Nea Asphäll (SE)

Fotograf. Född 1987, verksam sedan 2009. Studerat filmfoto på Stockholms Dramatiska Högskola.

Nea Asphäll arbetar som filmfotograf, DoP. Asphäll inledde sin bana som B-fotograf på flera svenska krim-produktioner, som Kommissarie Winter och Irene Huss. 2010 var hon B-fotograf på premiäravsnittet av säsong två av den prisbelönta brittiska tv-serien Black Mirror.

Asphäll har sedan fortsatt arbeta vitt och brett inom både tv och film, långa och korta format. I och med sin utbildning vid Stockholms Dramatiska Högskola har Nea Asphäll även börjat axla rollen som huvudfotograf på flera kortfilmer, som 2017 års Freak, som fick premiär på Göteborgs Filmfestival. Samma år stod Asphäll också för foto till kortmusikalen Svararå av Isabelle Kågström och Adam Selgeryd, samt kortfilmen Vanheder som vill ställa vassa frågor om mobbning och hur det hanteras i svenska skolor idag, på både individ- och strukturnivå.

Under 2017 var Asphäll även verksam på stora svenska filmproduktioner som Tårtgeneralen och Solsidan. Hon har också fortsatt sitt arbete på Maria Wern och den tredje säsongen av tv-serien Gåsmamman som 2nd unit-fotograf, Asphäll var operatör på b-kamera och 2nd-unit fotograf på säsong 1 och 2 av Gåsmamman.

Sin betydande erfarenhet har Nea Asphäll använt sig av som handledare på Filmarbetarutbildningen, en yrkeshögskoleutbildning med inriktning på bl a B- och C-foto.  Handledarskapet på utbildningen kräver en professionell kontinuitet och en gedigen ämnes- och ledarkompetens.

På Göteborgs filmfestival 2018 visades kortfilmen His Ghost Fell out, som hon gjort tillsammans med Milla Bergh och Sharmarke Binyusuf.

Kortfilmen Get Ready With Me, ett examensarbete vid StDH i regi av Johan Etzler, med manus av Amanda Högberg och Axel Nygren, och foto av Nea Asphäll, belönades hösten 2018 med en student-Oscar – Student Academy Award – där över 1500 bidrag från världens alla filmskolor tävlar.

Freya Kilander (2018)
(Redigerad 2019-04-09)

Basic info

Main profession: Cinematographer
Born: 1987
Active: 2007-

Filmography

Foto:
Badaren (2019)
Känner du min granne? (2019)
Gåsmamman (TV, säsong 4, avsnitt 6-8, 2019)
Ge allt (2019)
Sjukt oklar (TV, 2018)
Heder (TV, avsnitt 5-8, 2018)
Sjöväderrapporten (2018)
Get Ready With Me (2018)
Eloise (2018)
Vanheder (2018)
His Ghost Fell Out (2017)
Freak (2017)
Svararå (2017)
Inkräktare (2016)

2nd-unit foto:
Maria Wern (TV, 2017)
Gåsmamman (TV, säsong 1,2,3, 2015-)

B-foto:
Gåsmamman (TV, säsong 4, avsnitt 1-5, 2019)
Heder (TV, avsnitt 1-4, 2018)
Jordgubbslandet (2017)
Sophelikoptern (2016)
Glada hälsningar från Missångerträsk (2015)
Svenskjävel (2015)
Jordgubbslandet (2015)
Ceasar (2014)
Ett sista farväl (2014)
Kill Your Friends (2014)
Maria Wern (TV, 2014)
Ego (2013)
Förtroligheten (2013)
Tjockare än vatten (TV, 2013)
Vi är bäst! (2013)
Djur jag dödade förra sommaren (2012)
Lifestyle (2012)
Mirakel utmed riksväg 43 (2012)
Äta lunch (2012)
Getingdans (2011)
Irene Huss – Det lömska nätet (2011)
En man med litet ansikte (2011)
Irene Huss – Jagat vittne (2011)
Irene Huss – tystnadens cirkel (2011)
Black Mirror (season 2, episode 1, tv-serie UK, 2010)

C-foto:
Gynekologen i Askim (2011)
Kommissarie Winter. Vänaste land (2010)
Olycksfågeln (2010)
Stenhuggaren (2009)

Regi:
His Ghost Fell Out (2017)

Runner:
Karaokekungen (2009)
Glasdjävulen (2008)
Guldkalven (2008)
Irene Huss – Den krossade tanghästen (2008)
Irene Huss – Eldsdansen (2008)
Irene Huss – nattrond (2008)
Tatuerad torso (2007)

Read more about the films at Svensk Filmdatabas (SE)

I would like to . . .

ContactChange or add informationGet in touch with us

Note:

Nordic Women in Film treats any personal data submitted in the form according to GDPR regulations. Should these not be your own data, you are responsible for informing the person in question about processing of their data. Read more about our Privacy Policy here.

Search in:
Professional Directory or Articles