Frida Bargo (Jonason) (SE)

Producent, produktionsledare, line producer. Född 1972 i Stockholm.

Frida Bargo har arbetat med film sedan 2004, som producent sedan 2011 då hon började på produktionsbolaget B-Reel. Bargos första producentuppdrag var novellfilmen Nyheter i skärgården (2006), skriven och regisserad av hennes bror Johan Jonason. Som producent resulterade filmproduktionen i ett bryskt, om än inte avskräckande uppvaknande, har hon berättat. Efter ett inledande positivt möte på Filminstitutet satte hon igång filmproduktionen, utan att finansieringen var på plats. Så var inte fallet, och pengarna kom i slutänden istället från det egna sparkontot. Sparkontot tömdes – men det blev en färdig 37 minuter lång 35mm-film, och Bargo var en erfarenhet rikare.

Det var under sitt tidigare arbete som copywriter, i samband med reklamfilmsinspelningar, som Frida Bargo fick upp ögonen för filmvärlden. Reklamfilmsjobben var de roligaste, och så småningom sa hon upp sig för att på heltid arbeta med film genom att starta ett eget företag. Som producent fick hon nu vara med i filmens alla stadier.  En kreativ producent är, enligt Frida Bargo, den organiserande spindeln i nätet som sammanför talanger med varandra och får en kreativ process att lyfta.

I sina samarbeten med filmskapare arbetar Bargo gärna med långsiktiga relationer. En av hennes största framgångar som producent är filmen Tjuvheder (2015). Filmen belönades totalt med fem Guldbaggar, samt flera andra utmärkelser. Filmens regissör och manusförfattare är Peter Grönlund, nära vän till Frida Bargo sedan en lång tid tillbaka. Bargo producerade även Grönlunds film Gläntan (2011) som fick Guldbagge för bästa kortfilm 2012.

Ett annat framgångsrikt samarbete är det med regissören och manusförfattaren Lisa Langseth. Bargo har producerat Langseths Hotell (2013) samt hennes internationella debut, den europeiska samproduktionen Euforia (2017). Under arbetet med Hotell upptäckte Bargo hur utmanande en berättelse om en normbrytande kvinna kan vara – filmens manus provocerade vissa manliga beslutsfattare, på grund av den kvinnliga huvudkaraktärens (spelad av Alicia Vikander) beteende, ett beteende som avvek från normer och strukturer för hur kvinnor “ska” vara på film.

2016 utsågs Frida Bargo till Sveriges företrädare i Producers on the Move vid Cannes Filmfestival, där 20 lovande europeiska producenter varje år blir utvalda till ett program för vidareutveckling. Samma år hade Pernilla Augusts adaption av Hjalmar Söderbergs hundraåriga klassiker Den allvarsamma leken premiär, vilken Bargo producerat. Det är Pernilla Augusts andra långfilm som regissör, med manus av den framgångsrika danskan Lone Scherfig.

Hittills har Frida Bargo arbetat med spelfilm, men hon har sått frön till framtida arbeten med både dokumentärfilm och tv-serier. I en intervju berättar hon att målet är att arbeta med filmer som berättar en unik historia, filmer som berör så mycket att åskådaren genast vill diskutera filmen – och helst aldrig sluta!

Freya Kilander (2017)

Basic info

Main profession: Producer
Born: 1972
Active: 2006-

Filmography

Producent:
Anna Odell Untitled (2018)
Euforia (2017)
Den allvarsamma leken (2016)
Tjuvheder (2015)
Hotell (2013)
Gläntan (2011)
Fredag (2009)
Nyheter i skärgården (2006)
Produktionsledare:
Behandlingen (2009)
Småvilt (2009)
Borta bra (2008)
När mörkret faller (2006)
Om Gud vill (2006)
Line Producer:
Cornelis (2010)
Ond tro (2010)
Behandlingen (2009)
Gangster (2007)

Read more about the films at Svensk Filmdatabas (SE)

Do you know more about Frida Bargo (Jonason)?

Please write to us if you think that we have missed something and if you have more information to provide.

Search in: database or articles