Åsa Ekman (SE)

Regissör, journalist, fotograf och klippare. Född 1972 i Sollentuna. Studerat vid Biskops Arnö, Dramatiska Insitutet, samt läst medieproduktion vid Högskolan i Kalmar.

Åsa Ekman är dokumentärfilmare med flera starka och emotionellt utmanande filmer bakom sig. Hon är ansluten till Film & Media-gruppen på arbetskooperativet Kapsylen på Södermalm i Stockholm. Från början ville Ekman bli journalist men saknade självförtroendet för att söka journalisthögskolan. Så hon valde en lite mindre prestigefylld utbildning i medieproduktion vid Högskolan i Kalmar. Där varvades journalistik och praktisk filmkunskap.

Starten på hennes eget filmskapande blev när dokumentärfilmarna Mikael Sahlin och Åsa Hamelius gästföreläste på skolan. Ekman tjatade sig till en praktikplats och kom att assistera dem på SVT-produktioner som Drömmarnas hus om Dramaten bakom kulisserna, I snabbmakaronernas land och Fy fan vad vi är bra! Hon har sedan dess både inspirerats av och beundrat deras arbetsmetoder, och efter fördjupande utbildningar på Biskops Arnö och Dramatiska institutet var hon redo att göra egen film.

2002 gjorde Åsa Ekman tillsammans med Ingrid Ryberg den första svenska filmen om dragkings som visades på SVT under Pride. HBTQ-kultfilmen Dragkingdom of Sweden beskriver kvinnor som leker med kvinnliga och manliga attribut i klädsel och utseende för att undersöka var könsidentiteternas gränser går både för dem själva och för omgivningen.

2003 arbetade Ekman som inspelningsassistent på guldbaggevinnande och flerfaldigt prisbelönade Du ska nog se att det går över av Cecilia Neant-Falk, och från 2006 står Ekman själv för manus, foto och regi samt ibland även som producent till sina filmer. Inledningsvis med kortfilmen Player vs Romeo. om en ung kille som anses vara en ’player’ som lämnar krossade flickhjärtan bakom sig men som själv drömmer om att få fjärilar i magen av det som kanske är kärlek på riktigt. I Allt rör sig om Edith skildrar hon paret Jacob och Edith Klatzkow som levt ihop sedan 30-talet och som nu ser hur deras gemensamma liv nalkas sitt slut. Filmen fick juryns hederspris på STHLM.DOC 2007 vid Tempo Dokumentärfestival.

En stor drivkraft för Ekman har varit att som kvinna i en mansdominerad bransch ta plats och också låta kvinnors villkor synas i filmerna. I Mammas comeback från 2011 följer hon den forna dragracingstjärnan Rosie Mellberg som efter 34 års uppehåll, där barnafödslar, utbrändhet och skilsmässa grävt hål i själen, återvänder till sporten ivrigt påhejad av sin dotter. Ett bensindoftande porträtt som erhöll Svenska kyrkans pris för Bästa Svenska Långfilm, och nominerades till Bästa Dokumentär på Göteborgs Filmfestival samma år.

Precis som förebilden, den brittiske dokumentärfilmaren Kim Longinotto, drivs Ekman av ett socialt engagemang. För projektet Se barnen genom produktionsbolaget Film and Tell har Ekman gjort filmer kring konsekvenserna för barn som upplever våld i hemmet.  I den guldbaggenominerade My life my lesson möter vi Felicia som bevittnat hur hennes styvfar slagit hennes mamma, hur hon lever i skyddat boende men ändå tvingas konfronteras och vittna i rättegång mot styvpappan med vilken hon har en komplicerad relation. Filmen vann Nordic Docs för bästa nordiska dokumentär och TV-priset Kristallen för bästa dokumentär 2016.

Även den efterföljande systerfilmen Say Something vann Kristallen året därpå. Här möter vi 19-åriga Isabell vars mamma psykiskt och fysiskt misshandlats av sin pojkvän. När mor och dotter väl lyckas lämna allt blir det en snårig väg för att försonas, förstå och förlåta. Bägge dokumentärerna använder sig av klassiskt flugan på väggen-estetik med intimt närgångna bilder rakt inblickande i de unga kvinnornas ögon och psyke.

I januari 2018 är Ekman aktuell med en dokumentärserie om sex avsnitt för UR, Det goda landet. Där möter vi lärare, poliser, kommunaltjänstemän, militärer och arbetsförmedlare runt om i landet som i sina arbeten ofta hamnar i situationer där de ställs inför svåra beslut och avvägningar i mötet med nya svenskar. Om serien säger hon i en intervju i DN från 2017 “Min tanke är att väva samman de sex olika berättelserna till vad jag tror kan bli en mångfasetterad bild av vårt samhälle. ” Ekman tror att det finns ett stort intresse utomlands för vad som händer i Sverige just nu.

Louise Lagerström (2018)

Basic info

Main profession: Director
Born: 1972
Active: 2003-

Filmography

Regi:
Leva tills jag dör (2022)
Earth: Muted (2021)
Say Something (2016)
My Life My Lesson (2015)
Mammas comeback (2011)
Allt rör sig om Edith (2008)
Player vs Romeo (2006)
Dragkingdom of Sweden (2002)

Manus:
Leva tills jag dör (2022)
Earth: Muted (2021)
Say Something (2016)
My Life My Lesson (2015)
Mammas comeback (2011)
Player vs Romeo (2006)

Producent:
Leva tills jag dör (2022)
Inget ska stoppa mig (2015)
Pajala State of Mind (2015)
Player vs Romeo (2006)

Foto:
Say Something (2016)
My Life My Lesson (2015)
Mammas comeback (2011)
Player vs Romeo (2006)
Leka med elden (2004)

Ljudtekniker:
Mammas comeback (2011)

Regiassistent:
Du ska nog se att det går över (2003)

Samproducent:
My Life My Lesson (2015)

Inspelningsassistent:
Du ska nog se att det går över (2003)

Rollsättare:
My Life My Lesson (2015)

Kompletterande foto:
Am I Experienced? (2012)

Redigering, klippning:
Du ska nog se att det går över (2003)

Read more about the films at Svensk Filmdatabas (SE)

Awards

2011, Svenska Kyrkans filmpris för filmen Mammas comeback.

I would like to . . .

    ContactChange or add informationGet in touch with us

    Note:

    Nordic Women in Film treats any personal data submitted in the form according to GDPR regulations. Should these not be your own data, you are responsible for informing the person in question about processing of their data. Read more about our Privacy Policy here.

    Search in:
    Professional Directory or Articles