Kristina Lindström (SE)

Filmare och producent, författare och journalist. Född 1957 i Sundbyberg. Utbildad i journalistik i Göteborg, 1977–1979.

Kristina Lindström är född i Sundbyberg, uppvuxen i Lycksele och Arvika. Hon har arbetat på Dagens Nyheter och har varit producent på Sveriges Radios samhällsredaktion 1984–1994. Sedan 1994 är Lindström anställd på Sveriges Television, där hon bland annat varit projektledare och producent för Bullen, samt för uppmärksammande dokumentära projektet Elbyl som var ett nyskapande samhällsprogram för unga vuxna. Åren 2000–2010 var hon chef för kulturredaktionen på SVT. Hon initierade och ansvarade för Kulturnyheterna, Kobra, Värsta språket, K Special och Babel.

2012 hade hennes och Maud Nycanders film Palme premiär, först som film på bio, sedan som tredelad, längre dokumentär på SVT. Filmen nominerades till en Guldbagge för Bästa dokumentär och belönades med Guldbagge för Bästa klipp och Bästa musik (av Benny Andersson).

Tre år senare kom Astrid, en film om en annan svensk ikon, den folkkära barnboksförfattaren Astrid Lindgren. Kristina fascinerades av Astrid Lindgrens levnadsöde och hennes starka rättvisepatos.

-Jag ville berätta om denna kvinna som formades så starkt av sin tid och sedan själv kom att forma tiden, säger Kristina Lindström.

I filmen Astrid blir hon en bärare av hela 1900-talets kvinnohistoria.

-Alla sagor hon berättade om ensamma pojkar och starka flickor. Om att våga det man egentligen inte törs. Astrid visades i SVT julen 2014 i tre delar.

Lindström, som beskriver sig som historienörd och engagerad i feministiska frågor, är också författare. I tre delar av ”Flickornas historia” synliggör hon just flickorna i historien. Historier Kristina menar är starkt underberättade – eller inte berättade alls.

-Det är svårt att hitta kvinnor i historien, de är ofta inte representerade. Men på vissa platser finns ju alla kvar. I rättegångsprotokoll till exempel. Där träder de vanliga människornas öden fram. Historien gör ju att man ser större sammanhang, också i det liv man lever här och nu. Den hjälper en att se samtiden.

”Flickornas historia i Europa” nominerades till August-priset i barn- och ungdomsgenren.

Tiden och dess gång, de historiska perspektiven är ett återkommande tema i Kristina Lindströms filmer och tv-dokumentärer.

-Om man bara vänder sig om, finns allt kvar, menar hon. Alla människor som levt har haft sina drömmar och fantasier, säger hon i en intervju. Jag tänkte mycket på det under arbetet med Astrid. Alla de här människorna som man ser på de gamla filmerna. Som ser in i kameran. Som tittar på en. Vad levde de för liv? Vad hände med dem sen?

Kristina Lindström producerar just nu (2017) Eran för SVT tillsammans med Kristian Petri, en dokumentärserie om svensk punk, musik, konst och politik under åren 1967-1984 – rekordårens slut, en tid då allt var möjligt. Världens vackraste pojke, producerad av Stina Gardell, blir en film om skådespelaren Björn Andresens (Döden i Venedig) liv i offentligheten och i det privata.

Ytterligare en musikdokumentär under produktion är Silence, en film om den svenska musikrörelsen under 70- och 80-talen. Om några människor som fångade den nya musiken i Stockholm och skapade en legendarisk ljudstudio i Värmland, Silence Records & Studio.

Text: Jannike Åhlund (2017)

(Källor: intervjuer i Kommunalarbetaren, Dagens Nyheter, Stockholms Fria, Kamratposten.)

 

Basic info

Main profession: Producer
Born: 1957
Active: 1986-

Filmography

Regi:
Världens vackraste pojke (tillsammans med Kristian Petri, 2019)
Astrid (2014)
Palme (2012)
Per Jonsson (2003)
Manus:
Världens vackraste pojke (tillsammans med Kristian Petri, 2019)
Astrid (2014)
Palme (2012)
Konstnärinnan på avd. 22 (2009)
Per Jonsson (2003)
Producent:
Rum för sjuka själar (2006)
Roll:
Konstnärinnan på avd. 22 (2009)
Research:
Astrid (2014)
Palme (2012)
Per Jonsson (2003)
Exekutiv producent:
Blodgruppen (2006)
Ansvarig utgivare:
Motståndare till längtan (2008)
Dansaren från framtiden (2007)
Strindberg – ett djefla lif (2007)
Aktiebolaget Jens Assur – Firma Fotografi och Filmregi (2006)
En film om och med Anders Petersen (2006)
Revolutionens kvinnor (2006)
Övrig medarbetare:
Astrid (2014)
Palme (2012)
Speaker:
Chela (1986)
Berättare:
Astrid (2014)
Palme (2012)

Read more about the films at Svensk Filmdatabas (SE)

Published works

1986 Mopsar och andra, med Roger Stenberg (foto),Ishiyama

1985 Med andra ögon, Ishiyama

1987 Asfaltnätter, Maud Nycander (foto), Fotograficentrum förlag

1989 Leva med barn, Lars H Gustavsson, Susanna Einerstam LIC-förlag

1991 Gen-etik, särtryck, PRAT

1992 Ska vi dansa?, LL-förlag

1992 Rädsla för brott, m Susanna Einerstam, BRÅ och Brevskolan

1992 Känslor, antologi, Bonniers

1994 Svenska porträtt, m Ewa Stackelberg och Agneta Hellström Shaw, UR

1997 Flickornas historia del 1, Alfabeta

1997 Kärlek på lasarett, med Maria Lantz (foto), LL-förlag

2002 Flickornas historia del 2 Europa (Rabén och Sjögren)

2015 Flickornas historia del 3 Världen (Rabén och Sjögren)

Awards

 

1996            Prix Egalia, Elbyl

1997            Ikaros, Elbyl

2000           Publicistklubbens stora pris

2002            Nominerad Augustpriset, “Bästa barn- och ungdomsbok”

2002            Nominerad Stora Journalistpriset, “Årets förnyare”

2003            Carl von Linné-plaketten

2003            Kunskapspriset, Värsta språket

2004            Ikarospriset, tevedokumentär om Per Jonsson, koregraf

2005            TV-priset Kristallen / Kobra

2006            TV-priset Kristallen, Svenska Dialektmysterier

2007            TV-priset Kristallen / Världens Modernaste Land ,                                        Kulturnyheterna

2008             TV-priset Kristallen Kobra

2012            Guldbagge till Palme för klipp och musik

2013            Stockholmspriset nominerad för bästa film Palme

2014            Festival Cinema e Donne , Italien Palme

2015             TV-priset Kristallen för Bästa dokumentär Astrid

2015            Juliane Bartel Medienpreis, Bästa dokumentär Astrid

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

I would like to . . .

ContactChange or add informationGet in touch with us

Note:

Nordic Women in Film treats any personal data submitted in the form according to GDPR regulations. Should these not be your own data, you are responsible for informing the person in question about processing of their data. Read more about our Privacy Policy here.

Search in:
Professional Directory or Articles