Åsa Sjöström (SE)

Kortfilmsregissör, filmpedagog, animatör, bakgrundstecknare, fotograf, färgläggare. Född 1947 i Karlskoga, Värmland. Filmutbildning vid The Royal College of Art, department of Film/TV (1969-72). Master of Arts 1972. Filmvetenskap vid Stockholms universitet(1988-90.

Åsa Sjöström har arbetat som fri filmare och animatör och som filmpedagog med animations- och filmverkstäder för barn och ungdomar i England, Danmark och Sverige. Hon skriver också manus, filmkritik och essäer och har arbetat som filmare sedan 1972. Undervisar sedan 2002  i konstnärlig gestaltning inom animation och experimentell film vid Högskolan på Gotland.

Om sin senaste animerade film, En skymningsberättelse, berättar Åsa Sjöström:

-Filmen har producerats i samarbete med Film på Gotland och Smultronfabriken. Det har varit jättelyckat – de har många duktiga medarbetare.

Filmen bygger på en novell av den franske författaren Guy de Maupassant och har delvis spelats in på Villa Muramaris på Gotland, ett konstnärshem från början av förra seklet, byggt i samma anda som Axel Munthes San Michele på Capri.

– Det är ett slags existentiell skräckis, som blandar animation med skådespeleri, säger Åsa Sjöström.

Hon ser klara fördelar med den animerade filmen.

– När du jobbar med digital teknik och animation behövs inte team med jättemånga människor. En animatör är ofta en person som står för manus, regi och som även har bilden i huvudet. Dessutom är animationen som ett internationellt språk, som kan visas och förstås över hela världen.

(Citat: helagotland.se)

 

 

 

 

Basic info

Main profession: Director
Born: 1947
Active: 1988-

Filmography

Regi:
En skymningsberättelse (2006)
En liten Julsaga (1999)
Dea marina (1996)
En liten film för mina systrar (1992)
Imbahuru (1988)
Manus:
En skymningsberättelse (2006)
En liten Julsaga (1999)
Dea marina (1996)
En liten film för mina systrar (1992)
Imbahuru (1988)
Producent:
En liten film för mina systrar (1992)
Imbahuru (1988)
Musik:
En liten film för mina systrar (1992)
Klippning:
En liten film för mina systrar (1992)
Animation:
Dea marina (1996)
En liten film för mina systrar (1992)
Sångtextförfattare:
Dea marina (1996)

Read more about the films at Svensk Filmdatabas (SE)

Awards

Pris (Malmö) 1998 En liten Julsaga (SFI:s och BUFF:s pris (100.000 kr; delat) för bästa manus)

I would like to . . .

ContactChange or add informationGet in touch with us

Note:

Nordic Women in Film treats any personal data submitted in the form according to GDPR regulations. Should these not be your own data, you are responsible for informing the person in question about processing of their data. Read more about our Privacy Policy here.

Search in:
Professional Directory or Articles