Tora Mkandawire Mårtens (SE)

Stillbildsfotograf och filmare. Född 1978 i Nacka, Stockholm. Examen från Dramatiska Institutet 2007.

Tora Mårtens har en bakgrund som stillbildsfotograf och hennes verk har blivit publicerade i diverse tigningar och magasiner, hon har haft utställningar på olika museum och gallerier. Därför står foto och det visuella för hennes största inspirationskällor.

Mårtens studerade fotografi vid Folkuniversitetet, 1998-99. År 2007 tog hon examen i tv-produktion från Dramatiska Institutet. Dokumentären TOMMY (2007) var hennes examensarbete, som hon har producerat och regisserat på Kuba. TOMMY tävlade på Berlins Filmfestival år 2008, men fick pris i Ann Arbor Filmfestival. 2009 blev hennes film Bye Bye C’est Fini (2008) belönad för bästa kort-dokumentär med “Interfilm Berlin ZDF Award” på Interfilm Berlin-festivalen.

Dokumentärfilmen Colombianos (2012) kom att bli Mårtens’ första produktion i långfilmsformat, med svensk premiär på Göteborgs filmfestival. Den handlar om Frenando, som av sin mor skickas från Stockholm till sin äldre bror i Colombia, som hoppas hjälpa Fernando ur sitt drogmissbruk genom en resa de genomför tillsammans. Filmen belönades med fem priser, på filmfestivaler världen över.

I Martha & Nikki (2016) följer Mårtens en dynamisk tjejduo som, med start i Stockholm, dansar sig hela vägen till en världsmästartitel i Streest Dance/Hip Hop, de första kvinnorna att nå dit. Men det är främst historien efter vinsten som avhandlas i Mårtens dokumentär. Filmen hade premiär som öppningsfilm på Nordisk Panorama i Malmö, 2015.

Freya Kilander (2016)

Basic info

Main profession: Director
Born: 1978
Active: 2007-

Filmography

Regi:
Martha & Niki (2016)
Colombianos (2012)
Till Maria (2010)
Dirty Diaries (2009)
Red Like Cherry (2009)
Bye Bye c’est fini (2008)
Tommy (2007)
Dolce Vita with bacon (2006)
Manus:
Martha & Niki (2016)
Colombianos (2012)
Bye Bye c’est fini (2008)
Tommy (2007)
Dolce Vita with bacon (2006)
Producent:
Martha & Niki (2016)
Jag har varit här (2013)
Bye Bye c’est fini (2008)
Tommy (2007)
Dolce Vita with bacon (2006)
Foto:
Bye Bye c’est fini (2008)
Tommy (2007)
Klippning:
Colombianos (2012)
Taxidancing (2012)
Till Maria (2010)
Bye Bye c’est fini (2008)
Tommy (2007)

Read more about the films at Svensk Filmdatabas (SE)

Awards

2017 Guldbagge för Bästa dokumentär, för Martha & Niki (2016)
2017 Guldbagge för Bästa klipp ihop med Therese Elfström för Martha & Niki (2016)
2016 Festivalpris (Stockholm) Tempo Documentary Award, Tempo Dokumentärfestival, Sverige: Martha & Nikki (2016)
2013 Golden Horn på Krakow Filmfestival för bästa film för filmen Colmbianos
2013 Golden Dove för bästa film på Doc Leipzig, Tyskland för filmen Colombianos
2013 Golden Starfish Award för bästa dokumentär på Hampton Filmfestival, NY för filmen Colombianos
2013 Silver Butterfly Award, på Nordiskt Panorama.
2012 Hedersomnämnande för Colombianos Tempo Documentary Award

Do you know more about Tora Mkandawire Mårtens?

Please write to us if you think that we have missed something and if you have more information to provide.

Search in: database or articles