Victoria Verseau (SE)

Regissör, manusförfattare, scenograf. Född 1988. Studerar vid Kungliga Konsthögskolan.

Victoria Verseau är verksam som regissör, manusförfattare och konstnär.  Hon arbetar med uttryck som fotografi, rörlig bild, installation och performance.

Hennes filmer rör sig fritt mellan dokumentär-, spel- och konstfilm, där ett återkommande tema är utanförskap och identitet med bas i hennes erfarenheter som transperson. Hennes praktik behandlar ämnen som transition, minne, genuskonstruktioner, den privata och den offentliga upplevelsen. Hon använder sitt konstnärskap för att skapa medvetenhet runt dessa frågor och söker skapa en mer nyanserad och öppen debatt.

Victoria studerar för närvarande Masterprogrammet i Fri Konst vid Kungliga Konsthögskolan. Hon har bland annat gjort filmerna Exercise One (2016) Övningen (2014) och Att vara otydlig (2013). Den förstnämnda hade sin internationella premiär vid filmfestivalen Outfest LA. Filmen har även visats på Encounters Film Festival, Göteborg Internationella Filmfestival och på Torino International Film Festival. Victoria har även en bakgrund som scenograf på flera kortfilmer och musikvideos och ingick bland annat i scenografi-teamet på filmen PLAY (2011) producerad av Plattform Produktion.

2018 utsågs Victoria Verseau till årets mottagare av Anna-priset, ett stipendium delas ut av WIFT Sverige tillsammans med UN Women Sverige till en person som arbetar på filmprojekt som lyfter fram och sätter kvinnors rättigheter i centrum. Under 2018 arbetar Victoria bland annat med en personlig film som kretsar i landskapet mellan dokumentär och fiktion, i hennes berättelse som sina upplevelser av resan till och genom könskorrigering i Thailand, och de hon mötte där.

(2018)

 

Basic info

Main profession: Director
Born: 1988
Active: 2008-

Filmography

Regi:
Exercise One (2016)
Övningen (215)
Att vara otydlig (2014)
Manus:
Exercise One (2016)
Övningen (2015)
Scenograf:
Annalyn (2012)
Jag vill ha allt (2011)
Fader vår (2010)
Scenografi- och kostymassistent:
Play (2011)
LasseMajas detektivbyrå – Kameleontens hämnd (2008)

Read more about the films at Svensk Filmdatabas (SE)

Do you know more about Victoria Verseau?

Please write to us if you think that we have missed something and if you have more information to provide.

Search in: database or articles