Julia Thelin

Regissör och manusförfattare. Född 1991. Studerat manusförfattande vid Brobygrafiska 2014-2015, gått Fridhemsfolkhögskolas filmlinje på 2011-2013, samt en termin intervjuteknik på Lunds universitet.

Julia Thelin är dansare och hennes fascination för rörelse gäller inte bara den rent fysiska, men även andra former som kommer till uttryck genom bildspråk och i manus. Sedan 2011 har Thelin varit verksam inom film. Hennes film Cindy (2013) har belönats med flera festivalpriser; Bästa film 2014 på Pixel Skånes filmfestival (klass 3), Bästa foto (Stina Rolf) och Bästa kvinnliga skådespelare (Caroline Kristersson) på Novemberfestivalen 2014.

Idrott som sammanhang för att studera rörelse återkommer i Thelins filmer. Tidiga filmer handlar exempelvis om en grupp tjejer som spelar innebandy, eller i dokumentära dansfilmen Pingis (2012), ett par tjejer som leker med dans, medan de spelar pingis tillsammans med en tydligt närvarande kameras blick. I Helljus (2015) möts två unga män, oplanerat mitt i försommarnatten längs en landsväg. Mötet utvecklas genom filmen för att sluta i en intim dans i ljuset från bilarnas strålkastare. Gemensamt för filmerna är att kameran utgör ett verktyg för rörelse i sig. Thelin kopplar i sina filmer rörelse till olika idéer om genus, könsroller och sexualitet.

Julia Thelins engagemang för att ifrågasätta normer kring genus och sexualitet återfinns även utanför hennes eget filmskapande. Hon är en av initiativtagarna bakom 6film, en klubb som tillgängliggör scener för visningar och diskussioner av normbrytande porr, queer sexfilm och porrkultur som nyanserar den heteronormativa, kommersiella porrfilmen. Ambitionen är att ge queerporr utrymme för att göra den mer synlig.

Idrott eller gympa som arena för könsroller, identitet och normer återkommer i Thelins film Push It som fick premiär på Göteborgs Filmfestival 2017. Filmen utspelar sig under en gympalektion där den självsäkra Hedda kullkastar klassens hierarki när hon utmanar gruppens kung, Adam, och visar sig starkare än han. Konflikten mynnar ut i att dansen ger frihet. Push It blev som enda svenska kortfilm utvald att tävla om kortfilmernas Guldpalm vid Cannes-festivalen 2017.

Freya Kilander (2017)

Grundfakta

Yrke: Regissör
Född: 1991
Verksamhetsår: 2011-

Filmografi

Regi:
Brottas (2018)
Push It (2017)
Helljus (2015)
Cindy (2013)
Manus:
Brottas (2018)
Push It (2017)
Producent:
Cindy (2013)

Läs mer om filmerna i Svensk Filmdatabas

Vet du mer om Julia Thelin?

Skriv gärna till oss om du tycker vi har missat något och om du har mer information att ge.

Sök personer eller artiklar