Kerstin Ekman (SE)

Författarinna och manusförfattare. Född i Finspång, 1933. Ledamot i Samfundet De Nio samt f.d. ledamot i Svenska Akademien.

Att Kerstin Ekman skulle skriva in sig i svensk litteraturhistoria och 1978 efterträda Harry Martinson i Svenska Akademien – den tredje kvinnan efter Selma Lagerlöf och Elin Wägner – var det ingen som anade, allra minst hon själv, när hon 1959 debuterade med detektivromanen ”30 meter mord”. Boken blev nämligen en framgång och kom att i rask takt följas av ett filmmanus i samarbete med författarkollegan Vic Suneson, Tärningen är kastad (1960) och sex egna detektivromaner.

Filmarbete var henne inte främmande vid denna tid. Efter en fil.mag-examen fick hon 1956 anställning vid Olle Nordemars Artfilm. Det var före Astrid Lindgren-epoken och Olle Hellbom gjorde kortfilmer av olika slag, bl.a. krönikefilmer om forna tiders kungar. Kerstin Ekman tjänstgjorde som lektör på Artfilm, men skrev också några av berättartexterna.

Efter framgången med den första detektivromanen lämnade hon dock Artfilm och blev frilans –Tärningen är kastad blev det första uppdraget. Filmen, som regisserades av Rolf Husberg med Åke Falck i huvudrollen som tv-författare, utspelades i tv-miljö och detta gjorde säkert sitt till att man på televisionen fick upp ögonen för Kerstin Ekmans talang. Där hade man 1962 visat den allra första deckarserien, Halsduken, och nu undrade nöjeschefen Per-Martin Hamberg om hon inte skulle kunna skriva en svensk originalserie. Kerstin Ekman antog utmaningen och 1963 kunde tv visa kriminalserien Societetshuset i fem avsnitt. Bengt Lagerkvist regisserade och serien blev uppskattad, även om kritikerna fann intrigen lite väl konstruerad.

Kertin Ekman själv var mindre nöjd. Kanske hade allting gått lite för lätt. 1967 kom hennes första roman, ”Pukehornet” och med romansviten ”Kvinnorna och staden” (1974- 1983) om hennes barndoms Katrineholm var hon med ens etablerad som en av våra främsta seriösa författare.

De litterära priserna har också blivit legio, Ekman har erhållit (bland många andra) 13 priser i andra författares namn – bland dem Mårbacka-, Ivar Lo- och August-priser. Det senare fick hon (första gången) för sin största läsarsuccé, ”Händelser vid vatten” (1993), vars mordintrig lockat ett flertal filmregissörer. Av olika skäl har det dock inte blivit någon film på denna roman, men redan 1972 gjorde Ingrid Dahlberg ett lyckat tv-drama av romanen ”Mörker och blåbärsris”, och 1999 filmatiserade Daniel Alfredson hennes sista deckare, ”Dödsklockan” från 1963. Denna historia om ett berusat jaktlag och ett olyckligt vådaskott blev en ovanligt lyckad och spännande tv-film, som säkert också hade blivit framgångsrik på bio. Den hade på alla plan de rätta förutsättningarna; bra story, miljö, skådespelare och foto. På tv sågs den av två miljoner.

Denna gång var Kerstin Ekman mycket nöjd, och när Daniel Alfredson återkom 2007 och föreslog att man skulle göra film på en episod ur romanen ”Skraplotter” (2003), lyckades han övertala henne att även skriva manus – 45 år efter Societetshuset. Det gjorde hon med den äran. Varg är en historia som övertygar och berör. Den berättar objektivt om motsättningarna mellan de som vill skydda vargstammen och de som vill utrota den, om människan och naturen i nödvändig samklang. Jörgen Perssons foto gör det norrländska landskapet full rättvisa, på en gång skrämmande och storslaget.

Kerstin Ekman medverkade också som berättarröst i Roger Sellbergs novellfilm Hunden (2002) baserad på Ekmans kortroman från 1986 om en vilsegången jämthundsvalp.

