Mitra Sohrabian (SE)

Regissör, konstnär, fotograf och animatör. Född 1957 i Iran. Utbildad vid College of Art & Design i London 1976-81.

Mitra Sohrabian föddes i Mashad i Iran men har sedan 1985 haft sin hemvist i Luleå där hon driver det egna bolaget Driva produktion. Under skolåren i Iran funderade hon på att bli läkare vilket, bortsett från den ekonomiska tryggheten, egentligen inte lockade. Men konstnärligheten fanns i familjen och efter flera resor till London växte hennes intresse för att studera konst. Det blev fem år vid Croydon College of Art and Design. Under studietiden fick hon pris för bästa konst- och filmproduktion på Thames Television i London.

1982 återvände hon till Iran och arbetade som animatör på teve, hade utställningar samt undervisade vuxna i konst och animerad film. På grund av krigssituationen i Iran 1985 försökte Sohrabian att återvända till England men beviljades inget visum. Hon flyttade då till Sverige där hon hade några släktingar, träffade kärleken och blev kvar. På hemmaplan i Norrbotten började hon arbeta med animerad film för Norrbottens Bildningsförbund.

1987 fick Sohrabian ett stipendium från Norrbottens Bildningsförbund. Pengar som hon använde till att skapa den första animerade filmstudion på Nordkalotten. Med det stödet i ryggen gjorde hon en film om den franska expedition som under 1700-talet kom till Sverige för att studera jordens form enligt Newtons teorier.  Journal från en resa i Norden (1989) har visats på en teknisk utställning och under fem år på museer i Luleå och Övertorneå.

Sohrabian har under flera år undervisat om animerad film i skolor och förskolor, producerat över ett tjugotal egna animerade filmer och samtidigt haft egna utställningar med grafik, skulpturer och animationer, som Vägen (1994) en film om livet kort och gott.  Samt Mattans hemlighet (2000), om en iransk flicka som skapade en vacker persisk matta innan hon dog.

Samhällsfrågor och människors sociala samverkan har alltid intresserat Sohrabian som 2007 skolade om sig till dokumentärfilmsregissör. I sin första dokumentärfilm Längtan (2009) möter vi den nittioårige kurdiske Aziz som Sohrabian träffade på när hon av en slump hamnade på Hertsöns koloniområde i Luleå. I hans öde speglade hon känslan av att befinna sig i ett främmande land och genom arbetet med jorden och odlandet förnimma sitt hemland och samtidigt förankras tryggare i sitt nya. Hon har själv en kolonilott där numera. Därpå gjorde hon Lilla skönhetssalongen (2011), om en iransk tjej som driver en salong i Luleå och hennes kunder.

Sohrabian har bland annat belönats med priset Filmsparken 2009 och 2010 tilldelades hon årets Rubus Arcticus stipendium av Landstinget i Norrbotten för sina insatser som filmare där hon lyfter fram andlighet och medmänsklighet i samspelet mellan den nya svenskheten och den gamla.

Heide Krönlein var en annan person som väckte Sohrabians intresse och en viss igenkänning. I Filmen om Heide från 2013, som visades i SVT, följer vi en generös och originell personlighet under hennes tyska uppväxt under andra världskriget i Berlin och i hennes trädgård i Vuollerim. Om arbetet med filmen berättade Sohrabian, ”Det har inte varit lätt, men min intention vid klippbordet var att få fram både det roliga och sorgliga i hennes liv. Uppväxten under kriget är smärtsam och även tyskarna var offer för kriget. Hon var ett barn men har ändå fått stå till svars för förintelsen av judarna.”

Under 2017 gjorde Sohrabian sin första spelfilm Eget rum, en film om en kvinnas frustration i sin relation och hennes strävan att hitta en väg ut, och sin egen plats.

En kvinna av den digitala världen följer Sohrabian i Naturens älva – alltid uppkopplad (2017), om den populära bloggaren, fotografen och konstnären Jonna Jinton som lever i en liten stuga i den lilla byn Grundtjärn i Västernorrland och som skapat ett eget visuellt universum i sin blogg där hon likt ett väsen i samspel med omgivningarna spelar huvudrollen i en framgångssaga. En film om att förverkliga sina drömmar och förena kärleken till naturen med ett uppkopplat liv.

Sohrabian är starkt engagerad i sin samtid och har varit en återkommande kåsör i P1:s Tankar för dagen, där hon lyft frågor om rasism, medmänsklighet och livets utmätta tid.

”Man träffar så mycket intressanta människor hela tiden så man måste göra filmer, det går inte att stoppa sin inspiration”, har Sohrabian sagt. I Melodi genom isen, som visades på Vinterljus filmfestival 2019, porträtterar hon den amerikanska iskonstnären Tim Linhart, grundaren och mannen bakom Ice Music. En svenskarktisk fascinerande konstvärld där professionella musiker spelar på instrument gjorda av is.

Under våren 2019 tävlar Sohrabian på Tempo dokumentärfilmfestival i sektionen Tempo Short Award med Körlärare sökes. Ett kammardrama på fyra hjul om Luleåbon Sara som tar sig an uppgiften att lära Ikran från Somalia att köra bil. Om kaoset under övningskörning när hela familjen sitter i baksätet kryddat med skratt, samt en och annan fördom som muslimska nyanlända kvinnor Sverige tvingas möta och hantera.

Louise Lagerström (2019)

Basic info

Main profession: Director
Born: 2019
Active: 1977-

Filmography

Regi
Körlärare sökes (2019)
Melodi genom isen (2018)
Eget rum (2017)
Filmen om Heide (2013)
Lilla skönhetssalongen (2011)
Längtan (2009)
Mattans hemlighet (2000)
Vägen (1994)
Journal från en resa i Norden (1989)

Producent
Körlärare sökes (2019)
The Way (1993)
Journal från en resa i Norden (1989)

Manus
Körlärare sökes (2019)
Journal från en resa i Norden (1989)

Foto
Journal från en resa i Norden (1989)

Animation
The Way (1993)
Journal från en resa i Norden (1989)

Bakgrunder
Journal från en resa i Norden (1989)

Character Animation
Journal från en resa i Norden (1989)

Storyboard
Journal från en resa i Norden (1989)

Animationsfoto
The Way (1993)

Read more about the films at Svensk Filmdatabas (SE)

I would like to . . .

ContactChange or add informationGet in touch with us

Note:

Nordic Women in Film treats any personal data submitted in the form according to GDPR regulations. Should these not be your own data, you are responsible for informing the person in question about processing of their data. Read more about our Privacy Policy here.

Search in:
Professional Directory or Articles