Greta Berthels (SE)

Manusförfattare och skådespelerska. Född 1892, bortgången 1971 i Söderåkra, Torsås, Kalmar. Pseudonym: Herbert Gran.

Greta Berthels inledde sin skådespelarkarriär på Folkteatern vid Östermalmstorg, åren 1920–1924. Vanligtvis handlade det om folklustspel, typ ”Hemslavinnor”, och det var också dylika roller Greta Berthels fick spela i de 20-tal filmer hon medverkade i mellan 1927 och 1959. Att hon kände sig hemma i det facket hörde väl också samman med att hon 1917 gift sig med skådespelaren, manusförfattaren och regissören Theodor Berthels som var flitigt verksam i alla dessa befattningar 1921-1951. Praktiskt taget alltid handlade det om enklare lustspel och komedier.

Men paret började i alla fall ambitiöst. 1926 skrev Greta ett manus på Wilhelm Peterson-Bergers vikingadrama ”Arnljot” – teaterversionen av hans opera med samma namn från 1910. Maken regisserade och Greta fick en större roll som Arnljots tjänarinna. Filmen Arnljot blev dock ett rejält publik- och kritikerfiasko. Man fann den uppstyltad, ofilmisk och illa spelad. Paret återvände till den genre de kände sig hemma i, men behöll inledningsvis rollfördelningen. Greta skrev manusen till Min fru har en fästman (1926), Norrlänningar (1930) och Hans Majestät får vänta (1931). Regi: Theodor Berthels. Det kan noteras att Greta Berthels skrev de två sista under pseudonymen Herbert Gran – förmodligen på grund av den hårda kritiken mot hennes första försök.

Några fler manus blev det heller inte, men småroller duggade in och då och då och ofta i hedervärda sammanhang som Valborgsmässoafton (1935) Katrina (1943) och Åsa-Hanna (1946). Av Greta Berthels såg man dock inte mycket i dessa filmer, det blev mest pigroller, en barnmorska, en portvaktskäring och liknande. 1949 blev det dock en huvudroll tack vare maken, när han skrev manus till den första Åsa-Nisse-filmen, Åsa-Nisse (1949) och Greta fick rollen som Eulalia. Någon fortsättning i denna roll blev det dock inte. Efter Åsa-Nissse följde under 1950-talet tre mindre roller, vilka avslutade Greta Berthels filmkarriär.

Bengt Forslund (2018)

Basic info

Main profession: Screenwriter
Born: 1892
Died: 1971
Active: 1926-1959

Filmography

Manus:
Hans Majestät får vänta (1931)
Norrlänningar : En historia om baggböleri och kärlek (1930)
Arnljot (1927)
Min fru har en fästman (1926)
Roll:
Brott i Paradiset (1959)
Vildfåglar (1955)
Ingen mans kvinna (1953)
Åsa-Nisse (1949)
Lång-Lasse i Delsbo : En krönika i bilder om en väldig Herrans stridman (1949)
Flickan från fjällbyn (1948)
Dynamit (1947)
Tösen från Stormyrtorpet (1947)
Det glada kalaset (1946)
Iris och löjtnantshjärta (1946)
Åsa-Hanna (1946)
Svarta rosor (1945)
Släkten är bäst (1944)
Dolly tar chansen (1944)
Kungsgatan (1943)
Katrina (1943)
Vårt frihetsarv och framtidsvärv : En film om dagens och morgondagens Sverige (1942)
Uppåt igen (1941)
Den blomstertid … (1940)
Valborgsmässoafton (1935)
Arnljot (1927)

Read more about the films at Svensk Filmdatabas (SE)

Do you know more about Greta Berthels?

Please write to us if you think that we have missed something and if you have more information to provide.

Search in: database or articles