Theresa Traoré Dahlberg (SE)

Regissör, dokumentärfilmare. Född 1983 i Värnamo, uppvuxen på Öland och i Burkina Faso. Utbildad i filmproduktion vid The New School i New York, 3-årig tv-produktionsutbildning på StDH, masterexamen i fri konst vid Kgl. Konsthögskolan 2017.

Theresa Traoré Dahlberg är både filmare och konstnär – med examen från StDh och Konsthögskolan. Hon växte upp på Öland och i Burkina Faso, och är nu baserad i Stockholm. Efter hastigt avslutade ekonomistudier i Stockholm tog Theresa sina sparmedel och åkte till New York, där hon under några år assisterade regissörer, fotografer och produktionschefer. Hon studerade också filmproduktion, först på The New School i New York och, efter återkomsten till Sverige, på Stockholms dramatiska högskola.

Hennes examensfilm, Taxi Sister, om den kvinnliga taxichauffören Boury i Dakar, Senegal, har uppmärksammats internationellt och visats på festivaler världen över. Sedan utbildningen har Theresa producerat en tv-serie för SVT och filmat med olika produktionsbyråer och organisationer i Haiti och Burkina Faso.

Ouaga Girls är Theresas första dokumentär i det längre formatet. Filmen togs ut till tävlan såväl för Dragon Award vid Göteborgs filmfestival som till Tempo Documentary Award. Bakgrunden till Ouga Girls är att Theresa, under tiden hon själv bodde i Burkina Faso, blev tipsad om den yrkesskola i Ougadougou för kvinnliga bilmekaniker, som filmen skildrar.

-Jag blev helt kär! berättade hon inför filmens premiär. De olika flickornas livsberättelser såg jag som en sorts coming-of-age-historier – som Girls – fast i Ougadougou! Tonåringars vardagsberättelser kring livsval, vänskap och försvunna mödrar.

Theresa är en av de nya rösterna inom svensk dokumentärfilm. Med humor, kreativt bildberättande och personlig prägel tacklar hennes filmer allvarliga och viktiga ämnen och samhällsfrågor.

Redan under utbildningen reagerade Theresa på bristen på inspirerande, afrikansk film.

-Varje gång jag såg en afrikansk film på skolan, kände jag att jag krympte till halva storleken. Det handlade alltid om krig, svält och sjukdom. Eftersom det inte fanns någon inspirerande film om kvinnor i Västafrika insåg jag att jag måste göra den själv!

För Theresa är filmskapandet ett sätt att kommunicera, att förstå och att se.

-Jag känner mig hundra procent närvarande när jag filmer, säger hon. Jag gillar verkligen hela processen, filmandet och redigeringen. Med alla de komponenter som en film består av – ljud, musik, bild, klipp, platser, skådespelare – är möjligheterna ändlösa!

Bland förebilder och inspiratörer nämner Theresa experimentpionjären Maya Deren, Fassbinder, Frederick Wiseman – och sin mamma!

-Mamma var lärare och brukade låna en VHS-kamera från skolan över helgerna. Det var första gången jag såg en kamera, och när jag nu tittar på banden hör man mig i bakgrunden som tjatar om att få hålla kameran!

Om representationen av kvinnor i film, generellt, är Theresa kärnfull:

-Jag vill se mycket mer av det!

Theresas senaste film, Ambassadörens fru (se separat intervju) vann Tempo Documentary Short Award 2018 och blev uttagen till Toronto filmfestival 2018 i sektionen “Short Cuts”. Filmen guldbaggenominerades som Bästa kortfilm 2018.

 

 

 

(Text hämtad från Filmbasen och intervju i Kinfolk)

 

 

Basic info

Main profession: Director
Born: 1983
Active: 2006-

Filmography

Regi:
Ambassadörens fru (2018)
Den störste (2017)
Ouaga Girls (2017)
Taxi Sister (2011)
Alla är inget som jag (2010)
Cleant korthus (2010)
Looking for a room (2010)
Utomjordingen (2010)
On hold (2009)
Procrastistation (2006)
Manus:
Ambassadörens fru (2018)
Ouaga Girls (2017)
Producent:
Ambassadörens fru (2018)
Taxi Sister (2011)
Alla är inget som jag (2010)
Cleant korthus (2010)
Looking for a room (2010)
Utomjordingen (2010)
On hold (2009)
Procrastistation (2006)
Klippning:
Taxi Sister (2011)

Read more about the films at Svensk Filmdatabas (SE)

Awards

Tempo Documentary Short Award för The Ambassador’s Wife (2018)

I would like to . . .

    ContactChange or add informationGet in touch with us

    Note:

    Nordic Women in Film treats any personal data submitted in the form according to GDPR regulations. Should these not be your own data, you are responsible for informing the person in question about processing of their data. Read more about our Privacy Policy here.

    Search in:
    Professional Directory or Articles