Lena Runge (SE)

Filmklippare, dramaturg mm. Född 1959 i Skövde. Akademisk bakgrund (fil.kand), barnpedagog, (fil.mag) i film – litteraturvetenskap och filmisk gestaltning med inriktning filmklipp.

Lena Runge (tidigare Dahlberg) har varit verksam som filmklippare i 30 år, sedan sin examen i filmklippning vid Stockholms Dramatiska Högskola 1987, och har under sin karriär klippt lång- och kortfilm, dokumentärer och tv-serier över många genrer. 2004 tilldelades hon tidskriften Filmkonsts pris Gulddraken. En del av motiveringen löd: ”I Björn Runges Om jag vänder mig om har hon nått nya höjder i sin yrkesutövning. Hennes organiska, inkännande och flödande klippstil är ett tungt vägande skäl till filmens framgång, både konstnärligt och publikt”. Lena Runge har klippt majoriteten av sin make Björn Runges filmer, så även 2018 års The Wife.
– Man måste gå varsamt fram, låta blickar och rörelser tala i stället för ord och vara närvarande i materialet. Annars låser man in sina karaktärer i en form för snabbt.

För 20 år sedan började Lena Runge dela med sig av sin omfattande erfarenhet genom att undervisa vid nuvarande Akademi Valand i Göteborg som adjunkt, där hon också var engagerad i Dorisfilm som arbetade för att belysa jämställdhetsfrågor inom den svenska filmbranschen. Senare arbetade hon som lärare även vid Stockholms Dramatiska Högskola med en masterclass för producenter, ”Ett inre ledarskap”, samt var lektor i filmklippning där under åren 2012-2015.
– Undervisandet är en stor tillgång för mig. Genom att vara närvarande i andras arbetsprocesser lär man sig mycket om sin egen metodik. Speciellt påminner det mig om att inte ha för rigorösa värderingar, utan att vara öppen för det material man möts av.
Lena Runge fortsätter att ägna sig åt utbildning inom film genom föreläsningar och workshops.

Runge driver sedan 2005 det egna företaget e.motion, där hon samlat sina verksamheter inom både film och terapi. 2005 blev hon diplomerad psykosyntesterapeut och har sedan dess breddat sin kompetens som terapeut. På senare år har Lena Runge klippt färre filmer, men varit desto mer aktiv som dramaturg, senast på filmer som Ouaga Girls (2017) och Johannes Nyholms Guldbaggebelönade Jätten (2016).

(The Wife får svensk premiär hösten 2018)

Freya Kilander (2017)
Citat: Nytid.fi

 

Basic info

Main profession: Editor
Born: 1959
Active: 1987-

Filmography

Klippning:
The Wife (2017)
Jakten (2014)
Isolerad (2012)
Happy End (2011)
När våren sjunger (2008)
32 dagar och nätter (2007)
Gråter och stör de andra (2007)
Mun mot mun (2005)
Rensa fisk (2005)
Om jag vänder mig om (2003)
Laura Trenter presenterar: Det brinner! (2002)
Anderssons älskarinna (2001)
Mamy Blue (1999)
Raymond – sju resor värre (1999)
Coffee (1997)
Hammarkullen eller Vi ses i Kaliningrad (1997)
Vulkanmannen (1997)
Harry & Sonja (1996)
Nadja (1995)
Bananbåten (1994)
Frön av kärlek (1994)
En dag på stranden (1993)
En nypa mull – vad är vi mer? (1993)
Hon & han (1993)
Kyrkstadsliv (1992)
Greger Olsson köper en bil (1990)
Jag skall bli Sveriges Rembrandt eller dö! (1990)
Kyrkkaffe (1989)
Vart skall jag fly för ditt ansikte? (1989)
Då flyger timmarna (1987)
Regi: 
32 dagar och nätter (2007)
Frön av kärlek (1994)
Sverige in memoriam (1994)
Manus:
32 dagar och nätter (2007)
Frön av kärlek (1994)
Sverige in memoriam (1994)
Foto: 
Frön av kärlek (1994)
Rådgivare: 
Jätten (2016)
Det är svårt att flytta vuxna katter (2005)
Dramaturg:
Cause of Death: Unknown (2017)
Familia (2010)
Trailer: 
Happy End (2011)
Övrig medarbetare: 
Ouaga Girls (2017)
Vive la France (2014)
Din barndom ska aldrig dö (2013)
Good Girl (2010)
Pura Vida (2010)
Top Dog (2010)
Varför lyser inga stjärnor (2010)
Trädälskaren (2008)
Bagaren (2004)
Irmelin (2003)
Tack till: 
Looking for Tsai (2002)

Read more about the films at Svensk Filmdatabas (SE)

Awards

Guldhatten 2004 (tidskriften Filmkonsts årliga pris för filmkonstbefrämjande insatser i västra Sverige)

Do you know more about Lena Runge?

Please write to us if you think that we have missed something and if you have more information to provide.

Search in: database or articles