Sophia Olsson (SE)

Filmfotograf. Född 1972 Stockholm. Filmfotolinjen på Den Danske Filmskole i Köpenhamn, Danmark, examen 2009. Regilinjen på Filmhögskolan (nuvarande Akademin Valand Film), Göteborg, examen 2002.

Genast efter utbildningen i filmregi på Filmhögskolan i Göteborg (Valand) fick Sophia Olsson uppdraget som regiassistent på Björn Runges långfilm Om jag vänder mig om (2003).  Hon fortsatte sedan i rollen som regiassistent kombinerat med casting, men ganska snabbt tog filmfotograferandet över.

Några år och flera filmuppdrag senare, under sommarlovet från Den Danske Filmskole år 2007, stod Olsson som fotograf på produktionen av bortgångne regissören Håkon Lius novellfilm Lucky Blue (2007).

-Lusten till fotot väcktes redan när jag gick i gymnasiet i början av 90-talet, då jag gick en kvällskurs i fotografi på Kulturama. Jag blev sen intresserad också av filmfotografi och när jag började på Filmhögskolan hade jag redan fotograferat dokumentärer och kortfilmer, och fortsatte med det under tiden jag studerade regi på Filmhögskolan.

Efter gymnasietiden vistades Sophia Olsson ett år i Paris, läste filmvetenskap i Stockholm och gick sedan GFU, Grundskolan för fotografisk utbildning, som en gång startades av den legendariske fotografen Christer Strömholm.
–Jag var väldigt intresserad av hur man skapade olika uttryck, vilka val man gör i gestaltningen och hur man får fram det man vill berätta rent visuellt.

Regiutbildningen hade gett perspektiv på hela processen och vikten av det kollaborativa – berättelsens samspel med klipp, spel, gestaltning – men det var ändå det visuella uttrycket som intresserade mest.

2005 kom Sophia in på filmfotolinjen på Den danske Filmskole. Här gick också islänningen Rúnar Rúnarsson, och tillsammans gjorde de kortfilmen Smáfuglar, som tävlade på filmfestivalen i Cannes och blev en sorts pilot för långfilmen Sparrows (2015). Efter sex långfilmer och en mängd kortfilmer som fotograf är det samspelet med regissören som Sophia Olsson tveklöst anser vara den viktigaste komponenten, att etablera en öppen dialog där en kan använda sig av varandras kunnande och expertis.

Det allra bästa kreativa samarbetet är det där regissör och fotograf väljer varandra, menar Sophia, som anser sig haft tur i det avseendet. För henne går det kreativa samarbetet med regissören före manus – även om alla filmens beståndsdelar givetvis är viktiga för helheten.

Idag delar Sophia Olsson sin tid förhållandevis jämnt mellan Stockholm och Köpenhamn. Hon har just (april2017) avslutat arbetet på Charmören, ett psykologiskt drama om en ung, iransk man som inleder kärleksrelationer för att få stanna i Danmark, tills han en dag förälskar sig på riktigt. Filmen är svensk-iranske Milad Alamis långfilmsdebut, efter en rad prisade kortfilmer.

Jannike Åhlund (2017)

Basic info

Main profession: Cinematographer
Born: 1972
Active: 2002-

Filmography

Foto:
Charmören (2017)
Marie-Louise Ekmans utflykter (2017)
Sameblod (2017)
Älskade unge (2017)
Sparrows (2015)
At home in the world (2015)
Baby (2014)
The Weight of Elephants (2014)
Avslut (2013)
Maria och skuggan (2013)
The Yearning Room (2013)
Gerillasonen (2011)
Girl (2011)
Lyckliga jävel (2010)
Walborgs ungar (2008)
32 dagar och nätter (2007)
Gråter och stör de andra (2007)
Lucky Blue (2007)
Mon 3 (2006)
Allting försvinner (2005)
Fantomsmärta (2005)
Julafton (2005)
På väg hem (2005)
Rensa fisk (2005)
Kär i natten (2004)
Majblomma (2004)
Lika olika (2002)
Regi:
Ännu en dag (2002)
Klippning:
Mitt liv nu! (2004)
Roll:
Gitarrmongot (2004)
Regiassistent:
Om jag vänder mig om (2003)
Rollsättare:
Om jag vänder mig om (2003)
Stillbildsfoto:
Allt om min buske (2007)
Flickan som slutade ljuga (2004)
Gitarrmongot (2004)
On-lineredigering:
På väg hem (2005)

Read more about the films at Svensk Filmdatabas (SE)

Awards

Sven Nykvist Cinematography Award (2017)

Do you know more about Sophia Olsson?

Please write to us if you think that we have missed something and if you have more information to provide.

Search in: database or articles