicerad produktion där jag visade vad jag kunde.”

Kristina Humle får många förfrågningar om att vara en av flera regissörer till olika tv-projekt. Men ibland har hon fått höra, att en manlig manusförfattare inte vill arbeta med kvinnliga regissörer.

”’Du har gott rykte’, säger de åt mig. Men det är alltid någon annan som till slut ska sätta projektet. När jag fick frågan om jag ville vara med och göra Springfloden och fick veta att det var två unga manliga rookies som hade fått huvudansvaret, så svarade jag nej, det gör jag inte. Så det finns en tröghet i branschen.”

”Det är ingen liten detalj i sammanhanget att SVT inte arbetat progressivt i de här frågorna. Jag tror nuvarande dramachefen Anna Croneman har en annan inställning och arbetar proaktivt. Så det ser i alla fall ljust ut.”

Sommaren 2018 spelade Kristina Humle in Systrar 1968 i Ystad, en tv-serie i tre delar om det magiska årtalet 1968. Det har gått femtio år sedan studentrevolter runt om i världen skakade om den äldre generationen. Den här fiktiva berättelsen utspelar sig alltså till största delen i Ystad, men tar stöd i det som hände i Sverige och Europa våren och sommaren 1968.

”Det handlar om några unga tjejer som umgås i radikala kretsar i Stockholm och flyttar till Skåne för att sommarjobba på Ystads Allehanda, berättar Kristina. En plats där inte mycket har hänt och stämningen är mer 50-tal. Det blir en krock mellan det gamla och nya.”

Systrar 1968 är en originalidé av Martina Bigert och Maria Thulin, som tillsammans med Kristina Humle skrivit manus. Planerad premiär juldagen i SVT, i tre entimmeslånga avsnitt.

 

Lena Jordebo (2018)

Kristina Humles filmer via Vodeville

Basic info

Main profession: Director
Born: 1965
Active: 1995-

Filmography

Regi:
Systrar 1968 (tv-serie, 2018)
Innan vi dör (tv-serie, 2017)
Surprise (2016)
Äkta människor (tv-serie, 2014)
Anno 1790 (tv-serie, 2011)
En uppstoppad hund (2006)
Krama mig (2005)
Cuba Libre (2002)
Sjätte dagen (tv-serie, 2000)
Kärlek och hela alltihopa (1998)
Den första dagen (1996)

Manus:
Surprise (2016)
En uppstoppad hund (2006)
Krama mig (2005)
Kärlek och hela alltihopa (1998)
Den första dagen (1996)

Producent:
Den första dagen (1996)

Produktionsledare:
Leken (1995)

 

Read more about the films at Svensk Filmdatabas (SE)

I would like to . . .

ContactChange or add informationGet in touch with us

Note:

Nordic Women in Film treats any personal data submitted in the form according to GDPR regulations. Should these not be your own data, you are responsible for informing the person in question about processing of their data. Read more about our Privacy Policy here.

Search in:
Professional Directory or Articles