Anna Asp (SE)

Scenograf. Född 1946 i Söderhamn. Oscarsvinnare och samarbetspartner på Ingmar Bergmans produktioner.

När Anna Asp gick på Christer Strömholms fotoskola i slutet av 1960-talet var många övertygade om att hon hade blivit en ypperlig fotograf om hon inte hade valt scenografbanan. Bille August gick på skolan samtidigt och deras vägar skulle korsas igen tjugo år senare då Asp gjorde scenografin till hans film Pelle Erövraren (1987). För det belönades hon med de danska filmpriserna Bodil och Robert.

Asp utbildade sig också vid det nystartade Dramatiska Institutet. Efter arbete som rekvisitör och scenograf på Giliap (Roy Andersson, 1975) skrev hon ett ansökningsbrev till Ingmar Bergman. Han anlitade henne som rekvisitör och förmedlade sina kunskaper i färgernas betydelse för att framhäva skådespelarnas ansikten: “undvik blått”.

Efter Höstsonaten (Ingmar Bergman, 1978) fick hon i uppdrag att göra scenografin till mastodontproduktionen Fanny och Alexander (Ingmar Bergman, 1982). En scenografisk dröm- och mardrömsvärld sett ur ett barns perspektiv. För sitt arbete erhöll hon en Oscar 1984. Utifrån Bergmans önskemål skapade hon farmors hem som en varm röd omslutande trygg livmoder för Alexander.

Samarbetet med Andrej Tarkovskij blev lärorikt. Han var noggrann med färgnyanser, kontraster och bildkomposition, men var också mån om att Asp skulle vara djärv och leka med proportioner och perspektiv för att uppnå illusioner. Under inspelningen av Offret (1986) tvingades hon bygga en mindre exteriör av ett hus än dess interiör för att matcha storleken på några tallar. Att kameran sen inte fungerade när bygget skulle brännas ner, och huset fick byggas upp igen, har blivit en klassisk scenografianekdot.

Asp utgår alltid från manus och arbetar intuitivt utifrån karaktärernas psykologi något som gör att en regissör som Bille August tar kontakt med henne tidigt inför en inspelning. Under deras fleråriga samarbete med produktioner som Den goda viljan (1992), Jerusalem (1996) och En sång för Martin (2001) har Asp använt sig av det nordiska ljuset med dess årstidsväxlingar, beskrivit fattigdom kontra borgerlighet genom rummets beskaffenhet och kontrasterat klädedräkt mot omgivning med estetisk blick och säregen formkänsla.

Färg är den billigaste scenografin och Asp låter den gärna bli en utgångspunkt. I Ondskan (Mikael Håfström, 2003), för vars scenografi hon vann en Guldbagge 2004, tänkte hon ‘nazistbrunt’ för att fånga internatets och hemmets klaustrofobiska och pennalistiska stämning.

Asp är med i alla moment i det som idag kallas produktionsdesign. Från val av miljöer till materialet i skådespelarnas kostymer. Scenografin får gärna synas men måste framför allt understödja personerna och förhöja deras inre. Hon förvandlade Kurt Wallanders Ystad till en kameraövervakad svensk utpost och Wallander själv fick några ytterligare mänskliga dimensioner med ett förfallet växthus i sin trädgård.

Anna arbetar hellre utifrån den tredimensionella modellen än skisser då det ger utrymme både för henne och regissören att utforska kamerans vinklar och ljuset effekter på människor och materia. Dessutom föredrar hon att skapa historiska miljöer utan autentiska anspråk, egna nyskapade filmuniversum som inger åskådaren en känsla av en epok.

Med produktionsdesignen till Arn – Tempelriddaren (Hans Gunnarsson, 2007) och Arn – riket vid vägens slut (Peter Flinth, 2008) skapade Asp utifrån vikingaestetik, medeltid och fantasy en helt egen och spektakulär fantasivärld i Sverige, Marocko och Skottland. I Svinalängorna (Pernilla August, 2010) kreerade hon det miljonprogramsområde som innebar både himmel och helvete för 1960-talets många finlandssvenska arbetsinvandrare.

Anna Asp är även verksam på teatern och har stått för scenografin till en extravagant “Tartuffe” på Stockholms Stadsteatern och även gjort både kostym och scenografi till “Tribadernas natt” i regi av Thommy Berggren på samma teater.

Louise Lagerström (2012)

Basic info

Main profession: Other profession
Born: 1946
Active: 1971-

Filmography

Scenograf:
Svinalängorna (2010)
Wallander – hämnden (2009)
Wallander – kuriren (2009)
Wallander – skulden (2009)
Mastermind (2005)
Zozo (2005)
Lokalreportern (2004)
Eiffeltornet (2003)
Ondskan (2003)
Solisterna (2003)
Tempo (2002)
En sång för Martin (2001)
Syndare i sommarsol (2001)
10:10 (2000)
Fröken Smillas känsla för snö (1997)
Jerusalem (1996)
Den goda viljan (1992)
Peter och Petra (1989)
Pelle Erövraren (1987)
Offret (1986)
Åke och hans värld (1984)
Fanny och Alexander (1983)
Avskedet (1982)
Fanny och Alexander (1982)
Barnens ö (1980)
Min älskade (1979)
Höstsonaten (1978)
Paradistorg (1977)
En dåres försvarstal (1976)
Giliap (1975)
Samma gardin (1972)
Statare (1972)
Ture Sventon – privatdetektiv (1972)
Produktionsdesign:
Den allvarsamma leken (2016)
Wallander – prästen (2009)
Arn – riket vid vägens slut (2008)
Arn: tempelriddaren (2007)
Wallander: fotografen (2006)
Betraktaren (2003)
Les misérables (1998)
Andarnas hus (1993)
Arkitekt:
Efter repetitionen (1984)
Roll:
Bygga bilder (1990)
Samma gardin (1972)
Dekormålare:
Den demokratiske terroristen (1992)

Read more about the films at Svensk Filmdatabas (SE)

Awards

Guldbagge 2017 Nominerad Bästa scenografi, Den allvarsamma leken (2016)
Guldbagge 2004 Bästa prestation Ondskan (yrkeskategorierna filmklippare, scenograf, kostym, maskör, special effects och animation 2003)
Guldbagge 1993 Kreativa insatser
Bodil (dansk) 1987 Pelle Erobreren (scenografi)
Robert (dansk) 1987 Pelle Erobreren (bästa scenografi)
Academy Award of Merit (Oscar) 1984 Fanny och Alexander (bästa scenografi 1983/Best Art Direction 1983)

Do you know more about Anna Asp?

Please write to us if you think that we have missed something and if you have more information to provide.

Search in: database or articles