Maria Brännström (SE)

Fotograf, regissör, mm. Född 1952 i Umeå. Utbildad filmfotograf vid Dramatiska Institutet, samt stillbildsfotograf i Göteborg.

Maria Brännström var 24 år när hon 1977 hade gått ut Fotoskolan i Göteborg. Hon var då en stilbildsfotograf som drömde om att bli filmfotograf, och hon hade redan sökt flera gånger till Dramatiska Institutet, då den enda yrkesinriktade högre filmutbildningen. Hon fick höra att man på DI ansåg att yrket som filmfotograf var alltför fysiskt krävande för en tjej som Maria, som helt klart inte skulle klara av att bära tung utrustning, enligt deras bedömning. Men flera av Marias (manliga) kurskamrater antogs till utbildningen, en betydligt spinkigare än Maria. Sedan skolans start i mitten av 60-talet hade 8 kvinnor antagits till bildlinjen – och 40 män.

Året därpå – efter skriverier i pressen – kom Maria till slut in på utbildningen.

Hon frilansade därefter som fotograf fram till 1983, då hon anställdes på SVT Umeå. Maria var vid denna tid också aktiv i SKFF, Svenska Kvinnors Filmförbund, och en av arrangörerna bakom den första kvinnofilmfestivalen “Kvinnor i svensk film” 1983.

På SVT arbetade hon mest som nyhetsfotograf, först på dåvarande Nordnytt och sedan 2001 på Västerbottensnytt. Maria Brännström arbetar idag huvudsakligen som researcher och fotograf på SVT Umeå.

(2018)

Basic info

Main profession: Cinematographer
Born: 1952
Active: 1976-

Filmography

Regi:
Nallars väntan (1999)
Örnar, björnar och en hund (1999)
Nallar och människor (1989)
Manus:
Nallars väntan (1999)
Nallar och människor (1989)
Foto:
Nallars väntan (1999)
Nallar och människor (1989)
Eva och Maria (1983)
Munspelet (1983)
Pengarna eller livet (1982)
Sagan om glashuset (1980)
Ön och sommaren (1979)
Animation:
Nallars väntan (1999)
Nallar och människor (1989)
Scenograf:
Nallars väntan (1999)
Klippning:
Nallar och människor (1989)
Roll:
Nallar och människor (1989)
Fallet Cash (1976)
Regiassistent:
Min pappa är Tarzan (1986)

Read more about the films at Svensk Filmdatabas (SE)

Do you know more about Maria Brännström?

Please write to us if you think that we have missed something and if you have more information to provide.

Search in: database or articles