Gunila Ambjörnsson (SE)

Författare, dramatiker och regissör. Född 1938 i Kalmar, uppvuxen i Göteborg. Bortgången 2013, i Stockholm.

Gunila Ambjörnsson kom att bli den första i sin familj att ta examen, och gick vidare till att 1962 bli filosofie magister, vid Göteborgs Universitet. Hon var framförallt känd för sina tv-produktioner Ville, Valle och Viktor samt Huset Silfvercronas gåta på SVT med politiska undertoner, men var även en uppskattad författare med fokus på barn och unga, teaterregissör, manusförfattare, samt filmskapare. 1968 skrev Ambjörnsson en debattbok, “Skräpkultur åt barnen”, som kritiserade tidens syn på barnkultur och de konservativa ideal som präglade den. En kritik som skymtar i hennes tv-produktioner från tiden.

Unders slutet av 1960-talet var Ambjörnsson med och startade en av Stockholms första fria teatergrupper, Fria Teatern. Där stod hon för teaterns första uppsättningar, men har även varit aktiv inom andra teatrar som regissör och dramatiker. Vid samma tid vad hon anställd vid Sveriges Television, där hon arbetade fram till 1985 då hon började frilansa och fokusera på sitt skrivande. Ambjörnsson undervisade i manusskrivande och filmskapande vid Dramatiska Institutet.

Sina böcker brukade Ambjörnsson skriva i sommarhuset på Fårö. I Ambjörnssons ungdomsromaner är drag av fantasy-genren ett återkommande inslag. Hennes sista bok kom att bli Från de inställda rymningarnas tid (2013) om den stora inspiratören Edith Nesbit i viktorianska London. Omtyckta Huset Silfvercronas gåta från 1973 är Ambjörnssons svenska version av Nesbit’s Huset Ardens gåta från 1908. Gunila Ambjörnsson gick bort i november 2013.

-Freya Kilander

Basic info

Main profession: Director
Born: 1938
Died: 2013
Active: 1967-2007

Filmography

Regi:
Stannar du så springer jag (1995)
Granskogen i våra hjärtan (1994)
Sagan om pappan som bakade prinsessor (1993)
Drömspår (1991)
Det finns för lite indianer (1988)
1985. Vad hände katten i råttans år? (1985)
Rörande granars inverkan på människors sinnesfrid (1985)
Kvällen före dagen efter (1980)
Huset Silfvercronas gåta (1974)
Manus:
Stannar du så springer jag (1995)
Granskogen i våra hjärtan (1994)
Sagan om pappan som bakade prinsessor (1993)
Drömspår (1991)
Det finns för lite indianer (1988)
Sista varningen (1980)
Huset Silfvercronas gåta (1974)
Ville, Valle och Viktor och den mystiske mannen (1972)
Ville, Valle och Viktor upptäcker Sverige (1970)
Producent:
Ville, Valle och Viktor och den mystiske mannen (1972)
Veronica (1970)
Ville, Valle och Viktor upptäcker Sverige (1970)
Foto:
Sista varningen (1980)
Klippning:
Drömspår (1991)

Read more about the films at Svensk Filmdatabas (SE)

Video

Kvällen före dagen efter (1980) – Från valvakan 1979

Published works

Barnböcker:
Truls (1967)
Här kommer Ville & Valle & Viktor (2 delar, 1972)
Spindelvävsridån (1990)
Huset Silvercronas gåta (1992)
Ivar den förskräcklige : en storebrors berättelse (1996), tillsammans med Ola Ambjörnsson
Vilse i tiden (1998), den danska översättningen har titeln Lucia
Trädet och tiden (1999)
Berättelser från andra sidan (2000)
Äventyrerskor (2001)
Tidens fånge (2000)
Tigerhjärta (2003)
Silverapan (2004)
Magic.circle.com (2008)
Från de inställda rymningarnas tid (2013)
Fackböcker / debattskrifter:
Skräpkultur åt barnen (1968)
(redaktör för) Barnteater – en klassfråga (1970)
Tiga, tala, handla (1971-1972)
Läsning för barn: orientering i dagens barnlitteratur (1971), tillsammans med Margareta Strömstedt
(redaktör för) Pappa – en kärlekshistoria : en antologi (1986)
Folkhemsprinsessorna : om att växa upp på 50-talet (1987)
(redaktör för) Vart tog Fredrika vägen? – en bok om Flickläroverket och flickorna (2004)
Tidsandans krumbukter (2007)

Do you know more about Gunila Ambjörnsson?

Please write to us if you think that we have missed something and if you have more information to provide.

Search in: database or articles