Susanne Bier (DK)

Dansk regissör, född 1960 i Köpenhamn. Studerat vid Bezalet Academy of Arts & Design i Jerusalem, och filmregi på Den Danske Filmskole.

Susanne Bier växte upp i Köpenhamn. Mellan sina utbildningar i Jerusalem och filmutbildningen i Danmark, studerade hon även arkitektur på Architectural Association i London. 1987 tog hon examen från Den Danske Filmskole och några år senare kom hennes långfilmsdebut Freud flyttar hemifrån… (1991). Trots att hennes nu omfattande karriär spänner över både flera genrer och länder, film och tv, kopplas hon ofta till den danska dogma-rörelsen från mitten av 1990-talet. De flesta av hennes filmer är dansk-svenska samproduktioner, flera inspelade i Sverige. Bier har filmatiserat två manus av Jonas Gardell, Pensionat Oskar från 1995 och Livet är en schlager från 2000.

2006 fick Bier sin första Oscarnominering i kategorin Bästa utländska film, för Efter bröllopet, 2011 vann hon en Oscar i samma kategori med filmen Hämnden. Hämnden belönades också med en Golden Globe för Bästa utländska film. I båda filmerna spelar Mikael Persbrandt huvudrollen. Med dessa och andra framgångar i ryggen har Bier gjort flera amerikanska filmer, som Serena från 2014 och Things We Lost in the Fire från 2007.

Under Göteborgs filmfestival 2016 tilldelades Susanne Bier Nordic Honorary Dragon Award. Samma år regisserade Bier den hypade tv-serien The Night Manager, för vilken hon belönades med en Emmy för bästa regi vilket gjorde henne historisk i dansk filmhistoria då hon blev den första att vinna en Oscar, en Golden Globe, och en Emmy. The Night Manager är baserad på en roman av John le Carré med skådespelarna Tom Hiddleston, Olivia Colman och Hugh Laurie som alla vann varsin Golden Globe 2017 för sina prestationer i serien.

Bier följer upp den framgångsrika serien med filmen Bird Box som spelas in i Californien 2017/2018 och beskrivs som en framtidsdystopi i en postapokalyptisk värld med skådespelare som Sandra Bullock, Sarah Paulson, och John Malkovich. Amerikansk premiär är beräknad till december 2018.

Freya Kilander (2018)

Basic info

Main profession: Director
Born: 1960
Active: 1991-

Filmography

Regi:
The Night Manager (tv-serie 2016)
Serena (2014)
En chance til (2014)
Bröllop i Italien (2012)
Hämnden (2010)
Things We Lost in the Fire (2007)
Efter bröllopet (2006)
Bröder (2004)
Älskar dig för evigt (2002)
Livet är en schlager (2000)
Den enda rätta (1999)
Pensionat Oskar (1995)
Taxi till Portugal (1993)
Luischen (tv-film, 1993)
Freud flyttar hemifrån … (1991)
Manus:
En chance til (2014)
Hämnden (2010)
Idé:
Bröllop i Italien (2012)
Älskar dig för evigt (2002)
Den enda rätta (1999)
Roll:
Livet är en schlager (2000)
Synopsis:
Efter bröllopet (2006)
Bröder (2004)
Manusbearbetning:
Freud flyttar hemifrån … (1991)

Read more about the films at Svensk Filmdatabas (SE)

Awards

Emmy Award 2016 för The Night Manager (tv-serie)
Göteborgs filmfestival 2016 Nordic Honorary Dragon Award
Oscar Bästa utländska film 2011 för Hämnden
Golden Globe 2010 för Hämnden
Publikpriset vid Sundancefestivalen 2004 för Bröder
Göteborgs-Postens Nordiska Filmpris 1992 Freud flyttar hemifrån …
Festivalpris (Valladolid) 1992 Freud flyttar hemifrån … (bästa regidebut)

+ ytterligare 31 festivalpris och 37 nomineringar!

Do you know more about Susanne Bier?

Please write to us if you think that we have missed something and if you have more information to provide.

Search in: database or articles