Ellinor Hallin (SE)

Filmfotograf, regissör. Född 1986. Studerat dokumentärfilm på Birkagårdens Folkhögskola 2012.

Ellinor Hallin är fotograf och regissör utbildad vid Birkagårdens dokumentärlinje. Hon har jobbat som fotograf på flera uppmärksammade produktioner, både fiktion och dokumentärt. 2014 nominerades hennes kortdokumentär i egen regi, Trädet och skyn, till New Doc vid Tempo dokumentärfestival. Ett äldre pars kärlekshistoria om högt flygande drömmar och jordnära liv.

Tillsammans med Ellen Fiske och Feronia Wennborg startade hon 2012 filmprojektet Det röda, vars manus fick ett hedersomnämnande i manustävlingen “Efter Bergman”. Juryn beskrev det som “Ett spännande utforskande av intimitetens och skammens natur i en historia där stämningen glider från trygg närhet till skam och hotfullhet på mindre än tretton minuter”.

Kortfilmen, där Hallin, som en i trion, fotat hela skeendet inifrån ett rött tält samt klippt och regisserat, hade premiär vid Göteborgs filmfestival 2015. Hallin är också fotograf till K-special-dokumentären Upphovsmannen var en kvinna av Wanda Bendjelloul som lyfter fram Alma Haag, sannolikt Sveriges första kvinnliga pressfotograf.

2017 kom Karin Ekbergs uppmärksammade dokumentär Efter Inez, en berättelse om ett föräldrapar vars barn dör i magen och timmarna som följer när de får ha henne hos sig. Hallins intima och respektfulla foto bidrog säkert till att SvD:s kritiker skrev att “Balansgången mellan direkthet och hänsyn är imponerande. ”

Samma år tilldelades hon och Ellen Fiske ett filmstipendium på 100 000 kronor från Stiftelsen Malik Bendjellouls minne. Grundaren, Maliks bror Johar Bendjelloul, kallar deras långfilm Scheme birds ”en stenhård berättelse som blir till den sköraste poesi” – med fantastiska karaktärer och andlöst vackert foto. Filmen är uttagen till tävlan i Tribeca Film Festival i april och får svensk premiär under 2019.

Hallin står för fotot till Mette Aakerholm Gardells dokumentär Leva. Älska 2018. Filmen följer gemenskapen mellan de 40-tal kvinnor, män (och hundar) som i november 2013 flyttar in på världens första seniorboende för homosexuella. En film om att ha levt ett helt liv med drömmar och begär under förtryck.

I produktion ligger nu Josefin & Florin där Hallin har fotograferat. En dokumentär som vunnit pitchpriser vid Tempo Pitch Award 2016 och Nordisk Forum Pitch 2017. Berättelsen om den nygifta sexbarnsmamman från Halmstad och en tiggare från Rumänien beräknas ha premiär 2019.

“Fotografen Ellinor Hallin har fångat kalla klippor och vågstänk med närmast sjöströmska kvaliteter”, skrev Nöjesguidens kritiker om Hallins insats i Anders Hazelius skärgårdsthriller In i dimman från 2018. För den insatsen  nominerades Hallin till en guldbagge för bästa foto 2018. Härnäst kommer Ellinor Hallin att stå bakom kamerorna i Gösta, den första svenska HBO-serien, i regi av Lukas Moodysson.

Louise Lagerström (2019)

 

Källor: TT 2018, Nöjesguiden 2018

 

 

Basic info

Main profession: Cinematographer
Born: 1986
Active: 2012-

Filmography

Regi
Scheme Birds (2019)
Det röda (2015)
Trädet och skyn (2014)
Manus
Det röda (2015)
Producent
Det röda (2015)
Foto
Gösta (tv-serie, HBO, 2019)
Josefin & Florin (2019)
Scheme Birds (2019)
In i dimman (2018)
Leva. Älska (2018)
Upphovsmannen var en kvinna (2017)
Efter Inez (2017)
Det röda (2015)
Klippning
Det röda (2015)
Kompletterande foto
Silvana – väck mig när ni vaknat (2017)
Flickan med handskarna (2015)

Read more about the films at Svensk Filmdatabas (SE)

I would like to . . .

ContactChange or add informationGet in touch with us

Note:

Nordic Women in Film treats any personal data submitted in the form according to GDPR regulations. Should these not be your own data, you are responsible for informing the person in question about processing of their data. Read more about our Privacy Policy here.

Search in:
Professional Directory or Articles