Anna Höglund (SE)

Animatör, författare och regissör. Född i Stockholm 1958. Självlärd konstnär, barnboksillustratör och serier för vuxna.

Anna Höglund räknas till en av Sveriges främsta illustratörer och har samarbetat med författare som Ulf Stark, Barbro Lindgren, Eva Susso och Gunnar Lindkvist.
Anna Höglund har även skrivit flera egna böcker som böckerna om Mina och Kåge. För sitt arbete har hon belönats med såväl svenska som utländska litteraturpriser, bland annat Elsa Beskow-plaketten, Deutscher Jugendliteraturpreis, Augustpriset och Heffaklumpen.
1992 illustrerade Anna Höglund Ulf Starks Kan du vissla Johanna. Boken nominerades till Augustpriset och belönades med flera litteraturpriser. 1994 filmatiserades Kan du vissla Johanna och sändes på SVT på julafton. Sedan dess är den en nästan lika stående julaftonstradition som Kalle Anka.

(Text hämtad från Lilla Piratförlaget, http://lillapiratforlaget.se/authorship/anna-hoglund/)

Basic info

Main profession: Other profession
Born: 1958
Active: 1979-

Filmography

Regi:
Lilla skräckfilmpaketet (1998)
Sagan om pannkakan/En hundsaga/Bulten – rena banditerna (1998)
Skorstensspöket och andra läskigheter (1998)
Tre djur och en pannkaka (1998)
Månansiktet (1993)
Sagan om pannkakan (1992)
Promenaden (1988)
Manus:
Först var det mörkt … (2000)
Månansiktet (1993)
Sagan om pannkakan (1992)
Promenaden (1988)
Producent:
Månansiktet (1993)
Sagan om pannkakan (1992)
Förlageförfattare:
Mina & Kåge (1998)
Sömmerska:
Barnförbjudet (1979)
Animationsdesign:
Promenaden (1988)
Figurdesign:
Jaguaren (2009)
Månansiktet (1993)
Bakgrunder:
Jaguaren (2009)
Månansiktet (1993)
Förtexter:
Kan du vissla Johanna? (1994)

Read more about the films at Svensk Filmdatabas (SE)

Published works

1982 – Sagan om pannkakan
1984 – De tre bockarna Bruse
1985 – Jätten och ekorren
1986 – Tant Annas kokbok
1987 – Jaguaren (tillsammans med Ulf Stark)
1990 – Nattresan
1991 – Först var det mörkt
1992 – Resor jag aldrig gjort, av Syborg Stenstump
1992 – Kan du vissla Johanna (text av Ulf Stark)
1993 – Syborgs förbannelse
1995 – Mina och Kåge
1995 – Afrika bakom staketet (text av Bart Moeyaert)
1996 – Min syster är en ängel (text av Ulf Stark)
1996 – Rita i Kudang (text av Eva Susso)
1997 – Mina går sin väg
1998 – Igelkotten och mullvaden äter middag (tillsammans med Gunnar Lundkvist)
1998 – Igelkotten och mullvaden går och handlar (tillsammans med Gunnar Lundkvist)
1999 – Igelkotten och mullvaden spelar fotboll (tillsammans med Gunnar Lundkvist)
1999 – Mina i Kina
1999 – Igelkotten och mullvaden gör en utflykt (tillsammans med Gunnar Lundkvist)
2001 – Damen med de gula kalsongerna
2001 – Igelkotten och Mullvaden huset (tillsammans med Gunnar Lundkvist)
2002 – Vad säger klockorna?
2003 – Den allra första tiden
2005 – Mina och Kåge drar västerut
2007 – Den Gud älskar (pjäs med urpremiär på Fria Teatern)
2009 – Amos och Soma, sagan om den stora kärleken (text av Ulf Stark)
2010 – Månen blev rädd (text av Joar Tiberg)
2010 – Den magiska hajtanden (text av Eva Susso)
2011 – Den mystiska fyren (text av Eva Susso)
2011 – Pojken, flickan och muren (text av Ulf Stark)
2012 – ABC och alla de andra gökarna
2012 – Om inte (text av Kajsa Gordan)
2013 – Vad säger ett russin?
2013 – Om detta talar man endast med kaniner
2014 – Skuggbarnen (text av Ulf Stark)
2014 – Mina i vildmarken
2015 – Att vara jag

Awards

1983 Bratislava-plakett (BIB) för Sagan om pannkakan
1985 Rabén & Sjögrens barnbokspris för Mammaboken
1988 Elsa Beskow-plaketten för Jaguaren
1992 Bonniers Juniorförlags stora pris
1993 Pier Paolo Vergeriopriset för Först var det mörkt
1994 Zilveren penseel, Holland för Kan du vissla Johanna? (tillsammans med Ulf Stark)
1995 Deutsche Jugendliteratur Preis för Kan du vissla Johanna (tillsammans med Ulf Stark)
1996 Deutsche Jugendliteratur Preis för Resor jag aldrig gjort
1996 Augustpriset för Min syster är en ängel (tillsammans med Ulf Stark)
1998 Heffaklumpen för Mina går sin väg
1998 Pier Paolo Vergeriopriset för Mina och Kåge

Do you know more about Anna Höglund?

Please write to us if you think that we have missed something and if you have more information to provide.

Search in: database or articles