Johanna Bernhardson (SE)

Regissör, manusförfattare, mm. Född 1974 i Lundby, Göteborg.

Johanna Bernhardson föddes 1974 på Hisingen i Göteborg. Efter att ha läst filosofi och dramatik på universitetet flyttade hon 1996 till Stockholm för att arbeta på produktionsbolaget Studio 24. Hennes första uppdrag var som dekormålare och rekvisitör på Roy Anderssons Sånger från andra våningen.

Efter fyra år på Studio 24 och ett år i Paris återvände Johanna Bernhardson till Göteborg och gick en tvåårig utbildning i filmscenografi på Högskolan för design och konsthantverk.

-Hos Roy Andersson var det som att vi målade en gigantisk tavla tillsammans, scenografin var lika viktig som skådespelare och allt annat. På andra produktioner var det mindre viktigt och heller inte lika kreativt.

Hon började göra egna dokumentärer och kände att hon hittat rätt. Hon gillade hela processen. Mötena med människor. Att klippa.

-Det kunde vara mindre filmer, men jag var upphovsperson i stället för att bara vara en liten del av ett större projekt. Hela ansvaret var mitt, både det positiva och negativa.

Sedan 2003 har Johanna Bernhardson gjort tio kortdokumentärer. De varierar i längd, från en till 30 minuter, och har med tiden dragit åt det mer konstnärliga och experimentella hållet.

-Det gemensamma är en personlig, subjektiv blick som vill fånga det universella.

Tematiskt har hon arbetat sig genom normalitet och minnen, för att i de senaste filmerna utforska moderskap. I Deras erfarenhet är en del av min verklighet (2012) filmar hon själv en av sina förlossningar och över bilderna berättar hennes mamma och mormor om sina erfarenheter av barnafödande. Hennes senaste film, som visades på Göteborgs Filmfestival 2018, heter In all her ages. Det är tredje filmen med mormor May Bernhardson. Den här gången har Johanna Bernhardson projicerat stillbilder från mormoderns liv på hennes nu åldrade ansikte.

-När jag är på besök hos mormor märker jag hur hon blandar ihop tid och rum. Hon hoppar fritt mellan decennierna när hon berättar någonting, utan att själv lägga märke till det.

-Jag tror att mormor upplever alla sina åldrar samtidigt. Det var det jag ville gestalta.

Sedan några år tillbaka undervisar Johanna Bernhardson i dokumentärfilm på Göteborgs folkhögskolas filmproduktionslinje. Under en period höll hon workshops i personligt berättande för interner på ett kvinnofängelse utanför Göteborg. Tillsammans med kollegan Karin Ekberg driver hon ett workshop-projekt med stöd från Svenska Institutet, där de arbetar med kvinnliga dokumentärfilmare i Kaukasien.

-De flesta projekt kretsar kring transitperioden, tiden efter Sovjetunionen. Vår roll är att lyfta fram kvinnliga huvudpersoner, visa att en kvinna kan få representera det allmänmänskliga, samt stärka kvinnliga filmare i regionen.

Lena Jordebo (2018)

 

 

Basic info

Main profession: Director
Born: 1974
Active: 2000-

Filmography

Regi:
In All Her Ages (2018)
19 876 steg i Auschwitz / Birkenau (2017)
Gå i barndom (2016)
Taxi Tblisi (2016)
Sista bilden (2015)
Deras erfarenhet är en del av min verklighet (2012)
Dagen lång (2008)
Gråter och stör de andra (2007)
Mina vänner (2005)
Det svarta fåret (2004)
Manus:
19 876 steg i Auschwitz / Birkenau (2017)
Gå i barndom (2016)
Taxi Tblisi (2016)
Sista bilden (2015)
Deras erfarenhet är en del av min verklighet (2012)
Dagen lång (2008)
Gråter och stör de andra (2007)
Mina vänner (2005)
Det svarta fåret (2004)
Producent:
19 876 steg i Auschwitz / Birkenau (2017)
Gå i barndom (2016)
Taxi Tblisi (2016)
Sista bilden (2015)
Deras erfarenhet är en del av min verklighet (2012)
Det svarta fåret (2004)
Foto:
Deras erfarenhet är en del av min verklighet (2012)
Dagen lång (2008)
Mina vänner (2005)
Det svarta fåret (2004)
Scenograf:
Bredband (2004)
Satungen (2003)
Klippning:
Deras erfarenhet är en del av min verklighet (2012)
Ljudtekniker:
Det svarta fåret (2004)
Roll:
Deras erfarenhet är en del av min verklighet (2012)
Gråter och stör de andra (2007)
On-lineredigering:
Kurt & Oves Bilservice (2008)
Rekvisita:
Incidenten (2007)
Krama mig (2005)
Anja (2001)
Sånger från andra våningen (2000)

Read more about the films at Svensk Filmdatabas (SE)

Do you know more about Johanna Bernhardson?

Please write to us if you think that we have missed something and if you have more information to provide.

Search in: database or articles