Mathilde Dedye (SE)

Producent. Född i Frankrike 1977, verksam sedan 2000. Grundare av French Quarter Film.

Mathilde Dedye är producent och driver bolaget French Quarter Film i Stockholm. Hon föddes 1977 i Frankrike och flyttade till Sverige efter gymnasiet.

Som många producenter har hon en brokig men gedigen bakgrund. Hon har bland annat studerat på City University of New York och Master Business Management and Media Technology vid Handelshögskolan i Stockholm mellan 1996-2002.

Efter en säsong som event coordinator på Stockholms filmfestival arbetade hon nästan fyra år på produktionsbolaget Filmlance, bl a som biträdande producent på drygt ett tiotal filmer om barnens favorit Spöket Laban. Från Drottningens kompis 2006 till Lilla Spöket Laban: Mamma hickar 2007. Hon är biträdande producent även på Måns Mårlind och Björn Steins 1600-tals-drama Snapphanar från 2006, medan hon står som producent bakom två Pina Bausch-doftande danskortfilmer av koreografen och filmaren Pontus Lidberg – Regnet (2007) och Labyrinth within (2011).

Redan år 2000 hade Dedye träffat regissören Mattias Sandström och haft en liten roll i hans kortfilm The Graduate. På hans kortfilm Sisten ut är en skit agerar hon scripta. När han gör Jag bara undrar har hon axlat rollen som producent, medan hon är exekutiv producent på Fuerteventura från 2010. Hon är för en kort tid ansluten till det nybildade produktionsbolaget bolaget St Paul Film AB, där hon är medproducent till Kristian Petris drömlika filmdikt Ond tro (2007) och Johan Klings bakom-kulisserna-komedi Puss 2010, innan hon tillsammans med Sandström bildar French Quarter Film 2011. Bolaget, som vill specialisera sig på utmanande och nydanande film fick en veritabel flygande start genom samarbetet med konstnären Anna Odell.

När Anna berättade om projektet var det en ”no-brainer” jag ville göra det på stört, sa Dedye som gärna anammar nya former och konstnärliga processer att göra film. Återträffen, Odells elegant intrikata rekonstruktion av maktstrukturer och mobbning i sin egen skolklass erhöll guldbaggar både för bästa manus (Odell) och bästa film, samt nominerades till priset för bästa kvinnliga huvudroll och bästa regi 2014. Därtill skördade den Fiprescis internationella kritikerpris vid Venedigs filmfestival och Dublin Film Critics Circle Jury Award på Jameson Dublin International Film Festival, Irland, och många fler internationella priser.

Dedye producerar sedan Lina Mannheimers långfilmsdebut Ceremonin (2015). En dokumentär om den 85-åriga franska författaren och dominatrixen Catherine Robbe-Grillet, hennes alter ego Jeanne de Berg och hennes inre cirkel. Filmen med sitt kontroversiella tema lanserades gerilla style, det vill säga hade supersimultan-premiär på streamingtjänster samtidigt – och på biograferna. Dock inte på SF:s biografer. ”Vi måste ge publiken möjligheter att se filmen när den har tid och lust. Vårt mål är att den enklaste vägen att se film också ska bli laglig”, menade Dedye. Filmen nominerades till Nordic:DOX awards vid CPH:DOX och till bästa nordiska dokumentär vid Göteborgs filmfestival 2015.

Dans är ett återkommande tema hos French Quartergruppen och 2017 producerar de Juliet, Juliet & Juliet av Giovanni Bucchieri med Ana Laguna och Stina Ekblad i huvudrollerna. Dedye är också medproducent till Elvira Linds dokumentär Bobbie Jene, om den amerikanska stjärndansaren Jene som lämnar danskompaniet Batsheva och sin kärlek i Tel Aviv, för att utforska sin egen dansröst i USA. En film som belönades för bästa dokumentär, bästa klippning i dokumentär och bästa foto i dokumentär vid filmfestivalen i Tribeca 2017.

Dedye, som själv dansar, fascineras av berättelser utan dialog och fortsätter att utforska gränslandet mellan dokumentär och fiktion i ytterligare en dansfilm. Närmast i tiden ligger And Then We Danced, om det prestigefyllda danskompaniet Sukishlivebi i regi av Levan Akin. En georgisk samproduktion som spelats in i Tbilisi och beräknas ha premiär under 2019.

Dedye producerar, nu tillsammans med French Quarter Film-kollegan Isabella Rodriguez, ännu en film av Lina Mannheimer, Parning, som visade som work in progress vid Tempo Dokumentärfilmfestival 2018. Dokumentären, som filmiskt vill gestalta hur en ny generations dejtingvanor och kärleksrelationer utspelar sig på digitala plattformar, i en virtuell värld som tvingar det mest intima in i ett representativt sammanhang, är på gång under våren 2019. I pipeline ligger även inspelningen av en humorserie baserad på Henrik Bromanders seriealbum Kurs i självutplåning. För regin står Isabella Rodriguez medan Dedye tillsammans med Amna Maksumic producerar.

Dedye har även hunnit arbeta som vikarierande samproduktions- och dokumentärfilmkonsulent på Film i Dalarna på halvtid under 2018. Hennes tips till filmare in spe är: ”Var väl förberedd, tydlig och kortfattad. Föreställ dig att det var du som satt på konsulentsidan och inte visste ett knyst om ditt projekt. Vad skulle få igång dig? Vad skulle du vilja läsa i din ansökan? Sälj in ditt projekt!”. Dedye är en producent som vet vad det vill säga att sitta på bägge sidor av skrivbordet.

Louise Lagerström (2018)

 

 

 

Källor: French Quarter Film, Film i Dalarna, SvD 2007, Mynewsdesk 2015, Nordisk Film & TV Fond

Länk: http://www.frenchquarter.se

 

 

 

Basic info

Main profession: Producer
Born: 1977
Active: 2000-

Filmography

Producent:
Parning (2019)
And Then We Danced (2019)
Juliet, Juliet & Juliet (2017)
Ceremonin (2015)
Återträffen (2013)
Labyrinth within (2011)
Puss (2010)
Kull! (2007)
Regnet (2007)
Jag bara undrar (2005)
Roll:
The Graduate (2000)
Scripta:
Sisten i är en skit (2003)
Medproducent:
Bobbie Jene (2017)
Ond tro (2010)
Coproducent:
Flykten från Bastøy (2010)
Exekutiv producent:
Fuerteventura (2010)
Biträdande producent:
Lilla Spöket Laban – Spökdags (2007)
Lilla Spöket Laban: Dumma Pappa Spöke (2007)
Lilla Spöket Laban: Laban tältar (2007)
Lilla Spöket Laban: Mamma hickar (2007)
Lilla Spöket Laban: Pappa är sjuk (2007)
Lilla Spöket Laban: Stor och duktig (2007)
Lilla Spöket Laban: Vilse i skogen (2007)
Drottningens kompis (2006)
Laban och jultomten (2006)
Millimina är borta (2006)
Var är Labolina? (2006)
Vem där, Laban? (2006)
Snapphanar (2006)

Read more about the films at Svensk Filmdatabas (SE)

Awards

Bästa debutNew Horizons Film in Art, för Återträffen (2014)Bästa film, Brussels Film Festival, för Återträffen (2014)

(2014) Guldbagge Bästa film, Bästa manus för Återträffen (2013) Internationella kritikerfederationen Fiprescis pris vid filmfestivalen i Venedig, för Återträffen (2013)

Do you know more about Mathilde Dedye?

Please write to us if you think that we have missed something and if you have more information to provide.

Search in: database or articles