Linda Västrik (SE)

Regissör. Född 1972 i Göteborg. Har studerat vid bland annat ICP i New York och Art Institute i Chicago.

Linda Västrik, regissör, är född 1972 i Göteborg. Hon växte upp i Vietnam och har arbetat med film i Afrika och i Sverige. Hon är utbildad på Art Institute i Chicago, International Center of Photography i New York, Högskolan för Fotografi i Göteborg och Dramatiska institutet.

Linda Västrik har sedan starten av sin foto- och filmbana varit inriktad på att dokumentera verkligheten på ett dramatiskt sätt. Efter fotostudier i New York,  bistod hon fotografer som Christer Strömholm, Brian Weil och Larry Clark, parallellt med sina studier vid Fotohögskolan i Göteborg.

Senare studerade hon dokumentärfilm på Dramatiska Institutet i Stockholm där hon tog examen år 2000. Hon fick stor uppmärksamhet för den prisbelönade filmen Pappa och jag (2000), som byggde på hennes egen komplicerade relation till sin far. Filmen orsakade en diskussion i medier och gav henne flera utmärkelser för bästa film i internationella tävlingar. Linda Västriks filmografi inkluderar också den animerade Fjärde dagen över tiden (2009), samt den dokumentära långfilmen De dansande andarnas skog (2013). I arbetet med filmen, som filmades på 16mm i Kongos tropiska regnskog, följde Linda akafolket under närmare tio års tid. Filmen visades vid ett 30-tal internationella filmfestivaler och belönades med en handfull priser och utnämningar (se Utmärkelser). De dansande andarnas skog nominerades också till Bästa dokumentär 2014.

2016 fick Linda Västrik Mai Zetterling-stipendiet – som gick till “en filmare som konsekvent och kompromisslöst tar sig an till synes omöjliga projekt och skapar både vackra och skakande filmer som upprör och engagerar. Som intensivt närvarande subjekt i sina egna filmer tar Linda Västrik oss med på svindlande gränsöverskridande resor in i det mest privata – både i familjen och regnskogen”.

Linda har också skrivit skönlitteratur, regisserat animationer, är verksam som producent och som filmfotograf för dokumentärfilm.

 Linda Västriks nya pågående filmprojekt Colony Lapland spelas in i Sverige och tar avstamp i samernas situation.

Basic info

Main profession: Director
Born: 1972
Active: 2000-

Filmography

Regi:
Colony Lapland (TBA)
De dansande andarnas skog (2013)
Fjärde dagen över tiden (2009)
Pappa & jag (2000)
Manus:
Colony Lapland (TBA)
De dansande andarnas skog (2013)
Fjärde dagen över tiden (2009)
Idé:
Pappa & jag (2000)
Producent:
Colony Lapland (TBA)
De dansande andarnas skog (2013)
Fjärde dagen över tiden (2009)
Pappa & jag (2000)
Foto:
De dansande andarnas skog (2013)
Varifrån kommer fårskinnsfällen? (2008)
Pappa & jag (2000)
Animation:
Fjärde dagen över tiden (2009)
Roll:
Pappa & jag (2000)
Research:
De dansande andarnas skog (2013)
Ansvarig utgivare:
Fjärde dagen över tiden (2009)
Stillbildsfoto:
De dansande andarnas skog (2013)
Biträdande fotograf:
Boy Meets Girl (2002)
Storyboard:
Fjärde dagen över tiden (2009)
Tack till:
Du ska nog se att det går över (2003)

Read more about the films at Svensk Filmdatabas (SE)

Awards

2016 Belönad med Mai Zetterling-stipendiet för sitt “vackra och intensivt engagerande arbete”.

2014 Nominerad till en Guldbagge i kategorin Bästa dokumentärfilm, för De dansande andarnas skog. Filmen har visats vid ett 30-tal internationella filmfestivaler och fått en handfull priser, bland dem: Peter Wintonick Special Award for First Appearance vid IDFA, Grand Jury Prize vid Guangzhou Int’l Documentary Film Festival, Best Director Award vid One World Human Rights FF i Prag och hedersomnämndande vid Nordic Docs i Fredrikstad.

 

I would like to . . .

ContactChange or add informationGet in touch with us

Note:

Nordic Women in Film treats any personal data submitted in the form according to GDPR regulations. Should these not be your own data, you are responsible for informing the person in question about processing of their data. Read more about our Privacy Policy here.

Search in:
Professional Directory or Articles