Bengt Forslund (2018)

 

Basic info

Main profession: Screenwriter
Born: 1933
Active: 1959-

Filmography

Manus:
Varg (2008)
Societetshuset (1963)
Tärningen är kastad (1960)

Roll:
Ollebom (2002)

Speaker:
Hunden (2003)

Read more about the films at Svensk Filmdatabas (SE)

Published works

1959 – 30 meter mord (detektivroman)
1960 – Han rör på sig (detektivroman)
1960 – Kalla famnen (detektivroman)
1960 – Tärningen är kastad (filmmanus)
1961 – De tre små mästarna (detektivroman)
1962 – Den brinnande ugnen (detektivroman)
1963 – Dödsklockan (detektivroman) (film 1999 – se vidare filmen Dödsklockan)
1964 – Societetshuset (TV-serie)
1967 – Pukehornet (roman)
1970 – Menedarna (roman)
1972 – Mörker och blåbärsris (roman) (TV-pjäs 1980)
1974 – Häxringarna (roman, del 1 i tetralogin Kvinnorna och staden, tidigare kallad Vallmstasviten eller Katrineholmssviten)
1976 – Springkällan (roman, del 2 i tetralogin Kvinnorna och staden)
1977 – Vykort från Katrineholm (specialbok, julhälsning från Albert Bonniers Förlag, såldes ej i handeln)
1978 – Harry Martinson (Kerstin Ekmans inträdestal i Svenska Akademien)
1979 – Änglahuset (roman, del 3 i tetralogin Kvinnorna och staden)
1983 – En stad av ljus (roman, del 4 i tetralogin Kvinnorna och staden)
1986 – Mine Herrar… (essä)
1986 – Hunden (film 2003)
1988 – Rövarna i Skuleskogen (roman)
1990 – Knivkastarens kvinna (lyrisk berättelse)
1993 – Händelser vid vatten (roman)
1994 – Rätten att häda (essä)
1996 – Gör mig levande igen (roman)
1999 – Guds barmhärtighet (roman, del 1 i trilogin Vargskinnet)
2000 – Urminnes tecken (roman)
2002 – Sista rompan (roman, del 2 i trilogin Vargskinnet)
2003 – Skraplotter (roman, del 3 i trilogin Vargskinnet)
2007 – Herrarna i skogen (essäer)
2009 – Mordets praktik (roman)
2011 – Se blomman (essäer)
2011 – Grand final i skojarbranschen (roman)
2013 – Jorun orm i öga (operalibretto)
2015 – Då var allt levande och lustigt (om Clas Bjerkander, Linnélärjunge, präst och naturforskare i Västergötland)

Awards

1961 – Sherlock-priset för detektivromanen De tre små mästarna
1968 – Litteraturfrämjandets stipendiat
1972 – Tidningen Vi:s litteraturpris
1973 – Landsbygdens författarstipendium
1974 – BMF-plaketten för Häxringarna
1975 – Östersunds-Postens litteraturpris
1976 – Signe Ekblad-Eldhs pris
1977 – Litteraturfrämjandets stora romanpris
1980 – Mårbackapriset
1984 – Kellgrenpriset
1984 – Palmærpriset
1989 – Stiftelsen Selma Lagerlöfs litteraturpris
1989 – Aniarapriset
1989 – Litteraturfrämjandets stora pris
1991 – Övralidspriset
1992 – Sixten Heymans pris
1993 – Augustpriset för romanen Händelser vid vatten
1993 – BMF-plaketten för Händelser vid vatten
1993 – Moa-priset
1993 – Bästa svenska kriminalroman för romanen Händelser vid vatten
1993 – Årets författare (SKTF)
1994 – Nordiska rådets litteraturpris för romanen Händelser vid vatten
1995 – Pilotpriset
1996 – Frödingstipendiet
1997 – Eyvind Johnsonpriset
1997 – Hedenvind-plaketten
1998 – Litteris et Artibus
2000 – Ivar Lo-priset
2003 – Augustpriset för romanen Skraplotter
2008 – Gerard Bonniers essäpris
2011 – Stora läsarpriset
2012 – Ivar Lo-Johanssons personliga pris
2012 – Bureuspriset
2012 – “Guldluppen” av Svenska Botaniska Föreningen[3]

I would like to . . .

    ContactChange or add informationGet in touch with us

    Note:

    Nordic Women in Film treats any personal data submitted in the form according to GDPR regulations. Should these not be your own data, you are responsible for informing the person in question about processing of their data. Read more about our Privacy Policy here.

    Search in:
    Professional Directory or Articles