Maud Nycander (SE)

Regissör, dokumentärfilmare, och stillbildsfotograf. Född 1960 i Järfälla, verksam sedan 1989.

Maud Nycander har de senaste 15 åren gjort sig känd som en av landet mest framstående dokumentärfilmare, men det var som skådespelare hon först gjorde entré i filmbranschen. 1989 spelade hon en av huvudrollerna i Mikael Wiströms Brev till Paradiset, en insats som hittills förblivit hennes enda som aktör. Därefter arbetade Nycander under 1990-talet bl. a. som reporter på SVT:s ungdomsinriktade samhällsmagasin Elbyl innan hon 1998 debuterade som dokumentärfilmare med kortfilmen Välkommen till förorten som skildrar livet i Stockholmsförorten Fittja. Därefter har Nycander fortsatt att vara produktiv och bland hennes filmer under första hälften av 2000-talet märks bl. a. hennes återkomst till förorten för skildringen av de svenska hiphop-pionjärerna The Latin Kings i filmen med samma namn från 2004. Några år senare fick hon såväl en Guldbagge för bästa dokumentär som Prix Italia-utmärkelsen för hennes film Nunnan (2007) i vilken tittaren får följa Marta under 10 år av hennes liv som nunna i skånska Glumslöv. 2012 kom hennes genombrott för den stora publiken när hennes och medregissören Kristina Lindströms porträtt av före detta statsministern Olof Palme gick upp på 110 biografer över hela landet, den högsta siffran någonsin för en svensk dokumentär. Filmen, som även visades i en längre version i tre delar på SVT, fick ett mycket gott mottagande av den svenska kritikerkåren och tilldelades även ett antal Guldbaggar.

Martin Ohlsson (2014)

Nordic Women in Film’s Vimeo

Basic info

Main profession: Director
Born: 1960
Active: 1989-

Filmography

Regi:
Citizen Schein (2017)
Go Straight Home (2013)
Vägens ände (2013)
Palme (2012)
Sluten avdelning (2011)
Fotografen från Riga (2009)
Konstnärinnan på avd. 22 (2009)
Nunnan (2007)
Rum för sjuka själar (2006)
Kärlek och fiskpinnar (2005)
Mellan rum (2005)
The Latin Kings (2004)
Huvet i hissen (2002)
Häktet (2001)
Välkommen till förorten (1998)
Manus:
Citizen Schein (2017)
Go Straight Home (2013)
Vägens ände (2013)
Fotografen från Riga (2009)
Konstnärinnan på avd. 22 (2009)
Nunnan (2007)
Rum för sjuka själar (2006)
Kärlek och fiskpinnar (2005)
Mellan rum (2005)
Producent:
Vägens ände (2013)
Konstnärinnan på avd. 22 (2009)
Kärlek och fiskpinnar (2005)
The Latin Kings (2004)
Huvet i hissen (2002)
Välkommen till förorten (1998)
Foto:
Citizen Schein (2017)
Fotografen från Riga (2009)
Konstnärinnan på avd. 22 (2009)
Nunnan (2007)
Rum för sjuka själar (2006)
Kärlek och fiskpinnar (2005)
Mellan rum (2005)
The Latin Kings (2004)
Huvet i hissen (2002)
Häktet (2001)
Klippning:
Välkommen till förorten (1998)
Ljudtekniker:
Go Straight Home (2013)
Roll:
Brev till paradiset (1989)
Stillbildsfoto:
Nunnan (2007)
Brev till paradiset (1989)
Kompletterande foto:
Alice och jag (2006)
Övrig medarbetare:
Palme (2012)
Speaker:
Nunnan (2007)

Read more about the films at Svensk Filmdatabas (SE)

Awards

Guldbaggenominerad för bästa dokumentär Palme 2012
Lena Hellmanstipendiet 2010
Guldbagge för bästa dokumentär 2008 Nunnan
Prix Italia-utmärkelsen för 2007
Nunnan

Do you know more about Maud Nycander?

Please write to us if you think that we have missed something and if you have more information to provide.

Search in: database or articles