Amanda Kernell

Regissör, manusförfattare. Född 1986 i Umeå. Verksam sedan 2007. Den Danske Filmskoles regilinje 2009-2013.

Idag lever och verkar Amanda Kernell i Köpenhamn, Danmark. Utöver sitt eget filmskapande undervisar hon i filmregi på filmgymnasier, universitet och folkhögskolor.

Kernell har både svenskt och samiskt påbrå. Med sin guldbaggenominerade kortfilm Stoerre Vaerie (Norra Storfjället, 2015) tog sig Kernell till Sundancefestivalen. Filmen behandlar det samiska identitetstraumat och finns med som en epilog i Kernells långfilm Sameblod (2016). Denna utspelar sig under 1930-talet och berättar, utifrån en ung sameflickas perspektiv, om den diskriminering och förtryck som samer utsatts för i Sverige – och konsekvenserna av detta förtryck. Kernells filmer är personliga, men också politiska i den mån de berättar om hur politik konkret griper in i enskilda individers liv. Sameblod visades under sitt premiärår vid flera internationella filmfestivaler – bland dem Toronto, Sundance och Berlin. Då hade filmen redan tilldelats Nordic Dragon Award Best Nordic Film vid filmfestivalen i Göteborg med motiveringen ”Priset tilldelas en film med ett universellt tema som kommuniceras genom en smärtsam aktuell porträttering av en minoritetskamp.”

Amanda Kernells nästa film, Charter, har en vårdnadstvist som centralt tema.

-Freya Kilander (2017)

Grundfakta

Yrke: Regissör
Född: 1986
Verksamhetsår: 2007-

Filmografi

Regi:
I will always love you Kingen (2016)
Sameblod (2017)
Stoerre Vaerie (Norra Storfjället, 2015)
Paradiset (2014)
Det kommer aldrig att gå över (2011)
Att dela allt (2009)
Sommarsystern (2008)
Spel (2008)
Våra Discon (2007)
Manus:
I will always love you Kingen (2016)
Sameblod (2016)
Stoerre Vaerie (Norra Storfjället, 2015)
Paradiset (2014)
Det kommer aldrig att gå över (2011)
Att dela allt (2009)
Sommarsystern (2008)
Spel (2008)
Roll:
Maison (2004)

Läs mer om filmerna i Svensk Filmdatabas

Utmärkelser

Venice Film Festival 2016 – Best Young Director (för Sameblod)
GIFF 2015 – Publikens pris: Bästa svenska kortfilm (för Stoerre Vaerie)
Uppsala Filmfestival 2015 – Bästa svenska kortfilm (för Stoerre Vaerie)
Uppsala kortfilmspitch 2013 Pris
Göteborg Film Festival Dragon Award Best Nordic Film 2017 (för Sameblod)

Vet du mer om Amanda Kernell?

Skriv gärna till oss om du tycker vi har missat något och om du har mer information att ge.

Sök personer eller artiklar